«Ας ξεκινήσουμε πάλι από την αρχή». Ο πρόεδρος Τραμπ έχει εκτοξεύσει μια σειρά εμπορικών δασμών στους τελευταίους τέσσερις μήνες, αφήνοντας εταιρείες στις ΗΠΑ και παγκοσμίως να προσπαθούν να κατανοήσουν τις συνέπειες, σύμφωνα με τον Guardian.
Πρόσφατα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ προκάλεσε δύο νέες κρίσεις, απειλώντας την ΕΕ – τον κύριο εμπορικό εταίρο της χώρας του – και την Apple, μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες, με σφοδρούς δασμούς.
Δίνοντας συνέχεια στις προηγούμενες ανακοινώσεις του, οι χρηματιστηριακές αγορές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ επηρεάστηκαν αρνητικά.
Στις Βρυξέλλες και στην Καλιφόρνια, οι αξιωματούχοι και τα στελέχη βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας. Οι προηγούμενες εμπορικές επιθέσεις του Τραμπ, όσο έντονες κι αν ήταν, υποδηλώνουν πως η τρέχουσα κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί με παρόμοιο τρόπο.
Από τις σχέσεις με τον Καναδά και το Μεξικό, μέχρι την Κίνα και την «Ημέρα Απελευθέρωσης», οι στρατηγικές δασμών της κυβέρνησης Τραμπ έχουν ακολουθήσει ένα αναγνωρίσιμο μοτίβο.
Δράμα σε τέσσερις πράξεις
Πράξη πρώτη: Η απειλή
Αυτή συνήθως ανακοινώνεται σε απροσδόκητες στιγμές μέσω του Truth Social, αποτελώντας αφορμή άμεσων αντιδράσεων από χώρες και εταιρείες που πλήττονται.
Πράξη δεύτερη: Η επιβολή
Ο Τραμπ αγνοεί τις προειδοποιήσεις και επιβάλλει τους δασμούς, ισχυριζόμενος ότι θα αποφέρουν σημαντικά έσοδα, στέλνοντας συγχρόνως τους συμμάχους του να υποστηρίξουν την απόφασή του παρά τις ανησυχίες.
Πράξη τρίτη: Ο πανικός
Οι αγορές ταλαντεύονται, οι επιχειρήσεις αγωνιούν και οι καταναλωτές ανησυχούν. Η κυβέρνηση αρχίζει να προτείνει μυστικά εξαιρέσεις, ενώ ο Τραμπ υποβαθμίζει τις συνέπειες των ενεργειών του.
Πράξη τέταρτη: Η υποχώρηση
Αυτή η πράξη ανακοινώνεται συχνά μέσω του Truth Social, με τον Τραμπ να στέλνει ξανά τους συμμάχους του να εξηγήσουν γιατί η αναδίπλωση είναι μία ακόμα «στρατηγική μεγαλοφυΐα».
Αυτό το τελικό στάδιο παρουσιαζεται ως τολμηρή διπλωματική επιτυχία, ισχυριζόμενο ότι έχει επιτευχθεί «ολική επαναφορά» με την Κίνα ή ότι πολλές χώρες επιδιώκουν συμφωνίες με τις ΗΠΑ, ανεξαρτήτως της πραγματικότητας.
Κάθε παράσταση είναι μοναδική. Οι χαρακτήρες αλλάζουν και η διάρκεια κάθε πράξης δεν είναι ποτέ βέβαιη. Ωστόσο, το σενάριο επαναλαμβάνεται. Η ΕΕ θα σε προετοιμάσει για αντίποινα, ο Τραμπ θα δεχθεί πιέσεις να επανεξετάσει τις αποφάσεις του, θα τις απορρίψει αρχικά και έπειτα…
Πόσες φορές μπορεί να δει κάποιος το ίδιο έργο;
Στη Γουόλ Στριτ, ορισμένοι επενδυτές αρχίζουν να αμφισβητούν τη σοβαρότητα των προειδοποιήσεων του Τραμπ για τους δασμούς. Πρόσφατα, απείλησε με δασμό 25% στο iPhone της Apple, που αποτελεί το 50% των εσόδων της εταιρείας και κυριαρχεί στην αγορά smartphones, εκτός εάν η εταιρεία μεταφέρει την παραγωγή της στις ΗΠΑ, κάτι που οι αναλυτές κρίνουν απίθανο. Ακόμα κι αν αυτό ήταν εφικτό, η τιμή του iPhone θα αγγίξει τα 3.500 δολάρια.
Αν ο Τραμπ προχωρήσει με την απειλή του και διατηρήσει τη στάση του μέχρι να αρχίσει η παραγωγή των iPhone στις ΗΠΑ, οι συνέπειες θα είναι σοβαρές. Ωστόσο, οι μετοχές της Apple υποχώρησαν λιγότερο από 3%.
Ο Λευκός Οίκος έχει προσθέσει ένα εκπληκτικό επίπεδο αβεβαιότητας στην παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο, αρχίζει να διαφαίνεται μία αίσθηση αναμονής για το αναπόφευκτο.