«Η πολιτική αλλαγή δεν είναι απλώς ένα σύνθημα», αλλά ένας αγώνας για ένα εθνικό σχέδιο που θα παρέχει πειστικές λύσεις στις ανησυχίες των πολιτών, δηλώνει ο Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μακεδονία». «Πάνω από όλα, πολιτική αλλαγή σημαίνει νέο πολιτικό ήθος, ώστε να μπορέσει η χώρα να ανασάνει», προσθέτει, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να σταματήσει η αλαζονεία και ο αυταρχισμός και να ανακόψουμε την επικίνδυνη πορεία προς την «ουγγαροποίηση» του πολιτικού μας συστήματος.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επισημαίνει ότι εάν οι πολίτες τον εμπιστευτούν και τον αναδείξουν πρώτο κόμμα, θα σχηματίσουν μια κυβέρνηση με έναν αξιόπιστο, προοδευτικό και προγραμματικό σχεδιασμό.
Υποστηρίζει ότι οι πολίτες «θέλουν να επαναστατούν σε μια πολιτική που βασίζεται στην αλήθεια και την αξιοπιστία». «Αυτούς που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία ή ΣΥΡΙΖΑ και τώρα νιώθουν προδομένοι, δεν τους καλώ απλώς να στηρίξουν το ΠΑΣΟΚ. Τους καλώ να συμμετάσχουν σε μια νέα, εμπιστευτική σχέση. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι το κόμμα του χθες, αλλά η εγγύηση για το σήμερα και η γέφυρα για το μέλλον», σημειώνει. Προσθέτει ότι «η Νέα Δημοκρατία φοβάται ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ, γιατί γνωρίζει ότι μπορούμε να κερδίσουμε και να φέρουμε την πολιτική αλλαγή. Ενοχλούμε, διότι αναδεικνύουμε τα κενά της κυβέρνησης και προτείνουμε λύσεις». Σχολιάζει ότι «ο κ. Μητσοτάκης προτιμούσε να αντιμετωπίζει πολιτικά σκιάχτρα και μπαμπούλες, όπως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Επομένως, επιλέγει να έχει απέναντί του σχήματα χωρίς σαφή πυξίδα και θεσμική υπόσταση». Τονίζει πως τα μέλη του ΠΑΣΟΚ έχουν επιλέξει «μια αυτόνομη πορεία με καθαρό και συγκεκριμένο προοδευτικό σχεδιασμό». Όταν ρωτήθηκε αν το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο για αιφνιδιασμό, σημείωσε ότι «όποια κι αν είναι η στρατηγική του κ. Μητσοτάκη, το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο», προσθέτοντας ότι «αν νομίζει ότι μπορεί να αποφύγει τη φθορά με εκλογικά τρicks, κάνει λάθος. Το αίτημα για αλλαγή έχει αγκαλιάσει σε βάθος την ελληνική κοινωνία».
Για το περιεχόμενο του «καλαθιού» στη ΔΕΘ, ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρει πως «ο κόσμος δεν περιμένει από εμάς απλά ‘καλάθια’ ή μικρές ‘παροχές’, αλλά ένα συνολικό σχέδιο εναλλακτικής διακυβέρνησης της χώρας». Προαναγγέλλει πως θα παρουσιάσει «έναν ολοκληρωμένο χάρτη για την κοινωνική πολιτική, την παραγωγική ανασυγκρότηση και τις αναγκαίες θεσμικές μεταρρυθμίσεις», επικεντρωμένο στις ευκαιρίες για τη νέα γενιά, την πρόσβαση στη στέγη, καθώς και στον ψηφιακό και περιβαλλοντικό μετασχηματισμό με κοινωνικό πρόσημο. «Η ΔΕΘ είναι μια ευκαιρία να δείξουμε στον κόσμο ότι ‘ναι, μπορούμε διαφορετικά’, ‘ναι, μπορούμε πολύ καλύτερα’», τονίζει. Επαναλαμβάνει τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τη στέγαση και τη μείωση της ακρίβειας, σημειώνοντας για τη στάση της κυβέρνησης πως «το ‘δεν γίνεται’ είναι η δικαιολογία όσων φοβούνται να ενοχλήσουν τα συμφέροντα». «Εμείς λέμε: Υπάρχουν ρεαλιστικές λύσεις, αρκεί να διαθέτουμε σχέδιο και πολιτική βούληση. Τα διαθέτουμε και τα δύο», καταλήγει.
Αναφερόμενος στο θέμα των Τεμπών, απαντώντας σε κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι το ΠΑΣΟΚ υιοθετεί μια ρητορική που το αδικεί, ο κ. Ανδρουλάκης δηλώνει: «Αν κάποιοι μας κατηγορούν ότι μεταμορφώνουμε την αλήθεια, ας κοιταχτούν στον καθρέφτη. Δεν το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει τη ψυχραιμία του, αλλά αυτοί που χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους κάθε φορά που η αλήθεια αποκαλύπτεται». Τονίζει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να υποχωρήσει από την ευθύνη του να φέρει στο φως κάθε σκοτεινή πλευρά αυτής της εθνικής τραγωδίας και πως η πρότασή του για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης είναι πλήρως τεκμηριωμένη νομικά, αποδεικνύοντας ότι η πολιτική ηγεσία γνώριζε την τραγική κατάσταση των σιδηροδρόμων, αλλά δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα.
Για τα εθνικά ζητήματα, δηλώνει ότι «είναι θετικό να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία, ωστόσο δεν πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις. Η κυβέρνηση διατηρεί μια ρητορική ‘ήρεμων νερών’, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η άλλη πλευρά έχει εγκαταλείψει τον αναθεωρητισμό της». «Λέμε ‘ναι στον διάλογο’, αλλά όχι στον εφησυχασμό», προσθέτει, επισημαίνοντας ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο αναθεωρητικές δυνάμεις, όπως η Τουρκία, να αποκτήσουν ρόλο στη νέα ευρωπαϊκή αμυντική αρχιτεκτονική. Αναφέρει επίσης ότι για το κρίσιμο θέμα της πόντισης καλωδίου στην Κάσο, έχει επανειλημμένα ρωτήσει τον πρωθυπουργό για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, χωρίς να έχει λάβει ακόμα καμία απάντηση.