Η ανάπτυξη των αεροπορικών καυσίμων στις ελληνικές αγορές
Τα αεροπορικά καύσιμα αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία στην εσωτερική αγορά, χάρη στην αυξανόμενη τουριστική κίνηση, με τις πωλήσεις να σημειώνουν σταθερή ανοδική πορεία.
Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι η ζήτηση για αεροπορικά καύσιμα έχει επανέλθει σε επίπεδα ανώτερα από αυτά πριν την πανδημία, με τη Helleniq Energy να καταγράφει περισσότερες πωλήσεις στην εγχώρια αγορά απ’ ό,τι στις εξαγωγές.
Αξιοσημείωτο είναι ότι από την 1η Ιανουαρίου 2025, σύμφωνα με ευρωπαϊκό κανονισμό, τα αεροπορικά καύσιμα θα πρέπει να περιέχουν 2% Sustainable Aviation Fuel (SAF). Ωστόσο, τα βιοκαύσιμα δεν χρησιμοποιούνται αποκλειστικά, αλλά σε συνδυασμό με τα συμβατικά καύσιμα.
Η Κομισιόν έχει θέσει συγκεκριμένους στόχους μείωσης εκπομπών, στο πλαίσιο της απανθρακοποίησης των μεταφορών, με τον κανονισμό ReFuelEU Aviation. Ο στόχος της ενσωμάτωσης SAF θα αυξάνει κάθε πενταετία, φτάνοντας το 70% μέχρι το 2050.
Επιπλέον, οι στόχοι του ΕΣΕΚ για το SAF αναμένεται να φτάσουν το 41,9% το 2040, με προβλέψεις για εκρηκτική αύξηση στη χρήση ανανεώσιμων καυσίμων μη βιολογικής προέλευσης. Ο τομέας των αερομεταφορών ευθύνεται για περίπου 2,5% των παγκόσμιων CO2 εκπομπών, που αναμένεται να αυξηθούν με τη ζήτηση των αεροπορικών ταξιδιών. Η Ε.Ε. στοχεύει σε μείωση εκπομπών 55% μέχρι το 2030 μέσω της αξιοποίησης SAF.
- Συνθετικά καύσιμα από ανανεώσιμο υδρογόνο και δεσμευμένο άνθρακα
- Προηγμένα βιοκαύσιμα από απόβλητα και υπολείμματα
- Βιοκαύσιμα από έλαια και λίπη
- Ανακυκλωμένα συμβατικά αεροπορικά καύσιμα
Η χρήση SAF μπορεί να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 80%. Στην Ελλάδα, ήδη εφαρμόζεται με πτήσεις της Aegean Airlines σε συνεργασία με την Helleniq Energy.
Παρά τις εξελίξεις, η δραστηριότητα των SAF παραμένει σε πρώιμο στάδιο, ωστόσο αναμένεται να καταστεί κεντρική για τα διυλιστήρια στην Ευρώπη, ειδικά στην Ελλάδα, λόγω της σημαντικής αεροπορικής κίνησης.
Η πολιτική και θεσμική υποστήριξη είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη του κλάδου ενώ αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η Ε.Ε. σκληραίνει τα κριτήρια ορισμού των βιώσιμων καυσίμων σε σύγκριση με τις ΗΠΑ.
Επένδυση στην Ελευσίνα
Η Helleniq Energy έχει ανακοινώσει σχέδια για την κατασκευή μονάδας παραγωγής SAF (150 κιλά/ώρα) στο διυλιστήριο της Ελευσίνας, με στόχο την ολοκλήρωσή της μέχρι το 2030. Αυτή η επένδυση αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου προσαρμογής στη νέες περιβαλλοντικές πολιτικές και στη δημιουργία βιώσιμων προϊόντων.
Η μονάδα θα χρησιμοποιεί τηγανέλαιο, με τη δυνατότητα επεξεργασίας 10 επιπλέον πρώτων υλών. Επισημαίνεται ότι η επιλογή πρώτης ύλης είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγική διαδικασία.