Από σοτάρισμα και σαλάτες μέχρι ιταλικές σάλτσες ζυμαρικών και ινδικά κάρυ, το κοινό συστατικό είναι το ταπεινό ξερό κρεμμύδι.
Παρά τη νόστιμη γεύση τους, τα κρεμμύδια έχουν την πρόκληση του κοψίματος, καθώς η αμυντική τους στρατηγική ενάντια στην κατανάλωση περιλαμβάνει χημικές ουσίες που προκαλούν δάκρυα σε όσους τα παρασκευάζουν.
Διάφορες θεωρίες έχουν προταθεί για να μειωθεί αυτή η ενόχληση. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ στις ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι βρήκαν τη λύση για να κόβουμε κρεμμύδια χωρίς να… κλαίμε.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το κλειδί είναι ένα κοφτερό μαχαίρι και αργός ρυθμός κοπής. Αυτή η μέθοδος ελαχιστοποιεί την ποσότητα του «χυμού» που ψεκάζεται στον αέρα και καταλήγει στα μάτια μας. «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι αμβλείες λεπίδες αυξάνουν τον αριθμό και την ταχύτητα των σταγονιδίων που εκτοξεύονται από το κρεμμύδι», αναφέρει η ερευνητική ομάδα σε δημοσίευση στο arXiv.
Οι ερευνητές δημιούργησαν μια ειδική γκιλοτίνα για να δοκιμάσουν διαφορετικούς τύπους λεπίδων. Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων τους, έκοψαν κρεμμύδια με μαχαίρια διάφορων μεγεθών και επιπέδων αιχμηρότητας, καθώς και με διαφορετική ταχύτητα κοπής.
Κάθε κοπή καταγραφόταν σε βίντεο για να μετρηθεί η ποσότητα χυμού που εκτοξευόταν στον αέρα.
Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι η ποσότητα ψεκασμού μειώνεται σε δύο παράγοντες: την αιχμηρότητα και την ταχύτητα. Ένα αμβλύ μαχαίρι με γρήγορη κοπή πιέζει το κρεμμύδι, εκτοξεύοντας περισσότερη μορφή χυμού, ενώ ένα κοφτερό μαχαίρι με αργό ρυθμό προκαλεί λιγότερη έκρηξη χυμού.
Naftemporiki.gr