Ο Πάτρικ Τόμσον της JP Morgan AM υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη προσφέρει τη μεγαλύτερη «σταθερότητα και προβλεψιμότητα» για μακροπρόθεσμες επενδύσεις, μιλώντας στο Λονδίνο.
«Η ευρωπαϊκή αγορά κερδίζει έδαφος στους θεσμικούς επενδυτές», ανέφερε ο Τόμσον, προσθέτοντας ότι «οι κοινές δημοσιονομικές πολιτικές και τα κίνητρα των συνταξιοδοτικών ταμείων προσελκύουν κεφάλαια από τις Η.Π.Α.».
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της μεγαλύτερης αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας στην περιοχή «Emea», το μετοχικό κεφάλαιο της Ευρώπης αυξάνεται. «Οι επενδύσεις στην Ευρώπη έχουν ξαναγίνει μια ανταγωνιστική στρατηγική», σημείωσε, επισημαίνοντας την ανάγκη για συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για πιο αποτελεσματική επικοινωνία. Η «ενεργός ηγεσία» αποτελεί «καθοριστικό παράγοντα» στην προώθηση αυτής της αλλαγής.
Παρενέργειες πολιτικής Τραμπ
Αφού επικεντρώθηκε στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά λόγω της έλξης της τεχνολογίας, η Ευρώπη αρχίζει να προσελκύει επενδυτές, με το Euro Stoxx 50 να σημειώνει 10% αύξηση φέτος, σε αντίθεση με την πτώση 0,64% του S&P 500.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ έχει ανατρέψει τις προσδοκίες για παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, κυρίως λόγω της αβεβαιότητας που προκάλεσαν οι δασμοί στην Κίνα. Επιπλέον, οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων αμερικανικών κρατικών ομολόγων έχουν αυξηθεί σημαντικά, οδήγοντας σε υψηλότερα επιτόκια δανεισμού.
Οι αποδόσεις των 30ετών αμερικανικών ομολόγων έχουν φτάσει το 5,15%, το υψηλότερο σημείο των τελευταίων δύο ετών, και οι αγορές αναρωτιούνται αν το δολάριο θα διατηρήσει τον ρόλο του ως κορυφαίο νόμισμα.
«Προειδοποιητικό σήμα»
Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των Η.Π.Α. από τον οίκο Moody’s έχει ενισχύσει τις αμφιβολίες για την ασφάλεια των αμερικανικών ομολόγων. Η Πρίγια Μίσρα από την JP Morgan δήλωσε στο Bloomberg: «Η αγορά ομολόγων στέλνει ένα προειδοποιητικό σήμα που δεν μπορεί να αγνοηθεί». Το εθνικό χρέος έχει ξεπεράσει τα 36 τρισεκατομμύρια δολάρια, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 120% του ΑΕΠ.
Φέτος, μόνο οι τόκοι του κρατικού χρέους αναμένονται στα 880 δισεκατομμύρια δολάρια, υπερβαίνοντας τον αμυντικό προϋπολογισμό. Το «Μεγάλο Όμορφο Νομοσχέδιο» για φορολογικές μειώσεις προορίζεται κυρίως για τους πλούσιους, ενώ οι λιγότερο ευνοούμενοι πολίτες επωφελούνται ελάχιστα. Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι φτωχότεροι θα μπορούσαν να επιβαρυνθούν περισσότερο.
«Η φορολογική ελάφρυνση του Τραμπ μπορεί να επιδεινώσει περαιτέρω το χρέος. Στο παρελθόν, οι αγορές αντέδρασαν αντίστοιχα. Στη δεκαετία του ’90, οι υψηλές αποδόσεις οδήγησαν τον πρόεδρο Κλίντον σε μεταρρυθμίσεις», παρατηρούν Αμερικανοί αναλυτές.
Διαφοροποίηση χαρτοφυλακίων
Δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι επενδυτικές εταιρείες, όπως η JP Morgan, επιδιώκουν διαφοροποίηση και βλέπουν την Ευρώπη ως «ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις». Οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων εκφράζουν «έντονο ενδιαφέρον» για ευρωπαϊκά επενδυτικά προϊόντα. Ο Πάτρικ Τόμσον αναφέρει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιδιώκουν οικονομική ανάπτυξη, όπως φαίνεται ήδη στη Γερμανία.
Η Κάρεν Γουόρντ της JP Morgan προσθέτει ότι ίσως τα τελευταία χρόνια υπήρξε υπερβολική αισιοδοξία για τις Ηνωμένες Πολιτείες και απαισιοδοξία για την Ευρώπη. Ωστόσο, η Γερμανία έχει τη δυνατότητα να ξοδέψει γρήγορα μεγάλη ποσά. Πρέπει να παρακολουθήσουμε επίσης την επανατοποθέτηση της Ευρώπης στη νέα διεθνή τάξη.
Τα στελέχη της JP Morgan επισημαίνουν ότι, εκτός από τα προγραμματισμένα επενδυτικά προγράμματα, θα είναι και οι αποταμιεύσεις των Ευρωπαίων που θα λειτουργήσουν ως καταλύτες ανάπτυξης. Οι προτιμήσεις τους επικεντρώνονται σε τραπεζικές δραστηριότητες, τεχνολογία και μικρές κεφαλαιοποιήσεις.
Ο Πάτρικ Τόμσον τονίζει ότι σε ένα περιβάλλον παγκόσμιας αστάθειας, είναι κρίσιμο να υιοθετήσουμε μια «ενεργή προσέγγιση διαχείρισης», καθώς τα παραδοσιακά μοντέλα δεν διασφαλίζουν πάντα τα ίδια αποτελέσματα για το μέλλον.