Σχεδόν το ένα τρίτο των συνολικών δαπανών της Ρωσίας είναι χαρακτηρισμένο ως «απόρρητο» στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, με τη διοίκηση του Βλαντίμιρ Πούτιν να κατευθύνει σημαντικά χρηματικά ποσά προς τον στρατό.
Οι απόρρητες δαπάνες προκύπτουν από τη διαφορά μεταξύ των συνολικών δαπανών που δημοσιεύει το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας και των δημοσίων δαπανών.
Ενδεικτικά, η λέξη «μυστικό» εμφανίζεται 39 φορές στον προϋπολογισμό που εγκρίθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, σύμφωνα με πληροφορίες από το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RuNews24.ru.
Ο ειδικός Γιάκοφ Γιακούμποβιτς από το Εθνικό Ερευνητικό Πυρηνικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας ανέφερε ότι η διαφορά μεταξύ των δημοσιευμένων αριθμών ανέρχεται σε 12,12 τρισ. ρούβλια (152 δισ. δολάρια), που αντιπροσωπεύει το 29,22% του προϋπολογισμού. Αυτή η διαφορά έχει αυξηθεί από το προηγούμενο έτος, που ήταν 11,1 τρισ. ρούβλια (121,19 δισ. δολάρια), όπως αναφέρει το Bloomberg.
Σύμφωνα με τον Γιακούμποβιτς, σημαντικό μέρος αυτών των κρυφών δαπανών αφορά την εθνική άμυνα και ασφάλεια. Στο πλαίσιο της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» (η ορολογία της Μόσχας για την εισβολή στην Ουκρανία), αυτά τα κεφάλαια αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση πολεμικών προσπαθειών και την ανάπτυξη υποδομών σε κατεχόμενα εδάφη.
Η δημοσιοποίηση πληροφοριών σχετικά με αυτές τις δαπάνες θα μπορούσε να εντείνει τις κυρώσεις κατά ρωσικών εταιρειών, όπως πρόσθεσε ο Γιάκοφ Γιακούμποβιτς.
Παρόμοια άποψη έχει και ο Γιάνις Κλούγκε, ειδικός σε θέματα κρατικού προϋπολογισμού της Ρωσίας, ο οποίος δήλωσε στο Newsweek ότι η αύξηση αυτών των κρυφών δαπανών υποδηλώνει ότι τα κόστη του πολέμου αυξάνονται, καθώς η στρατολόγηση νέων στρατιωτών, όπλων και πυρομαχικών γίνεται όλο και πιο δαπανηρή.
Σύμφωνα με τον Κλούγκε, σχεδόν όλες οι στρατιωτικές δαπάνες της Ρωσίας είναι απόρρητες, με την πλειοψηφία των μυστικών δαπανών να κατευθύνεται προς τον στρατό.
Παρά την ικανότητα της Ρωσίας να αντέξει εξαιρετικά, την οικονομική αναταραχή που προκλήθηκε από τις κυρώσεις της Δύσης λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα των δαπανών που προγραμματίζει ο Πούτιν για να στηρίξει τον πόλεμο και το κόστος της αύξησης των στρατιωτικών δυνατοτήτων.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν δημοσιεύει λεπτομερή δημογραφικά δεδομένα, εν μέσω της κρίσης που αντιμετωπίζει με τη μείωση του πληθυσμού και των ποσοστών γεννήσεων, η οποία έχει επιδεινωθεί από τον πόλεμο, εξαιτίας των απωλειών και της μαζικής εξόδου όσων αποφεύγουν τη στρατιωτική θητεία.