Το BBC κάλεσε τον Ντμίτρι Πεσκόφ να σχολιάσει τη σκληρή ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δήλωσε στο Truth Social ότι ο Πούτιν είναι «εντελώς τρελός», αναφερόμενος στις έντονες επιθέσεις με drones και πυραύλους κατά της Ουκρανίας.
Η απάντηση του εκπροσώπου του Πούτιν περιλάμβανε δύο βασικά σημεία: την επίσημη ευγνωμοσύνη προς τις ΗΠΑ για τη συμβολή τους στην εκκίνηση διαπραγματεύσεων και την υπεράσπιση των στρατιωτικών ενεργειών της Ρωσίας.
«Ο Τραμπ συνέβαλε ουσιαστικά στην εκκίνηση των συνομιλιών»
«Η έναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, για την οποία η αμερικανική πλευρά έδειξε σημαντική προσπάθεια, είναι ένα σημαντικό επίτευγμα», τόνισε ο Πεσκόφ. «Είμαστε ευγνώμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες και προσωπικά στον Πρόεδρο Τραμπ για τη βοήθειά τους στη διαδικασία αυτή. Είναι μία σημαντική στιγμή», συμπλήρωσε, υπονοώντας ότι ο ρόλος της Ουάσιγκτον, παρά τις δημόσιες διαφωνίες, παραμένει καθοριστικός, προσθέτοντας: «Αυτή είναι μία κρίσιμη συγκυρία που σχετίζεται με την έντονη συναισθηματική φόρτιση όλων των εμπλεκομένων».
«Ο Πούτιν παίρνει αποφάσεις με βάση την ασφάλεια της χώρας»
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δεν παρέλειψε να απαντήσει στις κατηγορίες. «Παρακολουθούμε προσεκτικά όλες τις αντιδράσεις. Ο πρόεδρος Πούτιν λαμβάνει τις απαραίτητες αποφάσεις για την ασφάλεια της χώρας μας», δήλωσε.
Ο Πεσκόφ αναφέρθηκε και στις ενέργειες της Ουκρανίας εν όψει της 9ης Μαΐου (Ημέρα της Νίκης), μιλώντας για απειλές κατά ξένων ηγετών που βρίσκονταν στη Μόσχα για τις επετειακές εκδηλώσεις, καθώς και για επιθέσεις με drones σε ρωσικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Μόσχας.
Ανταλλαγή μηνυμάτων εν μέσω εύθραυστης διαπραγμάτευσης
Η δήλωση του Πεσκόφ έρχεται σε μία περίοδο όπου η Ουάσιγκτον έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στη διπλωματία για τη διακοπή των εχθροπραξιών στην Ουκρανία. Η έντονα επικριτική αναφορά του Τραμπ στον Πούτιν ενισχύει τη διαρκή δυσπιστία, αλλά η θέση του Πεσκόφ δείχνει ότι η Μόσχα αναγνωρίζει τη σημασία του προεδρικού ρόλου των ΗΠΑ, παρά την ρητορική του. Δεν φαίνεται να επιθυμεί να τον προσβάλει.
Στο παρασκήνιο, οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ, Ρωσίας και Ουκρανίας συνεχίζονται, ενώ οι επιθέσεις με drones και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κλιμακώνονται, υπονομεύοντας τις προσπάθειες για σταθεροποίηση.