Ο απρόβλεπτος Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αιφνιδίασε ξανά την Ευρώπη ανακοινώνοντας την επιβολή δασμών 50% στις εισαγωγές από την ΕΕ, αρχής γενομένης από την 1η Ιουνίου.
Με ένα επιθετικό ύφος, ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να καταλήξει σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, σύμφωνα με εκείνον, «δημιουργήθηκε για να εκμεταλλεύεται τις Ηνωμένες Πολιτείες στο εμπόριο». Οι δασμοί θα ισχύουν, εκτός αν οι ευρωπαίοι κατασκευαστές μεταφέρουν τα εργοστάσιά τους στις ΗΠΑ!
Η Ευρώπη φαίνεται να αιφνιδιάστηκε, ειδικά καθώς πριν από δύο εβδομάδες ο Τραμπ είχε ανακοινώσει τρίμηνη ανακωχή με την Κίνα, συνοδευόμενη από σημαντική μείωση δασμών.
Ο Επίτροπος Εμπορίου Μάρος Σέφκοβιτς δήλωσε ότι η ΕΕ είναι «έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της» ως πρώτη αντίδραση στις νέες απειλές του Τραμπ.
Η ανακοίνωση προκάλεσε αναστάτωση στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, με τους δείκτες να σημειώνουν σημαντική πτώση.
Είναι αναπόφευκτος ο πόλεμος;
Είναι άραγε αναπόφευκτο να επιστρέψουμε στο πρώτο επεισόδιο του εμπορικού πολέμου που ξέσπασε την ημέρα απελευθέρωσης, στις 2 Απριλίου; Ή θα υποχωρήσει ξανά ο Τραμπ και θα διαπραγματευτεί με την ΕΕ;
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι απειλές του Τραμπ δεν προκάλεσαν πανικό στη Γουόλ Στριτ. Η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά δεν κατέρρευσε και, κυρίως, η αγορά ομολόγων αντέχει, με τις αποδόσεις να υποχωρούν μετά την ανακοίνωση.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την αντίδραση κατά την ανακοίνωση δασμών στην Κίνα, όπου υπήρξε αυξημένη μεταβλητότητα.
Η αρχική αντίδραση στις ΗΠΑ για τους 50% δασμούς δείχνει μια θετική εικόνα για την αμερικανική οικονομία.
Ένας εμπορικός πόλεμος με την Ευρώπη δεν είναι ιδιαίτερα επιζήμιος για τις ΗΠΑ, ενώ μια κρίση στις Βρυξέλλες θα μπορούσε να κατευθύνει επενδύσεις προς όφελος της Ουάσιγκτον.
Μόνο η Κίνα
Η Κίνα, και όχι η Ευρώπη, είναι ο κύριος προμηθευτής των ΗΠΑ. Τα κινέζικα προϊόντα είναι πιο αναντικατάστατα από ό,τι οι ευρωπαϊκές προμήθειες. Πολλές εισαγωγές από την Ευρώπη μπορούν να υποκατασταθούν ή να θεωρηθούν περιττές για τους περισσότερους Αμερικανούς, ενώ η Κίνα κυριαρχεί στην αγορά καταναλωτικών αγαθών.
Αμερικανικές αλυσίδες λιανικής έχουν προειδοποιήσει τον Τραμπ να μην υπερβεί τα όρια με τους δασμούς στην Κίνα, καθώς αυτό θα οδηγούσε σε άδεια ράφια και αυξημένες τιμές, ιδίως για προϊόντα χαμηλότερης κατηγορίας.
Ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα απείλησε τις αγορές ομολόγων και τις τσέπες των καταναλωτών, γεγονός που οδήγησε σε μια σύντομη ανακωχή.
Δεν φοβούνται την Ευρώπη
Η Αμερική μπορεί σύντομα να διαπιστώσει ότι ο εμπορικός πόλεμος με την Ευρώπη δεν θα έχει μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις, ίσα-ίσα ότι μπορεί να προσφέρει και οφέλη.
Η ευρωπαϊκή οικονομία, που εξαρτάται από τις εξαγωγές τις τελευταίες δύο δεκαετίες, βρίσκεται σε κρίση, γεγονός που αλλάζει τη στάση των επενδυτών.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ τόνισε πως το πρόβλημα με τις εμπορικές σχέσεις με την Ευρώπη προκύπτει από τις διαφορετικές προτεραιότητες της Γερμανίας και της Γαλλίας.
Η Γερμανία εστιάζει στα αυτοκίνητα, ενώ η Γαλλία στα αγροτικά προϊόντα.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ριζικά διαφορετικά οικονομικά μοντέλα και δεν διαθέτουν τα απαραίτητα εργαλεία για την επίλυση της κρίσης.
Ένας εμπορικός πόλεμος με 50% δασμούς, ανοίγει εσωτερικές εντάσεις στην Ευρώπη.
Θα υπάρξουν πολλές συγκρούσεις για να αποφασιστεί ποιες εξαγωγές θα υπερασπιστούν οι ευρωπαϊκές χώρες, ενώ με μια οικονομική κρίση, οι παραδοσιακές εντάσεις θα επανεμφανιστούν.
Η επικέντρωση των ηγετών της ΕΕ φαίνεται να είναι κυρίως στην ενίσχυση της αμυντικής δυνατότητας της Ευρώπης και στην προετοιμασία για μια πιθανή στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία.
Τι ακριβώς δεν καταλαβαίνετε;