Sure! Here’s a rewritten version of the content:
Η ΕΛΑΣ εξαρθρώνει οργανωμένη εγκληματική ομάδα στην Ελλάδα
Η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε στη διάλυση μιας επαγγελματικά οργανωμένης εγκληματικής ομάδας στην Ελλάδα, επικεντρωμένης στην κατασκευή πλαστών εγγράφων και τη λαθρομετανάστευση. Συνελήφθησαν 23 άτομα, ενώ 26 ακόμη άτομα αναζητούνται.
Σκοπός της επιχείρησης ήταν η αποδόμηση της ομάδας και η παύση της δράσης της. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από το τμήμα Δημόσιας Ασφάλειας, με τη βοήθεια αστυνομικών της Ο.Π.Κ.Ε. και ειδικού εμπειρογνώμονα της Europol, σε περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά, οδηγώντας στη σύλληψη 23 μελών, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού.
Εναντίον τους, καθώς και 26 άλλων που παραμένουν σε αναζήτηση, έχουν σχηματιστεί δικογραφίες για εγκληματική οργάνωση, κατοχή παράνομων ταξιδιωτικών εγγράφων, πλαστογραφία και άλλες σχετικές παραβάσεις της νομοθεσίας.
Πώς δρούσε η οργάνωση
Από τις έρευνες προκύπτει ότι οι κατηγορούμενοι είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση με συγκεκριμένη ιεραρχία και συνεχώς δραστηριοποιούνταν, κυρίως από τις αρχές του 2024. Σκοπός τους ήταν να διευκολύνουν τη μετακίνηση αλλοδαπών χωρίς έγγραφα, αποκομίζοντας παράνομο κέρδος.
Τα μέλη της οργάνωσης κατασκεύαζαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα για παράνομους μεταφορείς από και προς την Ελλάδα, χρησιμοποιώντας κυρίως αεροπορικές πτήσεις, αλλά και άλλες μεθόδους μεταφοράς. Είχαν δημιουργήσει εξοπλισμένα εργαστήρια παραποίησης εγγράφων και αποθηκευτικούς χώρους για αυτή τη δραστηριότητα.
Χρησιμοποιούσαν το σύστημα «HAWALA»
Για τις χρηματικές συναλλαγές, η οργανωτική ομάδα χρησιμοποιούσε το εξωτραπεζικό σύστημα «HAWALA», που βασίζεται στην εμπιστοσύνη μεταξύ αποστολέων, παραληπτών και μεσολαβητών, εξασφαλίζοντας την ανωνυμία τους.
Οι διακινητές απαιτούσαν από τους πελάτες την αποστολή φωτογραφιών ή βίντεο κατά την επιβίβαση και αποβίβαση, για να διασφαλίσουν την επιτυχία της μεταφοράς τους.
Μέθοδος παράνομης διακίνησης
Για την έξοδο από την Ελλάδα, οι διαδικασίες περιλάμβαναν:
- Δημοσιοποίηση στοιχείων στην οργάνωση, με την παραχώρηση χρημάτων ως εγγύηση
- Παροχή πλαστών εγγράφων και εισιτηρίων
- Πληροφορίες για τις χώρες προορισμού
- Μεταφορά στο αεροδρόμιο από μέλη της ομάδας
- Οδηγίες στον ενδιαφερόμενο σχετικά με τη συμπεριφορά και τις εκφράσεις του
- Επιβεβαίωση μεταφοράς μέσω φωτογραφιών.
Τον ίδιο τρόπο ακολουθούσαν και για τις εισόδους στην Ελλάδα μέσω αεροπορικών πτήσεων και μεταφορών δια ξηράς ή θαλάσσης.
Αποφυγή εντοπισμού
Για την αποφυγή εντοπισμού, η οργάνωση χρησιμοποίησε διάφορα μέτρα, όπως:
- Ανάθεση τηλεφωνικών συνδέσεων σε ανύπαρκτα πρόσωπα
- Χρήση διαδικτυακών εφαρμογών για επικοινωνία
- Αποφυγή συμβατικών κλήσεων με σχετικές αναφορές
- Κατευθυντήριες οδηγίες στους διακινούμενους.
Σύλληψη και κατασχέσεις
Κατά τις έρευνες, εντοπίστηκαν:
- 6 καταστήματα χρησιμοποιούμενα ως εγγυητήρια
- 4 εργαστήρια νόθευσης ταξιδιωτικών εγγράφων
- 4.831 πλαστά έγγραφα
- 68.060 ευρώ και 4 οχήματα.
Η έρευνα αποκάλυψε 558 παράνομες μεταφορές αλλοδαπών. Συνολικά, το παράνομο κέρδος της οργάνωσης υπολογίζεται πάνω από 4.865.200 ευρώ.
Οι συλληφθέντες, με προηγούμενες κατηγορίες για παρόμοια αδικήματα, παραδόθηκαν στις αρμόδιες Αρχές. Η επιχείρηση εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο Επιχειρήσεων και στις δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.