Νέα μέτρα για την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης και τον περιορισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην Εφορία εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, στο πλαίσιο ενός σχεδίου επιβράβευσης των συνεπών φορολογούμενων.
Συγκεκριμένα, μετά τις ενημερώσεις στους κανόνες σχετικά με την απώλεια των ρυθμίσεων και την αναστολή ποινικών διώξεων για οφειλέτες με χρέη άνω των 100.000 ευρώ που διατηρούν την κανονικότητα στις πληρωμές τους, σε σκέψη είναι η μείωση των κρατήσεων κατά την έκδοση φορολογικών ενημεροτήτων, καθώς και το σταδιακό ξεμπλοκάρισμα δεσμευμένων τραπεζικών λογαριασμών.
Ανάμεσα στις προτεινόμενες αλλαγές στο καθεστώς της φορολογικής ενημερότητας είναι η μείωση των ποσοστών παρακράτησης για συνεπείς οφειλέτες, όταν αυτοί ζητούν απόδειξη για πώληση ακινήτου ή για την είσπραξη χρημάτων από το Δημόσιο.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι βάσει του τρέχοντος κανονιστικού πλαισίου, η Εφορία μπορεί να παρακρατήσει έως και το 70% από τα έσοδα που εισπράττουν οι φορολογούμενοι με ρυθμισμένα χρέη από την πώληση ενός ακινήτου, ώστε να καλυφθούν οι δόσεις της ρύθμισης.
Το προαναφερόμενο ποσοστό είναι ήδη στο πρόγραμμα των θεμάτων που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, με προτάσεις που επιδιώκουν τη μείωση των παρακρατήσεων στις πωλήσεις ακινήτων για οφειλέτες που είναι συνεπείς στις πληρωμές τους.
Απελευθέρωση Τραπεζικών Λογαριασμών
Παράλληλα, επανεξετάζεται η σταδιακή «απελευθέρωση» των δεσμευμένων τραπεζικών λογαριασμών. Υπάρχει ήδη ρύθμιση που προβλέπει την αύξηση του ακατάσχετου ορίου των 1.250 ευρώ για συνεπείς οφειλέτες, η οποία όμως παραμένει ανενεργή από το 2019.
Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, το ακατάσχετο όριο μπορεί να αυξάνεται με συγκεκριμένους συντελεστές αναλόγως των δόσεων που πληρώνουν οι οφειλέτες. Το ποσό αυτό αυξάνεται εφόσον οι οφειλέτες έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους και έχουν καταβάλει δύο δόσεις, ενώ έχουν δηλώσει τον λογαριασμό τους για εξαίρεση από κατασχέσεις.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΑΑΔΕ, από το συνολικό ποσό των 109,7 δισ. ευρώ σε ληξιπρόθεσμες οφειλές, μόνο 3,743 δισ. ευρώ (3,4%) έχουν ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα ρύθμισης. Για αυτόν τον λόγο, εξετάζονται περαιτέρω διευκολύνσεις και επιβράβευση των συνεπών φορολογούμενων. Από το ρυθμισμένο υπόλοιπο, το 64,9% προέρχεται από χρέη έως 300.000 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο 35,1% από χρέη άνω των 300.000 ευρώ.
Νέα Στρατηγική Είσπραξης
Επιπλέον, από το 2026, η ΑΑΔΕ υιοθετεί νέα στρατηγική για την είσπραξη εσόδων από ληξιπρόθεσμες οφειλές, με στόχο τη βελτίωση της διαχείρισής τους. Οι πρώτες ενέργειες στην κατεύθυνση αυτή θα ξεκινήσουν εντός αυτού του έτους.
Το σχέδιο περιλαμβάνει τη συγκέντρωση δεδομένων για κάθε φορολογούμενο, με σκοπό την ενημέρωση των οφειλετών και την λήψη μέτρων ανάλογα με το προφίλ και την ηλικία του χρέους. Στόχος είναι η κατηγοριοποίηση των οφειλετών και η εξειδίκευση δράσεων διαχείρισης με τη μέθοδο PARE (Payment capacity-Attitude-Recency-Event).
Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, η ΑΑΔΕ θα επικοινωνήσει με 60.000 οφειλέτες που πρώτα εμφανίζουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, με στόχο την είσπραξη τουλάχιστον 40% αυτών.
Παράλληλα, θα αναπτύξει μοντέλα πρόγνωσης παραβατικών συμπεριφορών και θα εκκαθαρίσει το χαρτοφυλάκιο των οφειλών.
Ο Ρόλος του Eispraxis
Σε αυτό το πλαίσιο, το σύστημα Eispraxis διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο, αναλύοντας το προφίλ των οφειλετών και χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες για τη συγκέντρωση πληροφοριών από δημόσιες βάσεις δεδομένων, ώστε να δημιουργήσει ηλεκτρονικά φακέλους οφειλών.
Αυτοί οι φάκελοι θα ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για όλα τα μέτρα είσπραξης και τις ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί. Το Eispraxis στοχεύει σε όσους, παρά την οικονομική τους δυνατότητα, δεν εξυπηρετούν τα χρέη τους.
Η ΑΑΔΕ θα αξιολογεί τακτικά τη συμπεριφορά των οφειλετών και θα επανεξετάσει τουλάχιστον το 70% των μεγάλων οφειλετών για τα τελευταία πέντε χρόνια.