Σύντομα θα λανσαριστεί μια ψηφιακή πλατφόρμα που θα περιλαμβάνει όλα τα στεγαστικά προγράμματα και τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στον τομέα των ακινήτων.
Ο στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να ενημερώσει το κοινό σχετικά με τα τρέχοντα προγράμματα με προϋπολογισμό άνω των 6,5 δισ. ευρώ. «Δεν θα σταματήσουμε εδώ. Στη ΔΕΘ το Σεπτέμβριο, ενδέχεται να ανακοινωθούν πρόσθετες πρωτοβουλίες. Μελετούμε σταθερά το θέμα, καθώς τίθεται ως ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης την Παρασκευή στο Ertnews.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση προχωρά σε προγράμματα όπως:
- «Ανακαινίζω Νοικιάζω»
- «Κοινωνική Αντιπαροχή»
- Κοινωνική Στέγαση για ευάλωτες ομάδες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη
- «Σπίτι μου 2»
- «Στέγαση και Εργασία»
- Πρόγραμμα φοιτητικών εστιών.
Επίσης, υπάρχουν προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, όπως το «Αλλάζω σύστημα θέρμανσης και θερμοσίφωνα», «Αναβαθμίζω το σπίτι μου», «Εξοικονομώ 2025» και «Φωτοβολταϊκά στη στέγη».
Παράλληλα, επιδοτήσεις για τη στέγαση, όπως η στεγαστική χορηγία για ανασφάλιστους υπερήλικες και η στήριξη φοιτητών, προχωρούν, ενώ από τον Νοέμβριο θα ξεκινήσει η επιστροφή ενός ενοικίου ετησίως σε χιλιάδες ενοικιαστές.
Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει φορολογικές ελαφρύνσεις, όπως:
- Απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος για 3 χρόνια σε ακίνητα που παρέμειναν κενά τουλάχιστον 3 χρόνια και διατέθηκαν για μακροχρόνια μίσθωση, καθώς και σε ακίνητα που μετατράπηκαν από βραχυχρόνια σε μακροχρόνια μίσθωση.
- Έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ για ακίνητα μέχρι 500.000 ευρώ που είναι ασφαλισμένα από φυσικές καταστροφές.
- Αναστολή ΦΠΑ για νέες οικοδομές.
Το στεγαστικό πρόβλημα παραμένει οξύ, καθώς οι διαθέσιμες κατοικίες είναι ελάχιστες σε σχέση με τη ζήτηση, με το ποσοστό ιδιοκατοίκησης να έχει μειωθεί στο 69,6% πανελλαδικά και στο 64% στην Αθήνα. Το οικονομικό επιτελείο αξιολογεί τα διαθέσιμα εργαλεία για να αυξήσει την προσφορά στέγης, καθώς τα κλειστά σπίτια εκτιμώνται σε περίπου 700.000, εκ των οποίων 120.000 βρίσκονται στην Αττική.
Για να περιορίσει την αύξηση των τιμών πώλησης και ενοικίων, η κυβέρνηση εξετάζει νέες προτάσεις που θα αφορούν τόσο τους ενοικιαστές όσο και τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Τα σενάρια που διερευνώνται είναι ποικίλα, με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται προς το τέλος του καλοκαιριού, οπότε θα αποσαφηνιστούν οι δημοσιονομικοί χώροι για το 2026.
Πώς θα «ξεκλειδωθούν» τα κλειστά ακίνητα
Μερικά από τα σενάρια που εξετάζονται περιλαμβάνουν:
- Μείωση φόρων στα εισοδήματα από ενοίκια. Προκειμένου να «ανοίξουν» τα κενά ακίνητα, εξετάζεται η μείωση του φορολογικού συντελεστή ή η προσθήκη νέων κλιμακίων.
- Νέες παρεμβάσεις στη βραχυχρόνια μίσθωση με διατήρηση της απαγόρευσης εισαγωγής νέων ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας μετά το τέλος του έτους.
- Θεσμικές διευκολύνσεις για την απελευθέρωση των 25.000 ακινήτων που κατέχουν τράπεζες και servicers.
- Παράταση της μείωσης φόρου για δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης κτιρίων μέχρι το 2025 με ανώτατο όριο δαπάνης τα 16.000 ευρώ (σχετική ρύθμιση αναμένεται σύντομα στη Βουλή).
Επιπλέον, το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας επεξεργάζεται νομοσχέδιο για την εισαγωγή της κοινωνικής αντιπαροχής στα δημόσια ακίνητα. Το μοντέλο αυτό θα επιτρέψει την κατασκευή σύγχρονων κατοικιών μέσω συνεργασίας Δημοσίου, ΔΥΠΑ και κατασκευαστικών εταιριών, με αυτές να διατίθενται αρχικά με χαμηλό ενοίκιο σε νέους και ζευγάρια έως 39 ετών.