Πάνω από 6 δισεκατομμύρια βαρέλια σχιστολιθικού πετρελαίου έχουν ανακαλυφθεί σε κοίτασμα στην περιοχή του Ντιγιαρμπακίρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, αναφερόμενος σε έρευνες της αμερικανικής εταιρείας Continental Resources.
Ο Μπαϊρακτάρ δήλωσε ότι η Continental Resources εκτιμά την ποσότητα σε 6,1 δισεκατομμύρια βαρέλια σχιστολιθικού πετρελαίου στην περιοχή. Ο υπουργός χαρακτήρισε αυτή την ανακάλυψη κρίσιμη, υπογραμμίζοντας ότι «το σχιστολιθικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν το ενεργειακό τοπίο της Τουρκίας», που σήμερα εξαρτάται σε πάνω από 90% από εισαγωγές ενέργειας.
«Η Τουρκία εισάγει 365 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου ετησίως. Ένα απόθεμα 6,1 δισεκατομμυρίων βαρελιών είναι πολύ σημαντικό», πρόσθεσε ο Μπαϊρακτάρ κατά την επίσκεψή του στην επαρχία Σιρνάκ, όπου βρίσκεται ένα μέρος του κοιτάσματος.
Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η ανακάλυψη, η Τουρκία θα τοποθετηθεί πάνω από μέλη του ΟΠΕΚ όπως η Γκαμπόν και το Κονγκό, όσον αφορά τα αποθέματα, και θα ξεπεράσει εγκαταστημένους παραγωγούς, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Τουρκία παράγει σήμερα μόλις 127.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως και εισάγει σχεδόν 1 εκατομμύριο βαρέλια αργού πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων κάθε μέρα, με πολλές από αυτές τις εισαγωγές να προέρχονται από τη Ρωσία σε ανταγωνιστικές τιμές.
Η Continental Resources, κορυφαία αμερικανική εταιρεία στον τομέα του σχιστολιθικού πετρελαίου, υπέγραψε τον Μάρτιο συμφωνία με την κρατική εταιρεία ΤPAO της Τουρκίας για από κοινού έρευνες στην περιοχή του Ντιγιαρμπακίρ. Αν και η εταιρεία δεν έχει κάνει δημόσιες δηλώσεις μετά την ανακοίνωση της ανακάλυψης, η παρουσία της υποδηλώνει την επίσημη είσοδο του σχιστολιθικού πετρελαίου στην Τουρκία, με επιπτώσεις που ξεπερνούν την εθνική οικονομία.
Περιβαλλοντικοί και σεισμικοί κίνδυνοι
Η υδραυλική ρωγμάτωση, μέθοδος εξόρυξης σχιστολιθικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, είναι σχεδόν απαγορευμένη σε πολλές χώρες της Ευρώπης, λόγω των περιβαλλοντικών και σεισμικών κινδύνων που ενέχει.
Εντούτοις, η Τουρκία φαίνεται αποφασισμένη να εφαρμόσει αυτή την τεχνολογία fracking για πρώτη φορά, μια καινοτομία που έχει αλλάξει την ενεργειακή αγορά των ΗΠΑ τα τελευταία δέκα χρόνια και έχει επηρεάσει τη γεωπολιτική ισορροπία.
Για τον Μπαϊρακτάρ, αυτή η πρωτοβουλία σηματοδοτεί «μια νέα εποχή» για την Τουρκία, επιδιώκοντας την ανεξαρτησία στους ενεργειακούς πόρους. «Θέλουμε να αποκτήσουμε τους πόρους μας και να εξασφαλίσουμε μια διαρκή ενεργειακή ασφάλεια», δήλωσε.
Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, η περιοχή του Ντιγιαρμπακίρ προσφέρει εξαγωγικές δυνατότητες προς τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, γεγονός που μπορεί να θέσει την Τουρκία σε ρόλο προμηθευτή για την Ευρώπη.
Προτού γίνουν οι προεδρικές εκλογές το 2023, η Άγκυρα ανακοίνωσε την «μεγαλύτερη ανακάλυψη πετρελαίου στην ξηρά», με εκτιμώμενα 1 δισεκατομμύριο βαρέλια στο Σιρνάκ.
Μαύρη Θάλασσα και Σομαλία
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές οι σειρές ανακαλύψεων καταδεικνύουν μια στρατηγική κρατικών επενδύσεων και διεθνών συνεργασιών για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων της χώρας. «Η ανάπτυξη εθνικών αποθεμάτων μπορεί να μειώσει την εξάρτηση της Τουρκίας από το πετρέλαιο και να ενισχύσει τη γεωπολιτική της θέση», επισημαίνουν αναλυτές.
Πρόσφατα, ο πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε την ανακάλυψη 75 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα. Επίσης, η αραβική εφημερίδα Middle East Monitor ανέφερε ότι η Τουρκία ανακάλυψε 20 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στη Σομαλία, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να βρει νέες ενεργειακές πηγές στο Κέρας της Αφρικής.
Η ανακάλυψη αυτή έρχεται μετά από συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Σομαλίας για την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου, στην οποία η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου κατέχει το 90% των δικαιωμάτων., ενώ οι κριτικές τονίζουν ότι επωφελείται κυρίως η Άγκυρα.
Η ενεργειακή στρατηγική
«Η Τουρκία χρειάζεται ρεαλιστικές και βιώσιμες στρατηγικές για την ενεργειακή της πολιτική», σχολιάζει η ιστοσελίδα Yetkin Report. «Η ενεργειακή ανεξαρτησία δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω ανακαλύψεων, αλλά απαιτεί και διεθνείς συνεργασίες και σωστή διαχείριση πόρων», προσθέτει. «Η συνεργασία του ιδιωτικού τομέα με την εξωτερική πολιτική θα είναι καθοριστικής σημασίας για την υλοποίηση των ενεργειακών φιλοδοξιών της Τουρκίας με βιώσιμο τρόπο», καταλήγει η αναφορά.