Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, τόνισε ότι «είναι λάθος η παραπομπή ή μη ενός υπουργού λόγω κομματικών συσχετισμών» αναφερόμενος στην περίπτωση του Τριαντόπουλου, υπογραμμίζοντας ότι «οι πολιτικοί πρέπει να αξιολογούνται όπως οι πολίτες».
Επιπλέον, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί πρόταση από τη Νέα Δημοκρατία.
Αγγέλοντας το καυτό θέμα της αξιολόγησης και της άρσης μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, ο κ. Μαρινάκης επισήμανε ότι έχουν ήδη προταθεί κάποια άρθρα, διευκρινίζοντας ότι «δεν είναι κάτι που μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο από την κυβέρνηση» και χαρακτήρισε τη συνταγματική αναθεώρηση, «μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας». Αναφέρθηκε στο άρθρο 16 του 2006, τονίζοντας πως δεν άλλαξε κάτι τότε, με αποτέλεσμα «να παραμείνουμε εμείς και η Κούβα οι μόνες εξαιρέσεις παγκοσμίως για 20 χρόνια».
Ο κ. Μαρινάκης τόνισε πως «η αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη απολύσεις» αλλά και επιβράβευση όσων καταβάλλουν προσπάθειες. Αναφέρθηκε στην περίπτωση υπαλλήλων που απουσιάζουν συχνά ή δεν παρέχουν υπηρεσίες, προειδοποιώντας ότι «οι ικανοί θα επιβραβεύονται, ενώ οι ανίκανοι θα αντιμετωπίζουν κυρώσεις».
Αναλυτικά όσα είπε ο Παύλος Μαρινάκης
Για την αξιολόγηση
“Η συνταγματική αναθεώρηση απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία, καθώς το Σύνταγμα είναι ανώτερο από άλλους νόμους. Είναι μια σοβαρή υπόθεση και μπορεί να χαθεί πολύτιμος χρόνος, αν δεν προχωρήσουμε ανάλογα με τη στάση των κομμάτων.”
“Μια σπάνια ευκαιρία ήταν το 2006 για το άρθρο 16 με σκοπό να αποφευχθεί η φυγή φοιτητών στο εξωτερικό. Αντίθετα, μείναμε εμείς και η Κούβα οι μόνες εξαιρέσεις.”
Για την παραπομπή υπουργών – υφυπουργών
“Δίνουμε έμφαση στο άρθρο 86, στο οποίο ήδη προτείνουμε αλλαγές για να επιτευχθεί μεγαλύτερη αντικειμενικότητα στις παραπομπές υπουργών, αντί να βασίζονται σε κομματικούς συσχετισμούς.”
“Προτείνουμε τη συγκρότηση ενός σώματος ανώτατων δικαστών για την αξιολόγηση καταγγελιών κατά υπουργών, ώστε οι πολιτικές αποφάσεις να μην επηρεάζονται από βουλευτικά συμφέροντα.”
Για την περίπτωση Καραμανλή
“Όλες οι διαδικασίες που ορίζει το Σύνταγμα θα ακολουθηθούν, ενώ η απόφαση για τους μάρτυρες θα ληφθεί από τους δικαστές και όχι από τα κόμματα.”
“Η διαδικασία θα γίνει στο πλαίσιο του νόμου και θα παρακολουθήσουμε ό,τι προκύψει από αυτήν, με απόλυτο σεβασμό στις διαδικασίες και τις δικαστικές αρχές.”