Η ενίσχυση του κατασκευαστικού τομέα και της αγοράς ακινήτων για την αύξηση του οικιστικού αποθέματος, μέσω ανέγερσης νέων κατοικιών και αναβάθμισης υφιστάμενων κτιρίων, αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την κυβέρνηση, τόνισε ο αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης στο 3ο Συνέδριο Real Estate, που διοργανώνεται από το Capital.gr και το Forbes Greece.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αντιπροεδρίας, έχουν ενεργοποιηθεί πέντε δέσμες παρεμβάσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν αναθεωρήσεις στο θεσμό της κοινωνικής αντιπαροχής, ώστε να καταστεί πιο ελκυστικός και λειτουργικός. Επιπλέον, αποφάσεις σχετικά με τη φορολογία και νέες πρωτοβουλίες θα εξαρτηθούν από την πορεία του προϋπολογισμού και της οικονομίας.
«Η πρόσφατη απόφαση μας για την επιστροφή ενοικίου στους ενοικιαστές και η φορολογική έκπτωση 100% για δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης κτιρίων υποδηλώνουν τη συνεχή προτεραιότητα της κυβέρνησης σε αυτό το θέμα», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το φθινόπωρο θα επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή μας για δημοσιονομική υπευθυνότητα και κοινωνική στήριξη.
Οι παρεμβάσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει ή είναι προγραμματισμένες περιλαμβάνουν:
1. Μείωση της φορολογίας στα ακίνητα. Έχουν ήδη εφαρμοστεί μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ κατά 35% και επιπλέον 20% για ασφαλισμένες κατοικίες, καθώς και αναστολή ΦΠΑ και φόρου υπεραξίας. Επιπλέον, καταργείται για τρία χρόνια ο φόρος εισοδήματος για κλειστά σπίτια που ενοικιάζονται ή μετατρέπονται σε μακροχρόνια μίσθωση.
2. Αύξηση της προσφοράς στέγης. Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιούνται προγράμματα όπως «Εξοικονομώ», «Ανακαινίζω – νοικιάζω», με διπλασιασμένη επιδότηση από 4.000 σε 8.000 ευρώ, και «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου». «Επιθυμούμε να κάνουμε περισσότερα, αλλά πρέπει να λειτουργούμε υπεύθυνα», ανέφερε ο αντιπρόεδρος.
3. Αξιοποίηση δημόσιας ακίνητης περιουσίας. «Η κύρια παρέμβαση είναι η θεσμοθέτηση της Κοινωνικής Αντιπαροχής», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης. Δημόσια ακίνητα θα αξιοποιηθούν για τη δημιουργία σύγχρονων κατοικιών, εκ των οποίων τουλάχιστον το 30% θα προσφέρεται με προσιτό ενοίκιο και κοινωνικά κριτήρια. Προγραμματίζονται βελτιώσεις για να γίνει το ρυθμιστικό πλαίσιο πιο ελκυστικό.
Οι αλλαγές περιλαμβάνουν:
- Διαθεσιμότητα πώλησης για ποσοστό κατοικιών εκτός κοινωνικής στέγασης για ταχύτερη απόσβεση της επένδυσης.
- Δυνατότητα ανακατασκευής υφιστάμενων κτιρίων.
- Δημιουργία κεντρικού φορέα διαχείρισης κοινωνικών κατοικιών για καλύτερη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.
4. Βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου. Ο αντιπρόεδρος τόνισε την ανάγκη εκπόνησης Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, υπογραμμίζοντας τη σημασία σύγχρονων πολεοδομικών κανόνων καθώς και την προστασία της περιουσίας και της οικογένειας.
5. Συντονισμός μεταξύ υπουργείων με τρείς δράσεις:
- Δημιουργία μόνιμης διυπουργικής επιτροπής για το στεγαστικό.
- Ανάπτυξη ψηφιακής πλατφόρμας για τις πολιτικές προσιτής στέγης.
- Ίδρυση παρατηρητηρίου στεγαστικής πολιτικής.
Ο αντιπρόεδρος υπογράμμισε το νέο ρεκόρ Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στον τομέα του Real Estate, ενώ αναφέρθηκε και στην αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας. Ανέφερε ότι η στεγαστική πίεση οφείλεται κυρίως στην ανεπάρκεια προσφοράς, ιδιαίτερα σε περιοχές υψηλής ζήτησης.
«Στοχεύουμε σε μία ισορροπημένη προσέγγιση που να εξυπηρετεί όλους τους εμπλεκόμενους και να ενισχύει την κοινωνική συνοχή, δημιουργώντας ένα φιλικό περιβάλλον για επενδύσεις στην κατοικία», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.