Η υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς είναι στενά συνδεδεμένη, με την πρόληψη να είναι το «κλειδί». Αν και το εγκεφαλικό αποτελεί σοβαρή αιτία αναπηρίας, είναι σε μεγάλο βαθμό αναστρέψιμο. Μάθετε πώς να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού μέσω του περιορισμού συγκεκριμένων τροφών.
Η κορυφαία τροφή που πρέπει να περιορίσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού, σύμφωνα με ειδικούς
Το εγκεφαλικό είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου και αναπηρίας παγκοσμίως. Η θετική είδηση είναι ότι είναι σε μεγάλο βαθμό αποτρέψιμο και η υγιεινή διατροφή παίζει κεντρικό ρόλο στην πρόληψη.
Μια διατροφή που προστατεύει την καρδιά και τον εγκέφαλο περιλαμβάνει όχι μόνο το τι τρώμε, αλλά και το τι αποφεύγουμε. Οι διαιτολόγοι προειδοποιούν ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, επομένως, είναι σημαντικό να περιορίσετε τις τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη.
Πώς η ζάχαρη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό
Μακροπρόθεσμα, η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία της καρδιάς, που συγκεντρωτικά αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού.
- Μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές
- Μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
- Συχνά σχετίζεται με ανθυγιεινά λιπαρά, αυξάνοντας τη χοληστερόλη
Μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή
Μελέτες δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε ζάχαρη συμβάλλει σε χρόνια φλεγμονή, που σχετίζεται με πολλές χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφαλικού. Όπως επισημαίνει η Roxana Ehsani, M.S., RD, CSSD, «η χρόνια φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία και συσσώρευση πλάκας».
Η φλεγμονή μπορεί επίσης να απελευθερώσει επιβλαβείς ουσίες στο αίμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού και εμποδίζοντας την ανάρρωση. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας, οι γυναίκες δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα από 6 κουταλάκια του γλυκού πρόσθετης ζάχαρης καθημερινά, ενώ για τους άνδρες το όριο είναι 9 κουταλάκια.
Μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα
Ακόμα κι όταν δεν πίνετε ζαχαρούχα ποτά, η ζάχαρη στα γλυκά και στα δημητριακά μπορεί να προσθέσει γρήγορα στις καθημερινές σας θερμίδες. Η χρόνια υπερκατανάλωση ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα και σε βλάβες των αιμοφόρων αγγείων, αυξάνοντας τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων.
Έρευνες δείχνουν ότι για κάθε 5% αύξηση στις θερμίδες από πρόσθετη ζάχαρη, ο κίνδυνος εγκεφαλικού αυξάνεται κατά 10%. Όμως, τα πρόσθετα σάκχαρα από ζαχαρούχα ποτά επηρεάζουν περισσότερο τον κίνδυνο εγκεφαλικού.
Συχνά συνδυάζεται με ανθυγιεινά λιπαρά, αυξάνοντας τη χοληστερόλη
Η υπερβολική κατανάλωση ζαχαρούχων τροφών όχι μόνο ανεβάζει το σάκχαρο, αλλά μπορεί επίσης να αυξήσει τη χοληστερόλη. Πολλά ζαχαρούχα τρόφιμα περιέχουν κορεσμένα λιπαρά που ανεβάζουν τη χοληστερόλη, ενώ είναι φτωχά σε φυτικές ίνες.
«Η κατανάλωση επεξεργασμένων σιτηρών μπορεί να ανεβάσει τη «κακή» LDL χοληστερόλη» εξηγεί η Patricia Kolesa, M.S., RDN.
Θρεπτικά συστατικά για μια υγιή καρδιά
Για να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή και να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού, εστιάστε στα εξής θρεπτικά συστατικά:
- Φυτικές ίνες
- Λιγότερο νάτριο
- Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
- Υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο
Φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες βελτιώνουν τη πεπτική υγεία και βοηθούν στη μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Οι διαλυτές φυτικές ίνες από δημητριακά ολικής αλέσεως όπως η βρώμη και το κριθάρι είναι εξαιρετικές επιλογές.
Λιγότερο νάτριο
Η υπερκατανάλωση νατρίου μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση, έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό. Η παρακολούθηση της πρόσληψης είναι απαραίτητη, καθώς το περισσότερο νάτριο προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα.
Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
«Μελέτες δείχνουν ότι η υψηλότερη πρόσληψη ωμέγα-3 μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού», λέει η Ehsani. Αυτά τα λιπαρά βοηθούν στην καταστολή της φλεγμονής και στη διατήρηση υγιών επιπέδων αρτηριακής πίεσης.
Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταναλώνουν αρκετά ωμέγα-3. Καλές πηγές περιλαμβάνουν λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και ο σκουμπρί.
Υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο
Το κάλιο βοηθά στην αντιστάθμιση των επιπτώσεων του νατρίου στην αρτηριακή πίεση. Τρόφιμα πλούσια σε κάλιο περιλαμβάνουν τον σολομό, το αβοκάντο και τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά.
Η υπερβολική κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία της καρδιάς σας, όπως φλεγμονές και αυξημένα επίπεδα σακχάρου. Σε πολλές περιπτώσεις, τα προϊόντα αυτά είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά.
Αν θέλετε να μειώσετε την πρόσληψη ζάχαρης, ξεκινήστε με μικρές, σταδιακές αλλαγές. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την αντικατάσταση δοχείων ζαχαρούχων ποτών με ανθρακούχο νερό ή την επιλογή ολικής άλεσης αντί επεξεργασμένων σιτηρών. Με αυτό τον τρόπο, προστατεύετε την καρδιοαγγειακή σας υγεία και μειώνετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού.