Η Ρωσία πραγματοποίησε την πιο εκτενή συνδυασμένη επίθεση με drones και πυραύλους κατά της Ουκρανίας μέχρι τώρα, αγνοώντας τις δημόσιες εκκλήσεις του Ντόναλντ Τραμπ για να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί, παρά την οργισμένη αντίδρασή του.
Σύμφωνα με την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, η Μόσχα εκτόξευσε πάνω από 350 εκρηκτικά drones και τουλάχιστον εννέα πυραύλους cruise το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα.
Οι ουκρανικές δυνάμεις ενεργοποίησαν την αντιαεροπορική τους άμυνα, χρησιμοποίησαν κινητές μονάδες και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου σε όλη τη χώρα. Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν λίγες ώρες μετά την οργισμένη ανάρτηση του Τραμπ στα κοινωνικά δίκτυα, όπου επιτέθηκε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για παραφροσύνη και αδικαιολόγητους θανάτους.
«Έχει τρελαθεί εντελώς! Σκοτώνει ανθρώπους χωρίς λόγο, και δεν αναφέρομαι μόνο σε στρατιώτες», έγραψε ο Τραμπ, καταδικάζοντας τους συνεχείς ρωσικούς βομβαρδισμούς κατά του Κιέβου και άλλων ουκρανικών πόλεων. Η κριτική του κατά του Ουκρανού προεδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι περιλάμβανε την παρατήρηση ότι «δεν βοηθά καθόλου τη χώρα του με τη στάση του», όμως για πρώτη φορά ήταν περισσότερο επικριτικός προς τον Ρώσο ηγέτη.
«Δεν καταλαβαίνω την αντίδρασή σου»
Η απάντηση του Κρεμλίνου ήταν αντίστοιχη της φράσης… «δεν καταλαβαίνω την αντίδρασή σου». Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι οι επιθέσεις έπληξαν αεροπορικές βάσεις και στρατηγικούς στόχους σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, να μιλάει για «συναισθηματική υπερφόρτιση».
Ο Ζελένσκι, από την πλευρά του, ζήτησε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, τονίζοντας ότι «μόνο το αίσθημα πλήρους ατιμωρησίας μπορεί να εξηγήσει τέτοιες επιθέσεις» και ότι οι επιθέσεις δεν έχουν «κανένα στρατηγικό νόημα».
Ο πόλεμος των φονικών drones
Ταυτόχρονα, οι δύο πλευρές κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους, ενώ εντείνουν την παραγωγή μεγάλων drones. Η Ρωσία μετατρέπει εμπορικά κέντρα σε εργοστάσια παραγωγής μη επανδρωμένων α εροσκαφών και επεκτείνει τη συνεργασία της με το Ιράν για την κατασκευή των Shahed.
Οι τακτικές της Ρωσίας εξελίσσονται επίσης: στις πρόσφατες επιθέσεις χρησιμοποιήθηκαν ψεύτικοι στόχοι – drones χωρίς εκρηκτικά – με στόχο την εξάντληση των ουκρανικών συστημάτων αεράμυνας, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Το «υπόμνημα ειρήνης» παραμένει στα συρτάρια
Παρά τις πρόσφατες συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίες οδήγησαν σε μόλις μία ανταλλαγή αιχμαλώτων, οι ελπίδες για άμεση συμφωνία απομακρύνονται. Το «υπόμνημα ειρήνης», που είχε προαναγγελθεί από τον Πούτιν μετά την επικοινωνία του με τον Τραμπ, παραμένει απλώς μία ιδέα – ούτε καν έχει διατυπωθεί επίσημα από τη ρωσική πλευρά.
Σε αυτό το πλαίσιο, η φωνή του Τραμπ ακούγεται ισχυρά – όμως η Μόσχα φαίνεται ότι συνεχίζει να πράττει κατά βούληση.