Σε απόσταση 11 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη, μια ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε μια έντονη σύγκρουση δύο γαλαξιών. Το εντυπωσιακό αυτό φαινόμενο παρουσιάζεται στο περιοδικό «Nature» και αποκαλύπτει κοσμικές διεργασίες που συνέβαιναν στην εφηβική ηλικία του Σύμπαντος.
«Βαθιά μέσα στο Σύμπαν, δύο γαλαξίες έχουν εμπλακεί σε μια συναρπαστική μάχη. Επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία, πλησιάζουν ο ένας τον άλλο με ταχύτητες 500 χλμ./δευτ., τροφοδοτώντας εναλλάξ χτυπήματα, προτού υποχωρήσουν και προετοιμαστούν για τον επόμενο γύρο. Έτσι, αυτό το σύστημα το ονομάζουμε ‘κοσμική κονταρομαχία’. Ωστόσο, αυτοί οι γαλαξιακοί «ιππότες» δεν είναι ακριβώς ίσοι, καθώς ο ένας χρησιμοποιεί ένα κβάζαρ σαν δόρυ ακτινοβολίας για να προκαλέσει βλάβη στον αντίπαλό του», αναφέρει ο Δρ. Πασκιέ Νότερνταμ, αστρονόμος στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Παρισιού και μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Τα κβάζαρ είναι οι φωτεινές καρδιές ορισμένων απομακρυσμένων γαλαξιών που τροφοδοτούνται από υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες, απελευθερώνοντας μεγάλες ποσότητες ακτινοβολίας. Στα πρώτα δισεκατομμύρια χρόνια του Σύμπαντος, τα κβάζαρ και οι γαλαξιακές συγχωνεύσεις ήταν πολύ πιο συχνές. Για να τα παρατηρήσουν, οι αστρονόμοι στρέφουν τα ισχυρά τηλεσκόπιά τους προς το μακρινό παρελθόν.
Το φως από αυτό το «κοσμικό δρομολόγιο» χρειάστηκε πάνω από 11 δισεκατομμύρια χρόνια για να φτάσει σε εμάς, οπότε το βλέπουμε όπως ήταν όταν το Σύμπαν ήταν μόλις το 18% της σημερινής του ηλικίας. «Για πρώτη φορά, παρατηρούμε την επίδραση της ακτινοβολίας ενός κβάζαρ στην εσωτερική δομή του αερίου σε έναν κανονικό γαλαξία», δηλώνει ο Δρ. Σεργκέι Μπαλάσεφ, αστρονόμος στο Ινστιτούτο Ioffe.
Οι νέες παρατηρήσεις δείχνουν ότι η ακτινοβολία του κβάζαρ, γνωστού ως J012555.11-012925.00, διαταράσσει τα σύννεφα αερίου και σκόνης στον κανονικό γαλαξία, αφήνοντας πίσω μόνο τις μικρότερες και πυκνότερες περιοχές. Αυτές οι περιοχές πιθανόν να είναι πολύ μικρές για να σχηματίσουν νέα άστρα, αφήνοντας τον πληγωμένο γαλαξία να στερείται από αστρικά φυτώρια και οδηγώντας σε μια δραματική μεταμόρφωση.
Naftemporiki.gr