Στις 6 Μαΐου, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αντάλλαξε εγκάρδια συγχαρητήρια μηνύματα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Κόστα, και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα. Φον ντερ Λάιεν, για τα 50 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Κίνας-ΕΕ.
Κατά τη διάρκεια αυτών των πέντε δεκαετιών, οι δύο πλευρές ενίσχυσαν τις ανταλλαγές σε όλα τα επίπεδα και τομείς μέσω γόνιμου διαλόγου, στενής συνεργασίας και πλούσιων πολιτιστικών ανταλλαγών, καταλήγοντας να διαμορφώσουν μια από τις πιο σημαντικές διμερείς σχέσεις παγκοσμίως.
Η τρέχουσα διεθνής κατάσταση καθιστά τις σχέσεις Κίνας-ΕΕ στρατηγικά σημαντικές και με παγκόσμια επιρροή. Ικανές να συμβάλλουν η μία στην άλλη, οι υγιείς σχέσεις Κίνας-ΕΕ προσφέρουν φως στον κόσμο.
Η συνεργασία μεταξύ Κίνας και ΕΕ βασίζεται σε ισχυρά κοινά συμφέροντα και είναι εξαιρετικά αμοιβαία επωφελής, δημιουργώντας μια δυνατή οικονομική συνεργασία.
Η Κίνα και η ΕΕ είναι κρίσιμοι εμπορικοί εταίροι και σημαντικοί επενδυτές η μία για την άλλη.
Από την έναρξη των διπλωματικών τους σχέσεων, ο ετήσιος όγκος του διμερούς εμπορίου έχει αυξηθεί από 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε 785,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024.
Αντίστοιχα, οι αμοιβαίες επενδύσεις εκτοξεύθηκαν από σχεδόν μηδενικές σε περίπου 260 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι εμπορευματικές μεταφορές μέσω σιδηροδρόμου Κίνας-Ευρώπης έχουν ξεπεράσει τα 100.000 ταξίδια, καλύπτοντας 25 ευρωπαϊκές χώρες και 227 πόλεις, αποτελώντας έναν ζωτικής σημασίας διάδρομο επικοινωνίας μεταξύ Ασίας και Ευρώπης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των κινεζικών τελωνείων, το πρώτο τρίμηνο αυτού του έτους, οι εισαγωγές και εξαγωγές της Κίνας με την ΕΕ έφτασαν το 1,3 τρισεκατομμύριο γιουάν— ποσοστό που αντιστοιχεί σε περισσότερα από 10 εκατομμύρια γιουάν ανά λεπτό.
Κατά τη διάρκεια των συγχαρητηρίων, ο Κόστα και η Φον ντερ Λάιεν επισήμαναν ότι η Κίνα έχει επιτύχει τη ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη στην ιστορία της τα τελευταία 50 χρόνια.
Επιπλέον, τόνισαν τους ισχυρούς δεσμούς που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίοι συμβάλλουν ουσιαστικά στην ευημερία των λαών τους και στην οικονομική ανάπτυξη.
Η Κίνα συνεχίζει να επικεντρώνεται στην ποιοτική ανάπτυξη και στην ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας, ανοίγοντας νέους δρόμους για τις σχέσεις με την ΕΕ.
Τον Μάρτιο, η L’Oréal France ανακοίνωσε την ίδρυση δύο νέων επενδυτικών κεφαλαίων στην Κίνα, αποσκοπώντας στην προώθηση της τεχνολογικής καινοτομίας και της συνεργασίας στον τομέα της ομορφιάς.
Στο τέλος Απριλίου, η Siemens AG λειτούργησε το πρώτο της βιομηχανικό οικολογικό κέντρο στη δυτική Κίνα, στην πόλη Τσενγκντού, και ο όμιλος Danfoss εγκαινίασε το πρώτο εργοστάσιο μηδενικών εκπομπών άνθρακα στην Κίνα, στην πόλη Ναντζίνγκ.
Αυτές οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στην κινεζική οικονομία με ουσιαστικές δράσεις.
Κατά την πρώτη τριμηνιαία περίοδο, οι άμεσες επενδύσεις της ΕΕ στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 11,7%.
Καθ’ όλη τη διάρκεια των συζητήσεων στα Φόρουμ Ανάπτυξης της Κίνας και στο Φόρουμ Μπόαο για την Ασία, καθώς και την ευρωπαϊκή περιοδεία «Επενδύστε στην Κίνα», η δυναμική της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας Κίνας-ΕΕ ενισχύεται, δίνοντας μια ισχυρή ώθηση στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.