Τους τελευταίους μήνες έχουν κυκλοφορήσει φήμες σχετικά με πιθανές αυξήσεις στα τιμολόγια νερού για τους καταναλωτές της Αττικής, λόγω ελλείψεων σε ορισμένες περιοχές του Νομού.
Από την Κατερίνα Φεσσά
Οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται να ληφθούν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εκτός αν προκύψει κάποιο απρόοπτο, μετά το φθινόπωρο, αφού προηγουμένως η ΡΑΑΕΥ θα έχει υποβάλει τη γνωμοδότησή της.
Όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πέτρος Βαρελίδης, μιλώντας στο enikonomia.gr, μετά τον Σεπτέμβριο αναμένεται να διαφανεί η κατεύθυνση των τιμολογίων του νερού στην Αττική, δηλαδή εάν θα υπάρξουν αυξήσεις, θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα ή θα μειωθούν.
Έργα στην Αττική
Παράλληλα, συζητάμε για τις αποφάσεις που θα ληφθούν σχετικά με την εκτέλεση έργων στην Αττική με στόχο τη συγκράτηση των τιμών του νερού.
Ο κ. Βαρελίδης σημείωσε ότι εντός Ιουνίου αναμένονται αποφάσεις για το ποια έργα θα χρηματοδοτηθούν στην Αττική, καθώς και για τον τρόπο χρηματοδότησής τους, δεδομένου ότι όλοι οι δήμοι του Νομού αντιμετωπίζουν προβλήματα λειψυδρίας.
«Θα υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ των συντελεστών στη συγκεκριμένη απόφαση. Η ΕΥΔΑΠ θα έχει ευθύνη σε αυτό, καθώς είναι η μεγαλύτερη δημόσια εταιρεία στο νερό. Αντίθετα, η ΕΥΑΘ δεν αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα, καθώς διαθέτει άφθονο νερό από τον Αλιάκμονα. Έτσι, η Θεσσαλονίκη έχει επάρκεια νερού», τόνισε.
Πόροι
«Έχουμε εξασφαλίσει ένα ποσό από τους εθνικούς πόρους, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για τις ανάγκες που υπάρχουν. Οι εθνικοί πόροι είναι περιορισμένοι και έχουμε και περιορισμούς στα έξοδα. Αυτές οι συνθήκες καθιστούν δύσκολη την επίλυση του προβλήματος. Παρ’ όλα αυτά, προσπαθούμε να χρηματοδοτήσουμε άμεσες ανάγκες σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα αυτό το καλοκαίρι ή στο μέλλον. Ωστόσο, οι πάροχοι δεν είναι έτοιμοι να αξιοποιήσουν αυτές τις χρηματοδοτήσεις, καθώς συχνά δεν διαθέτουν ούτε τις απαραίτητες μελέτες», πρόσθεσε.
«Η μη αναπροσαρμογή των τιμολογίων νερού από κάποιους παρόχους συνιστά έγκλημα κατά των υπολοίπων. Όταν ο κοστολογικός δείκτης είναι στο 30%, είναι αναγκαίο να αυξηθεί η τιμή του νερού», υπογράμμισε.
Ρόλος της ΡΑΑΕΥ
Ο κ. Βαρελίδης εξήγησε επίσης τον ρόλο της ΡΑΑΕΥ στη διαμόρφωση των τιμολογίων του νερού. «Η ρυθμιστική αρχή υδάτων είναι υπεύθυνη για την αξιολόγηση των προτεινόμενων τιμολογίων από κάθε πάροχο. Εγκρίνει ή απορρίπτει τα τιμολόγια ή ζητά τροποποιήσεις τους. Αυτό συνδέεται με ένα πενταετή σχέδιο που εκπόνησε ο πάροχος, το οποίο περιγράφει την προβλεπόμενη ζήτηση και τις αναγκαίες επενδύσεις», σημείωσε.
Λειψυδρία
Τέλος, αναφέρθηκε στο ζήτημα της λειψυδρίας, επισημαίνοντας: «Η λειψυδρία αποτελεί σοβαρό πρόβλημα που θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια, καθώς επηρεάζει την τουριστική ανάπτυξη. Χωρίς επαρκή διαθέσιμο νερό, πολλές περιοχές δεν μπορούν να προσελκύσουν τουρισμό, ειδικά τις περιόδους που οι αποθέσεις είναι οριακές.
Δυστυχώς, αυτό το πρόβλημα είναι δύσκολο να επιλυθεί, καθώς η ζήτηση για νερό αυξάνεται κατά την περίοδο της έλλειψης, που συνήθως εντοπίζεται από τα μέσα Ιουλίου έως το τέλος Αυγούστου. Είναι απαραίτητο να γίνουν επενδύσεις που θα ενισχύσουν την προσφορά νερού. Οι επενδύσεις σε αφαλάτωση στα νησιά δεν αποδίδουν εύκολα σε σύντομο χρονικό διάστημα», κατέληξε.