Πέρασαν 55 χρόνια για να αποκαλυφθεί η ταυτότητα του κατόχου ενός τάφου, ο οποίος είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον των αρχαιολόγων από την αρχή, πιθανώς επειδή δεν μπορούσαν να προσδιορίσουν ποιος ήταν ενταφιασμένος εκεί.
Ο τάφος, που φέρει την ονομασία Kampp 23, ανακαλύφθηκε το 1970 στη νεκρόπολη του Αλ Ασασίφ, κοντά στην Κοιλάδα των Βασιλέων, όπου βρίσκονται οι τάφοι σημαντικών αξιωματούχων της 18ης, 25ης και 26ης Δυναστείας, στη δυτική όχθη του Λούξορ, στην Αίγυπτο.
Από τότε, η ταυτότητα του άγνωστου κατόχου του τάφου παρέμενε ανεξιχνίαστη, διότι οι αρχαιολόγοι δεν μπόρεσαν να αναγνωρίσουν το όνομά του.

Ωστόσο, μια πρόσφατη συνεργασία μεταξύ Αιγύπτιων και Καναδών αρχαιολόγων αποκάλυψε την ταυτότητα αυτού του ατόμου: τον Amon Mes, που σημαίνει “Γεννημένος από τον Άμμωνα”, τον μυθικό θεό της αρχαίας Αιγύπτου. Ο Amon Mes ήταν βασιλικός αξιωματούχος που κατείχε πολλές θέσεις, συμπεριλαμβανομένης της “Διοίκησης των Θηβών” κατά την περίοδο των Ραμσιδών.
Ο υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Sherif Fathy, επεσήμανε τη σημασία αυτής της ανακάλυψης, τονίζοντας ότι ενισχύει την κατανόηση των υψηλών αξιωματούχων της αρχαίας Αιγύπτου και επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Αιγύπτου στην αρχαιολογική έρευνα.
Ο ανώνυμος τάφος στο Λούξορ
Εν τω μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ανώτατου συμβουλίου αρχαιοτήτων, Mohamed Ismail Khaled, ανέφερε ότι, αν και ο τάφος είχε ήδη καταγραφεί, η ταυτοποίηση του κατόχου του παρέμενε άγνωστη.
Οι πρόσφατες ανασκαφές επέτρεψαν την αναγνώριση του Amon Mes και την αποκάλυψη κάποιων από τους τίτλους του, γεγονός που εγείρει νέα ερωτήματα για την ιστορική του επιρροή.
Ο Mohamed Abdel Badie, επικεφαλής του τομέα αιγυπτιακών αρχαιοτήτων, σημείωσε ότι το όνομα Amon Mes δεν ήταν άγνωστο στους ερευνητές, καθώς έχουν ανακαλυφθεί περισσότερες επιγραφές που φέρουν τους τίτλους του σε άλλες περιοχές της δυτικής όχθης του Λούξορ. Ήταν βασιλικός σύμβουλος, θεϊκός πατέρας του Άμμωνα, φορολόγος και επιβλέπων λατομείων κατά τη διάρκεια μιας αποστολής του Βασιλιά Ραμσή IV στο Ουάντι Χαμαμάτ.
Ωστόσο, παραμένει ασαφές αν οι τίτλοι αυτοί ανήκαν στο ίδιο άτομο που βρίσκεται θαμμένο στον τάφο Kampp 23 ή αν υπήρξαν και άλλοι αξιωματούχοι με το ίδιο όνομα σε μεταγενέστερες εποχές.
Ο Abdel Badie παραδέχεται ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες. Είναι πιθανοί περισσότεροι από ένας Amon Mes στις Θήβες της Αιγύπτου, αλλά τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι ήταν μια σημαντική προσωπικότητα κατά την εποχή του Νέου Βασιλείου.
Ο τάφος έχει σκαλιστεί σε μορφή Τ, που είναι χαρακτηριστική των νεκροπόλεων της εποχής του Ραμσιδών και διαθέτει μια αυλή περιτριγυρισμένη από πλίνθινα τείχη και ένα πυλώνα στην ανατολική πλευρά. Ένας διάδρομος συνδέει το παρεκκλήσι με τον ταφικό θάλαμο, όπου τα αγάλματα είναι σκαλισμένα απευθείας στην πέτρα.

Επαναχρησιμοποίηση του τάφου
Σύμφωνα με τον Abdul Ghaffar Wagdy, επικεφαλής του αιγυπτιακού τμήματος της αποστολής, ο τάφος χρησιμοποιήθηκε ξανά αρκετούς αιώνες αργότερα. Έχει βρεθεί γυαλισμένος γύψος που κάλυπτε τα αυθεντικά ανάγλυφα, θραύσματα της κύριας εισόδου που είχαν ανακαινισθεί και σπασμένα ουσάμπτι, ταφικά αγαλματίδια από την αρχαία Αίγυπτο.
Οι μελλοντικές ανασκαφές μπορεί να διαλευκάνουν αν όλοι οι τίτλοι που αποδίδονται στον Amon Mes ανήκαν στον ίδιο ή σε διαφορετικούς αξιωματούχους με το ίδιο όνομα, δήλωσε η Δρ. Casey L. Kirkpatrick, καναδή επικεφαλής του προγράμματος.
Αν επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για το ίδιο άτομο με πολλαπλές θέσεις, τότε θα γνωρίζουμε ότι ψάχνουμε μια εξαιρετικά ισχυρή προσωπικότητα των Θηβών της εποχής των Ραμσιδών.