Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, εξέφρασε ανησυχίες για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, δηλώνοντας ότι «δεν βλέπει πλέον λογική» στις μαζικές πυραυλικές επιθέσεις του Ισραήλ. Για τα βήματα που θα ακολουθήσει το Βερολίνο, μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιόχαν Βάντεφουλ.
«Οι μαζικές επιθέσεις από το Ισραήλ ενάντια στη Γάζα δεν έχουν πια νόημα για μένα. Πώς συμβάλλουν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στην απελευθέρωση των ομήρων; Τις βλέπω με πολύ σκεπτικισμό», δήλωσε ο κ. Μερτς από τη Φινλανδία, όπου συναντά τους ηγέτες των σκανδιναβικών χωρών. Περαιτέρω, τόνισε ότι οι ενέργειες του Ισραήλ «δεν φαίνονται πλέον κρίσιμες για την υπεράσπιση του δικαιώματος ύπαρξης του Ισραήλ».
Ο καγκελάριος σημείωσε ότι δεν ανήκει σε αυτούς που έχουν ήδη επικρίνει τις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα, αλλά «φαίνεται ότι ήρθε η στιγμή να πω δημόσια ότι αυτά που συμβαίνουν τώρα δεν είναι κατανοητά». Τόνισε επίσης τη δέσμευση της κυβέρνησής του στην ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ και καταδίκασε «χωρίς αστερίσκο» την «τρομοκρατία της Χαμάς». Ανέφερε ότι θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, αποφεύγοντας να απαντήσει σχετικά με την προμήθεια όπλων στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.
«Όταν ο Φρίντριχ Μερτς ασκεί κριτική στο Ισραήλ, πρέπει να τον ακούμε προσεκτικά, δεδομένου ότι είναι φίλος», σχολίασε ο πρέσβης του Ισραήλ στο Βερολίνο, Ρον Πρόσορ, σε δηλώσεις του στο ZDF.
Όρπο: «Απαράδεκτες οι ισραηλινές ενέργειες»
Και ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Πετέρι Όρπο, περιέγραψε τις ισραηλινές ενέργειες ως «απαράδεκτες» και ζήτησε να φτάσει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας.
Βάντεφουλ: «Απαράδεκτο που οι άνθρωποι στη Γάζα στερούνται τροφή και φάρμακα»
Στο ίδιο πνεύμα, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόχαν Βάντεφουλ δήλωσε νωρίς σήμερα στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ του WDR ότι θα επικοινωνήσει με τον ισραηλινό ομόλογό του, Γκίντεον Σα’αρ, τονίζοντας πως «είναι απαράδεκτο οι κάτοικοι της Γάζας να μην έχουν πρόσβαση σε τροφή ή φάρμακα». Η δέσμευσή μας κατά του αντισημιτισμού και η στήριξή μας στο δικαίωμα ύπαρξης και ασφάλειας του Ισραήλ «δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως όπλο στην τρέχουσα διαμάχη στη Λωρίδα της Γάζας», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη προσεκτικής σκέψης για τα επόμενα δυνατά βήματα στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσιμης κατάστασης.
Πηγή: ΑΜΠΕ