Η Γερμανία ανακοινώνει την πρώτη μόνιμη στρατιωτική βάση της στο εξωτερικό από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο: Η κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, υπό την καθοδήγηση του καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς, προγραμματίζει την εγκατάσταση της νέας 45ης Ταξιαρχίας τεθωρακισμένων στη Λιθουανία.
Πρόκειται για μια ιστορική κίνηση στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ, κοντά στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ και την Λευκορωσία, σύμμαχο του Κρεμλίνου. Αυτή η πρωτοβουλία σηματοδοτεί μια 180° στροφή στην αμυντική πολιτική της Γερμανίας, που μετά τον πόλεμο, απέφυγε τις μόνιμες στρατιωτικές δεσμεύσεις εκτός συνόρων.
Η ταξιαρχία των τεθωρακισμένων της Bundeswehr θα είναι πλήρως επιχειρησιακή έως το 2027, με μια μόνιμη βάση, η οποία είναι σε διαδικασία κατασκευής περίπου 30 χιλιόμετρα από το Βίλνιους. Σήμερα, στη Λιθουανία υπηρετούν 150 Γερμανοί στρατιώτες, αλλά ο αριθμός τους θα αυξηθεί στους 5.000 μέσα σε δύο χρόνια.
«Η Γερμανία και οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ θα υπερασπιστούν την ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας από οποιαδήποτε επιθετικότητα», δήλωσε ο Μερτς, αναφερόμενος προφανώς στη Ρωσία.
Επιπλέον, η αποστολή αυτή στη Λιθουανία, το μεγαλύτερο εγχείρημα στην ιστορία της Bundeswehr μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, λαμβάνει χώρα κοντά στα ρωσικά σύνορα. Αντιπολιτευόμενα κόμματα στη Γερμανία επισημαίνουν ότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει αισθήματα απειλής στη Μόσχα, ενδεχομένως να οδηγήσει σε αντιδράσεις που να φέρουν τον πόλεμο με τη Ρωσία πιο κοντά.
Η Μόσχα καθώς και το Μινσκ, που απέχει μόλις 180 χιλιόμετρα, έχουν ήδη εκφράσει έντονη αντίθεση στην απόφαση του Βερολίνου.
Η νέα γερμανική κυβέρνηση προγραμματίζει στρατιωτική ενίσχυση χωρίς προηγούμενο από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, με τη μεταρρύθμιση του συνταγματικού «φρένου χρέους» να απελευθερώνει περίπου 500 δισεκατομμύρια ευρώ για την άμυνα.
Ο ισχυρότερος στρατός στην Ευρώπη
Για το Βερολίνο, αυτό το βήμα αποτελεί και συμβολική εξέλιξη: από μια απρόθυμη στρατιωτική δύναμη, η Γερμανία επαναστατώντας πρόκειται να εξελιχθεί σε κεντρικό παράγοντα στην ευρωπαϊκή ασφάλεια. Αυτή η αλλαγή, εν μέσω αυξανόμενης έντασης με τη Ρωσία, έχει τη δυνατότητα να επανακαθορίσει την ισορροπία στην Ατλαντική Συμμαχία.
Θεωρείται επίσης αλλαγή στάσης σε σχέση με τον γαλλογερμανικό άξονα: το Βερολίνο δεν θα επιτρέπει πλέον στο Παρίσι να διατηρεί τη στρατιωτική πρωτοκαθεδρία.
Ο καγκελάριος Μερτς επιθυμεί να καταστήσει την Bundeswehr τον «ισχυρότερο στρατό στην Ευρώπη», σημειώνοντας μια δογματική ρήξη για μια χώρα που δεν έχει ξεπεράσει πλήρως τα τρωτά της από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μπορεί η Γερμανία να πραγματοποιήσει αυτή τη στρατιωτική στροφή χωρίς να αποποιηθεί την κληρονομιά του 1945, ειδικά βλέποντας την ακροδεξιά, φιλοναζιστική AfD να απολαμβάνει δημοσκοπική υπεροχή;