Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την κατάθεση της πρότασης της Ν.Δ. σχετικά με την προανακριτική για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, με την πολιτική αντιπαράθεση να κλιμακώνεται. Οι «γαλάζιοι» θεωρούν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ ατεκμηρίωτη και νομικά αστήριχτη και έχουν ήδη σχεδιάσει τα επόμενα βήματά τους.
Αναφορές δείχνουν ότι η πρόταση της «Γαλάζιας» πλευράς θα εστιάζει μόνο στον πρώην υπουργό Μεταφορών Κ. Καραμανλή και θα έχει χαρακτήρα πλημμελήματος. Σύμφωνα με τους «γαλάζιους», η πολιτική ευθύνη για συστημικά προβλήματα δεν ταυτίζεται με ποινικές ευθύνες κακουργηματικού χαρακτήρα, απαντώντας έτσι στο ΠΑΣΟΚ και σε άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Όσον αφορά τις ενέργειες της κυβέρνησης, αυτές θα αποκαλυφθούν μέσα από τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η Ν.Δ. όπως συνέβη και με την περίπτωση του κ. Τριαντόπουλου.
Στο στρατόπεδο της Ν.Δ. είναι ενήμεροι ότι θα δεχτούν σφοδρές πιέσεις από την αντιπολίτευση και θέλουν να αντεπεξέλθουν στις κατηγορίες περί συγκάλυψης. Για να το πετύχουν, θα δεσμευτούν ότι θα ψηφίσουν τυχόν αίτημα του δικαστικού συμβουλίου για αναβάθμιση του κατηγορητηρίου μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισης. Η πρόταση της Ν.Δ. φαίνεται ότι δεν θα περιλαμβάνει αναφορές στους υφυπουργούς, καθώς οι πηγές του κυβερνώντος κόμματος δηλώνουν ότι η δικαστική διαβίβαση αναφέρεται αποκλειστικά στους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών της αντίστοιχης περιόδου (1.1.2016 – 28.2.2023) χωρίς τους υφυπουργούς.
Ο πρωθυπουργός, σε ραδιοφωνική συνέντευξη στον «ΣΚΑΪ», περιέγραψε τις επόμενες κινήσεις, επισημαίνοντας ότι «δεν αναγνωρίζουμε κακούργημα και δεν σκοπεύουμε να στείλουμε κάποιον για κακούργημα, καθώς αυτό δεν στοιχειοθετείται». Προσέθεσε ότι «ανά πάσα στιγμή το Δικαστικό Συμβούλιο έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει την πρόταση στη Βουλή αν κρίνει ότι υπάρχει κάποια διαφορά και εμείς θα σεβαστούμε τη Δικαιοσύνη».
Η διαδικασία
Η σχετική συζήτηση και ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να διεξαχθεί τον Ιούνιο. Η πρόταση που θα εγκριθεί θα είναι της πλειοψηφίας, δηλαδή της Ν.Δ., και έπειτα θα συσταθεί η προανακριτική επιτροπή. Ωστόσο, οι εργασίες της επιτροπής αναμένονται σύντομες, καθώς ο πρώην υπουργός Μεταφορών Κ. Καραμανλής εκτιμάται ότι θα ζητήσει την εξέταση της υπόθεσής του από το δικαστικό συμβούλιο, είτε δια ζώσης είτε μέσω υπομνήματος.
Πολιτική αντιπαράθεση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ
Από τη Ν.Δ. εξαπολύεται επίθεση στα κόμματα της αντιπολίτευσης για προσπάθειες εργαλειοποίησης της τραγωδίας, με έντονη κριτική στο ΠΑΣΟΚ. Το κυβερνών κόμμα επιδιώκει να προσεγγίσει ένα κεντρώο κοινό, βελτιώνοντας τη σύνδεσή του με τη Χαριλάου Τρικούπη, και αναμένεται να συνεχίσει την επίθεση στο εγγύς μέλλον.
Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι το άρθρο 291 του Π.Κ., το οποίο επικαλείται το ΠΑΣΟΚ για την κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος, αφορά επικίνδυνες παρεμβάσεις στα μέσα σταθερής τροχιάς, συμπεριλαμβάνοντας τους δόλιους σκοπούς του κατηγορούμενου. Διευκρινίζεται ότι οι υπουργοί θα έπρεπε να είχαν σκεφτεί «να καταστρέψουν τα σιδηροδρομικά δίκτυα για να προκληθούν θάνατοι», και κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη ότι επιθυμεί να εμπλέξει ανθρώπους στη φυλακή χωρίς διακρίσεις.
Στο αντίθετο στρατόπεδο, εκδηλώνεται έντονη κριτική από το ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε ότι «αν μας κατηγορούν ότι αλλάζουμε την αλήθεια, ας κοιταχτούν στον καθρέφτη. Δεν είναι το ΠΑΣΟΚ που χάνει την ψυχραιμία του, αλλά αυτοί που χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους όταν αποκαλύπτεται η αλήθεια».
Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την προκαταρκτική εξέταση «είναι πλήρως τεκμηριωμένη νομικά» και «αναδεικνύει ξεκάθαρα ότι η πολιτική ηγεσία γνώριζε την τραγική κατάσταση των σιδηροδρόμων αλλά δεν έδρασε αναλόγως».