Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας προειδοποίησε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στο Ισραήλ για την παύση του πολέμου στη Γάζα, πριν από τη σύνοδο που διεξάγεται σήμερα στη Μαδρίτη με τη συμμετοχή ευρωπαϊκών και αραβικών χωρών.
«Για να τερματιστεί αυτός ο αδιέξοδος πόλεμος και να επαναληφθεί η ανθρωπιστική βοήθεια χωρίς περιορισμούς, είναι απαραίτητο να εξετάσουμε κυρώσεις», δήλωσε ο Χοσέ Μανουέλ Άλβαρες σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο France Info. «Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσουμε αυτή την κατάσταση», τόνισε, αναφερόμενος στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επανεξετάσει τη συνεργασία της με το Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα.
Με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα να επεκτείνονται, πολλές χώρες που συνεργάζονται με το Ισραήλ έχουν ενωθεί με τις διεθνείς πιέσεις για τον τερματισμό της σύγκρουσης. Ο δίμηνος αποκλεισμός του θύλακα έχει προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό, καύσιμα και φάρμακα, με τους διεθνείς οργανισμούς να ανησυχούν για πιθανή λιμοκτονία. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις αναφέρουν ότι η βοήθεια που έχει επιτραπεί δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες.
Η σύνοδος στη Μαδρίτη συγκεντρώνει 20 ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες, καθώς και διεθνείς οργανισμούς, με σκοπό να σταματήσει τον «απάνθρωπο» πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, όπως επισήμανε ο Άλβαρες, προσθέτοντας ότι επιδιώκεται επίσης η προώθηση της λύσης των δύο κρατών.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό, ο οποίος θα συναντηθεί αύριο με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του στο Ερεβάν, υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμένης πίεσης για την κατάπαυση του πυρός, την εισαγωγή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων.
Στη σύνοδο συμμετέχουν εκπρόσωποι από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Τουρκίας, του Μαρόκου, καθώς και εκπρόσωποι του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας. Επίσης, παρευρίσκονται εκπρόσωποι από την Ιρλανδία, την Ισλανδία, τη Νορβηγία, τη Σλοβενία και τη Βραζιλία.
Η Ισπανία θα ζητήσει από τους συμμετέχοντες να επιβάλουν εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ και να εξετάσουν κυρώσεις κατά εκείνων που επιδιώκουν να καταστρέψουν τη λύση των δύο κρατών.