Πριν από ένα χρόνο, μια επίθεση με 30 drones σε μία μόνο νύχτα φαινόταν σπάνια. Τώρα, η Ρωσία κατακλύζει την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα με εκατοντάδες drones καθημερινά.
Στις 25 Μαΐου, το Κρεμλίνο έπληξε τη χώρα με 298 drones και 69 πυραύλους.
Εάν οι τρέχουσες συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός αποτύχουν, οι αντιαεροπορικές δυνάμεις της Ουκρανίας θα αναγκαστούν να περιορίσουν τη χρήση αναχαιτιστικών. Αυξάνονται οι ρωσικές επιθέσεις με drones και πυραύλους, πλήττοντας πόλεις και κρίσιμες υποδομές, προειδοποιεί ο Economist.

Βαλλιστικοί πύραυλοι και drones Shahed
Η αεροπορική εκστρατεία της Ρωσίας έχει ενταθεί από την αρχή του χρόνου, με αλλαγές στα χρησιμοποιούμενα μέσα. Οι βαλλιστικοί πύραυλοι, πολλοί εκ των οποίων προέρχονται από τη Βόρεια Κορέα, μαζί με νέα, πιο φονικά drones Shahed, βρίσκονται πλέον στο προσκήνιο.
Αυτοί οι πύραυλοι είναι δύσκολο να αναχαιτιστούν λόγω της ταχύτητάς τους — μόνο οι ολοένα και λιγότεροι Patriot PAC-3 προσφέρουν πραγματική πιθανότητα επιτυχίας.
Τα Shahed της έκτης γενιάς, που στάλθηκαν από το Ιράν το 2023, χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να πλήττουν καλά προστατευμένους στόχους όπως το Κίεβο.
Στις 24 Μαΐου, drones έπληξαν πολυκατοικίες στα βόρεια προάστια της πρωτεύουσας. Δύο εβδομάδες νωρίτερα, ένα drone με θερμοβαρική κεφαλή κατέστρεψε τμήμα εμπορικού κέντρου, προκαλώντας ζημιές μέχρι 300 μέτρα μακριά. Ένα άλλο drone με καθυστερημένης ενεργοποίησης βόμβες χτύπησε πεδίο εκπαίδευσης στα νοτιοανατολικά της πόλης.

Αύξηση των επιθέσεων
Η κύρια πρόκληση για τις ουκρανικές αντιαεροπορικές δυνάμεις είναι η ένταση των επιθέσεων. Πέρυσι, το Κρεμλίνο παρήγαγε περίπου 300 Shahed τον μήνα· τώρα παράγει το ίδιο αριθμό σε λιγότερο από τρεις ημέρες.
Κατά πληροφορίες της ουκρανικής στρατιωτικής κατασκοπείας, η Ρωσία σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή σε 500 drones ημερησίως, ξεκινώντας ενδεχομένως μαζικές επιθέσεις με 1.000 drones. Ο ειδικός στην ουκρανική αεροπορία, Κοστιάντιν Κριβολάπ, προειδοποιεί για την υπερβολή, αλλά αναγνωρίζει ότι οι αριθμοί θα αυξηθούν σημαντικά.
«Νεκροψία» στα Shahed
Στο Κίεβο, μια ομάδα μηχανικών αναλύει τα ρωσικά Shahed σε μυστικό εργαστήριο. Κάθε κομμάτι που πέφτει στην Ουκρανία αποσυναρμολογείται για να αποκαλυφθούν τα μυστικά του όπλου και να επανασχεδιαστούν οι λειτουργίες του.
Μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες τους είναι η νέα μέθοδος ελέγχου που χρησιμοποιούν τα drones, η οποία τώρα εκμεταλλεύεται τα δίκτυα κινητής και διαδικτύου στην Ουκρανία.
Το σημείωμα
Πρόσφατα βρέθηκε σημείωμα μέσα σε ένα drone που υποδείκνυε νέο αλγόριθμο ελέγχου, σύμφωνα με το οποίο τα drones ελέγχονται μέσω bots στην πλατφόρμα Telegram.
Μέχρι πρόσφατα, η καταδίωξη των drones έγινε κυρίως από κινητές ομάδες με φτηνά όπλα και πυροβολικό μικρής εμβέλειας. Τώρα τα drones ελίσσονται γύρω από αυτές τις ομάδες, πετώντας χαμηλά ώστε να μην εντοπιστούν.
F-16
Η Ουκρανία στρατηγικά ενσωματώνει ελικόπτερα, F-16 και αναχαιτιστικά drones, με ορατά αποτελέσματα. Ανώτερος αξιωματούχος αναφέρει ότι περί το Κίεβο η αντιαεροπορική άμυνα καταρρίπτει περίπου το 95% των ρωσικών drones, αλλά το 5% που περνάει προκαλεί σοβαρές ζημιές.
Η Ουκρανία έχει ελπίδες να αμυνθεί απέναντι σε drones και πυραύλους cruise, αλλά η κατάσταση είναι πιο δύσκολη έναντι των βαλλιστικών απειλών. Μόνο λίγες χώρες διαθέτουν συστήματα που μπορούν να τα αναχαιτίσουν. Η Ουκρανία έχει τουλάχιστον οκτώ συστοιχίες Patriot, αν και κάποιες είναι εκτός λειτουργίας λόγω ζημιών.
Εξαιρετική δεξιοτεχνία επιδεικνύουν τα πληρώματα που χειρίζονται τα Patriot, καταρρίπτοντας πάνω από 150 βαλλιστικούς και αεροεκτοξευόμενους πυραύλους από την άνοιξη του 2023, κυρίως γύρω από το Κίεβο.
Αιτήματα Ζελένσκι
Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητά τουλάχιστον δέκα επιπλέον Patriot και αντίστοιχες ποσότητες πυραύλων PAC-3, ώστε να υπάρξει αίσθηση ασφάλειας στις πόλεις. Δηλώνει ότι η χώρα είναι έτοιμη να πληρώσει για αυτά με ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά ο Λευκός Οίκος δεν έχει δεσμευτεί.
Η Ουκρανία δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα για την αμερικανική κυβέρνηση, που ανταγωνίζεται για περιορισμένη παραγωγή όπλων. Η Lockheed Martin αυξάνει την παραγωγή των Patriot σε 650 πυραύλους ετησίως, αριθμός όμως που δεν επαρκεί για να καλύψει τις ρωσικές ανάγκες. Οικονομικές πηγές εκτιμούν ότι η Ρωσία διαθέτει 500 βαλλιστικούς πυραύλους, απαιτώντας συχνά δύο PAC-3 για κάθε αναχαίτιση.