Ο σεισμός 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τη Μιανμάρ και την Ταϊλάνδη άφησε πίσω του θάνατο και καταστροφή. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη Μιανμάρ, ωστόσο οι ζημιές επεκτάθηκαν σε μεγάλη περιοχή προς τα ανατολικά, φτάνοντας μέχρι τη Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης, που απέχει 1400 χιλιόμετρα. Οι εικόνες από την καταστροφή προκαλούν φρίκη, με κτίρια να έχουν καταρρεύσει, δρόμους να έχουν κοπεί στη μέση και υποδομές να έχουν διαλυθεί. Οι αρχές φοβούνται ότι υπάρχουν πολλοί θάνατοι, καθώς άτομα μπορεί να έχουν εγκλωβιστεί κάτω από τα ερείπια.
Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών εξέδωσε «κόκκινο συναγερμό», επισημαίνοντας τους κινδύνους για «μεγάλες απώλειες και εκτεταμένες ζημιές». Σύμφωνα με τους ειδικούς του Ινστιτούτου, χιλιάδες άνθρωποι ενδέχεται να έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω του σεισμού.

Πρώτος απολογισμός: 144 νεκροί, 732 τραυματίες
Οι αρχές της Μιανμάρ αναφέρουν 144 νεκρούς και 732 τραυματίες από τον σεισμό. Ωστόσο, η πλήρης έκταση των ζημιών και των θανάτων είναι ακόμη ασαφής, καθώς η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου και οι πληροφορίες ελέγχονται από το στρατιωτικό καθεστώς που έχει αναλάβει την εξουσία από το 2021.
Ενδεικτικό του σοβαρού της κατάστασης είναι ότι η στρατιωτική χούντα απηύθυνε σπανίως μία δραματική έκκληση για άμεση διεθνή βοήθεια. Ο αρχηγός της χούντας, Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, προειδοποίησε για μεγάλο αριθμό θυμάτων, διευκρινίζοντας ότι έχουν ανοίξει δρόμοι για την παροχή διεθνούς βοήθειας και ότι έχουν ήδη γίνει προσφορές υποστήριξης από την Ινδία και την ASEAN.
Στην Ταϊλάνδη, σημείο της καταστροφής είναι η περιοχή όπου κατέρρευσε ένας υπό κατασκευή ουρανοξύστης. Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς πάνω από 110 εργαζόμενοι πιθανόν να έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια του κτιρίου.
Χάος και απόγνωση στη Μιανμάρ
Ο σεισμός των 7,7 βαθμών, με επίκεντρο κοντά στο Μανταλέι, χτύπησε το μεσημέρι, ακολουθούμενος από ισχυρό μετασεισμό 6,4 βαθμών. Στην πρωτεύουσα Νάι Πι Τάου, πολλές δημόσιες υπηρεσίες υπήρξαν τα θύματα της καταστροφής, με συνεργεία διάσωσης να ανασύρουν τραυματίες από τα χαλάσματα.
Η κυβέρνηση της Μιανμάρ ανακοίνωσε σοβαρές ανάγκες για αίμα σε πληγείσες περιοχές, με εικόνες από ραγισμένα οδοστρώματα και κατεστραμμένες υποδομές να προκαλούν περαιτέρω ανησυχίες για την προσβασιμότητα των διασωστικών συνεργείων.

Στο Μανταλέι, πολλά κτίρια, συμπεριλαμβανομένου ενός από τα μεγαλύτερα μοναστήρια, κατέρρευσε και προκλήθηκαν ζημιές στο πρώην βασιλικό παλάτι. Αξιοσημείωτο είναι ότι ένα φράγμα στην περιοχή έσπασε, με τις συνέπειες να οδηγούν σε αύξηση της στάθμης των υδάτων.
Ένα βίντεο έδειξε μοναχούς στο δρόμο να καταγράφουν τη στιγμή της κατάρρευσης ενός πολυώροφου μοναστηριού. Ο αριθμός των θυμάτων παραμένει ασαφής.

Στην περιοχή Σαγκάινγκ, κατέρρευσε μία γέφυρα 90 ετών, και τμήματα του αυτοκινητόδρομου Μανταλέι-Γιανγκόν υπέστησαν ζημιές. Οι ομάδες διάσωσης αντιμετώπισαν δυσκολίες λόγω των κατεστραμμένων γραμμών ηλεκτροδότησης που εμπόδισαν την πρόσβαση σε πολλές απελπισμένες περιοχές.
«Αυτή η καταστροφή έχει προκαλέσει σοβαρές ανάγκες για πόσιμο νερό, τροφή και καταφύγιο», τόνισε η Julie Mehigan από την Christian Aid. «Η Μιανμάρ είναι από τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου και οι ένοπλες συγκρούσεις έχουν ήδη αφήσει πολλούς σε πραγματική ανάγκη».
Η κυβέρνηση της Μιανμάρ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε έξι περιοχές και πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Νάι Πι Τάου και του Μανταλέι, καθώς η χώρα είχε ήδη άλλο ένα καθεστώς έκτακτης ανάγκης από το 2021.
Οι κάτοικοι της Γιανγκόν αντέδρασαν πανικόβλητοι καθώς σημειώθηκε ο σεισμός. Στην πρωτεύουσα, αρκετά σπίτια και θρησκευτικά κτίρια υπέστησαν ζημιές.
Θρήνος και αγωνία στη Μπανγκόκ
Η δήμαρχος της Μπανγκόκ κήρυξε την πόλη σε κατάσταση καταστροφής για να διευκολυνθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης. Η μητροπολιτική περιοχή με πάνω από 17 εκατομμύρια κατοίκους, πολλοί από τους οποίους διαμένουν σε πολυώροφα κτίρια, επηρεάστηκε σοβαρά.
Κοντά στην αγορά Τσατουτσάκ, ένα άδειο υπό κατασκευή κτίριο κατέρρευσε, προκαλώντας αναστάτωση. Τουλάχιστον δύο οικοδόμοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την πτώση ερειπίων, όπως ανέφερε ο διασώστης Songwut Wangpon. Το κτίριο βρισκόταν υπό κατασκευή από την China Railway Construction Corporation για την κυβέρνηση της Ταϊλάνδης.
7.7 Earthquake footage 📍Mynamar/Thailand Hundreds of homes and buildings have collapsed pic.twitter.com/qURALvR5PM
— TaraBull (@TaraBull808) March 28, 2025
«Βλέπουμε αρκετούς θανάτους κάτω από τα χαλάσματα. Θα χρειαστεί χρόνος για να ανασύρουμε τα πτώματα και να αποφύγουμε επιπλέον καταρρεύσεις», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Anutin Charnvirakul, προσθέτοντας που άκουσε ανθρώπους να ζητούν βοήθεια.
Όταν η νύχτα έπεσε, 100 διασώστες συγκεντρώθηκαν στην περιοχή για να αναζητήσουν επιζώντες, χρησιμοποιώντας προβολείς για να φωτίσουν το σκοτάδι.
Ο πρωθυπουργός Παετονγκτάρν Σιναουάτρα δήλωσε ότι «κάθε κτίριο» στην Μπανγκόκ θα πρέπει να επιθεωρηθεί για την ασφάλεια του, αν και δεν διευκρινίστηκε το πώς θα πραγματοποιηθεί αυτό.»
Η Μπανγκόκ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με ορισμένες υπηρεσίες του μετρό και του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου να αναστέλλονται λόγω του σεισμού.
Οι δρόμοι της πρωτεύουσας ήταν γεμάτοι κόσμο που προσπαθούσε να επιστρέψει στα σπίτια τους ή κατέφευγαν στους χώρους των εμπορικών κέντρων. Οι αρχές διαβεβαίωσαν ότι τα πάρκα θα παραμείνουν ανοικτά για τους ανθρώπους που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Οι σεισμοί στην περιοχή είναι σπάνιο φαινόμενο και οι κάτοικοι της Μπανγκόκ και του βόριου τουριστικού προορισμού Τσιάνγκ Μάι έσπευσαν έξω, απορημένοι για το τι να κάνουν.
Τραυματισμοί και στην Κίνα
Ο σεισμός έγινε αισθητός στις επαρχίες Γιουνάν και Σιτσουάν της Κίνας, με καταστροφές και τραυματισμούς στην πόλη Ρουίλι στα σύνορα με τη Μιανμάρ, σύμφωνα με αναφορές μέσων ενημέρωσης της Κίνας.
Ένα βίντεο στην πόλη Ρουίλι επιβεβαίωσε ότι κτίρια έχουν υποστεί ζημιές και ένα άτομο έχει μεταφερθεί με φορείο προς ασθενοφόρο.
Κάτοικος της Μάνγκσι, μιας κινεζικής πόλης περίπου 100 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ρουίλι, δήλωσε ότι η δόνηση ήταν τόσο ισχυρή που οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να σταθούν όρθιοι.
How has buildings at southwest🇨🇳China’s border city of Ruili (瑞丽) affected by a powerful 7.7 magnitude earthquake that hit🇲🇲 #Myanmar?
🙏 🙏🙏 pic.twitter.com/QNGqUoNrWo— Shen Shiwei 沈诗伟 (@shen_shiwei) March 28, 2025
Παγκόσμια κινητοποίηση
Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές χώρες της περιοχής, όπως η Κίνα, η Καμπότζη, το Μπαγκλαντές και η Ινδία.
Η Ινδία, η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρθηκαν να παρέχουν βοήθεια, ενώ ο ΟΗΕ κινητοποιεί όλες τις υπηρεσίες του στην νοτιοανατολική Ασία για να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια στη Μιανμάρ.
«Η κυβέρνηση της Μιανμάρ ζήτησε διεθνή υποστήριξη και η ομάδα μας στη Μιανμάρ είναι ήδη σε επικοινωνία για να κινητοποιήσει πλήρως τους πόρους μας στην περιοχή», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες.
Ο συντονιστής έκτακτης βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε την αρχική διάθεση 5 εκατομμυρίων δολαρίων για την κάλυψη αναγκών στην περιοχή. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Stephane Dujarric, δήλωσε ότι συγκεντρώνεται πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση των ανθρώπων που επλήγησαν και την καταστροφή υποδομών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ενεργοποίησε το σύστημα έκτακτης ανάγκης και το κέντρο υποστήριξης του στο Ντουμπάι προετοιμάζεται να αποστείλει προμήθειες για τους τραυματίες.
Ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε τη λύπη του για την απώλεια ανθρωπίνων ζωών και την εκτενή καταστροφή μέσω ενός τηλεγραφήματος που δημοσιεύθηκε από το Βατικανό.
Μήνυμα αλληλεγγύης ήρθε και από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν: «Ένας ισχυρός σεισμός έπληξε τη Μιανμάρ, με επιπτώσεις που ένιωσαν μέχρι την Ταϊλάνδη και την Κίνα. Η Γαλλία εκφράζει τη συμπαράστασή της στα θύματα και στους συγγενείς τους».
Η Μιανμάρ έχει ιστορικό σεισμών, με πέντε ισχυρούς σεισμούς 7,0 Ρίχτερ και άνω να έχουν καταγραφεί από το 1930 έως το 1956 κοντά στο ρήγμα Sagaing, που διασχίζει τη χώρα. Στον τελευταίο σεισμό στην αρχαία πρωτεύουσα Μπαγκάν το 2016, είχαν καταγραφεί τρεις θάνατοι.
