Μια ομάδα Αιγύπτιων αρχαιολόγων ανακάλυψε ευρήματα μιας δομής από ωμόπλινθο στην περιοχή Μονκαμπάντ, στο Ασιούτ της Αιγύπτου. Τα αντικείμενα εκτιμάται ότι χρονολογούνται στους 6ο και 7ο αιώνα μ.Χ., κατά την Κοπτική Περίοδο, η οποία υπήρξε η ύστερη αρχαιότητα και συμπίπτει με την εγκαθίδρυση του Χριστιανισμού στην Αίγυπτο.
Οι κόπτες είναι οι Χριστιανοί της Αιγύπτου και αντιπροσωπεύουν μια από τις αρχαιότερες χριστιανικές κοινότητες του κόσμου.
Κατάγονται από τους αρχαίους Αιγυπτίους και ήταν οι πρώτοι που ασπάστηκαν τον χριστιανισμό στην περιοχή τον 1ο αιώνα μ.Χ., υπό την καθοδήγηση του Αγίου Μάρκου, ιδρυτή της Κοπτικής Εκκλησίας. Οι Κόπτες μιλούν την κοπτική γλώσσα, βασισμένη στην αρχαία αραβική γραφή, η οποία χρησιμοποιείται κυρίως στη λατρεία. Σήμερα, χρησιμοποιούν κυρίως τα αραβικά.
Αυτή τη στιγμή, οι Κόπτες αποτελούν περίπου το 10-15% του πληθυσμού της Αιγύπτου, αν και οι ακριβείς αριθμοί είναι ασαφείς. Παρά τις διακρίσεις και τις επιθέσεις που αντιμετωπίζουν, παραμένουν ένα ζωτικό κομμάτι του αιγυπτιακού πολιτισμού και διατηρούν ισχυρή θρησκευτική και κοινοτική συνοχή.

Αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά της δομής
Διεξάγονται εκτενείς ανασκαφές για να καθοριστεί η ακριβής λειτουργία και σημασία της δομής από ωμόπλινθο. Ο Mohamed Ismail Khaled, γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, επισημαίνει ότι το κτίριο έχει δύο επίπεδα και είναι επενδυμένο με λευκό γύψο.
Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης επιγραφές και λαξεύματα στους τοίχους, στοιχεία που μπορούν να προσφέρουν νέες πληροφορίες σχετικά με την κοπτική τέχνη και τη πνευματική ζωή.
Αυτές οι επιγραφές συμπεριλαμβάνουν μια μοναδική απεικόνιση πολλών ματιών γύρω από ένα κεντρικό πρόσωπο, που ερμηνεύεται ως αναπαράσταση της πνευματικής ενόρασης και της εσωτερικής αντίληψης, κεντρικά θέματα της κοπτικής θρησκευτικής παράδοσης.

Η τοιχογραφία του Αγίου Ιωσήφ με τον Ιησού
Μια άλλη εντυπωσιακή τοιχογραφία απεικονίζει έναν άνδρα που κρατά ένα παιδί και θεωρείται ότι αναπαριστά τον Άγιο Ιωσήφ με τον Χριστό. Περιβάλλεται από μορφές που πιστεύεται ότι είναι οι απόστολοι του Ιησού, με επιγραφές στην κοπτική γλώσσα.

Διάταξη και τεχνουργήματα
Ο Gamal Mostafa, επικεφαλής του τμήματος Ισλαμικών, Κοπτικών και Εβραϊκών Αρχαιοτήτων, αναφέρει ότι το άνω επίπεδο περιλαμβάνει τρεις παράλληλους διαδρόμους και δύο δωμάτια, ενώ το κατώτερο επίπεδο αναπαριστά μοναστικά κελιά και χώρους διαβίωσης.
Μεταξύ των ευρημάτων περιλαμβάνονται θραύσματα κεραμικής, πέτρινα αντικείμενα και μια επιτύμβια στήλη με επιγραφές στα Κοπτικά που αναφέρεται σε έναν άγιο μαζί με την ημερομηνία του θανάτου του. Επιπλέον, βρέθηκαν πολλοί αμφορείς με κοπτικά γράμματα και μια πέτρινη ζωφόρος που εικονίζει ζώα όπως ελάφια και λιοντάρια, καθώς και οικιακά κεραμικά αγγεία.
Ο Mahmoud Mohamed, γενικός διευθυντής των Ισλαμικών, Κοπτικών και Εβραϊκών Αρχαιοτήτων στην Ανατολική Ασιούτ, σημειώνει ότι οι ανασκαφές και η καταγραφή θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες.

“Συνεχίζουμε να αποκαλύπτουμε την ιστορία του κτιρίου και όσα μπορεί να μας αποκαλύψει για τη ζωή των Κοπτών στην Άνω Αίγυπτο εκείνης της εποχής”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο αρχαιολογικός χώρος του Μονκαμπάντ, που βρίσκεται περίπου 12 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης Ασιούτ και 22 χιλιόμετρα από το διεθνές αεροδρότιο, έχει μια μακρά ιστορία εξερευνήσεων. Οι συστηματικές ανασκαφές στο σημείο, που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1965, ξεκίνησαν το 1976 και συνεχίστηκαν μέχρι το 2010.
Το 2024, οι ανασκαφές ξεκίνησαν εκ νέου υπό την καθοδήγηση της τρέχουσας αρχαιολογικής ομάδας.
Η πρόσφατη ανακάλυψη προσθέτει ένα ανεκτίμητο κεφάλαιο στην κατανόηση της πολιτιστικής κληρονομιάς των Κοπτών και της μοναστικής ζωής στην πρώιμη χριστιανική Αίγυπτο, υπογραμμίζοντας τη συνεχή σημασία της αρχαιολογικής έρευνας στην περιοχή.