Η Ισπανία προτείνει την επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ, με στόχο την ολοκλήρωση του πολέμου στη Γάζα, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Άλβαρες.
Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Βραχυπρόθεσμα, για να σταματήσει αυτός ο ατέρμονας πόλεμος και να επιστραφεί η ανθρωπιστική βοήθεια με τον σωστό και αδιάκριτο τρόπο, προτείνουμε να εξεταστούν κυρώσεις εναντίον του Ισραήλ. Είναι απαράδεκτο να αποφασίζει ποιος δικαιούται βοήθεια» σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο France Info, λίγο πριν από τη σύνοδο ευρωπαϊκών και αραβικών χωρών στη Μαδρίτη.
«Είναι κρίσιμο να εξετάσουμε όλες τις δυνατές επιλογές για να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη αποφασίσει να επανεξετάσει τη συνεργασία της με το Ισραήλ.
Μετά την πρόσφατη κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα, πολλές χώρες που θεωρούνται σύμμαχοι του Ισραήλ έχουν ενωθεί με τις παγκόσμιες εκκλήσεις για τον τερματισμό του πολέμου. Ο δίμηνος αποκλεισμός της περιοχής έχει επιδεινώσει την έλλειψη τροφίμων, νερού, καυσίμων και φαρμάκων, ενώ οι διεθνείς οργανισμοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο λιμού. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις αναφέρουν ότι η βοήθεια που έχει επιτραπεί από το Ισραήλ αυτές τις ημέρες δεν καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων.
«Απάνθρωπος» πόλεμος
Η Μαδρίτη φιλοξένησε την Κυριακή σύνοδο 20 ευρωπαϊκών και αραβικών χωρών, καθώς και διεθνών οργανισμών, με στόχο να τερματιστεί ο «απάνθρωπος» πόλεμος στη Γάζα. Ο Άλβαρες τόνισε ότι οι συνομιλίες επιδιώκουν επίσης την προώθηση της λύσης των δύο κρατών.
Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του στην Ερεβάν τη Δευτέρα, επισήμανε την ανάγκη για «συντονισμένη πίεση» ώστε να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός, να διευκολυνθεί η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και να απελευθερωθούν οι όμηροι.
Στην Ισπανία συμμετείχαν εκπρόσωποι χωρών όπως η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία, το Μαρόκο, καθώς και εκπρόσωποι του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας. Στη σύνοδο συμμετείχαν επίσης η Ιρλανδία, η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Σλοβενία και η Βραζιλία.
Η Ισπανία σχεδιάζει να ζητήσει από τους συμμετέχοντες να επιβάλουν εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ και να εξετάσουν κυρώσεις εναντίον εκείνων που επιθυμούν να καταστρέψουν τη λύση των δύο κρατών.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP