Στη Λωρίδα της Γάζας, η σύγχρονη ανθρωπιστική κρίση αποκαλύπτει μια από τις πιο τραγικές εικόνες της εποχής μας. Χιλιάδες παιδιά υποφέρουν από σοβαρό υποσιτισμό και προσπαθούν να επιβιώσουν σε κατεστραμμένα νοσοκομεία. Η έλλειψη τροφίμων και ιατροφαρμακευτικών προϊόντων, σε συνδυασμό με τις συνεχείς στρατιωτικές επιχειρήσεις από το Ισραήλ, έχουν δημιουργήσει μια ζοφερή πραγματικότητα, όπου η πείνα, οι ασθένειες και ο θάνατος είναι καθημερινές προκλήσεις.
Μέχρι σήμερα, η ισραηλινή κυβέρνηση έχει εμποδίσει τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας για πάνω από δύο μήνες, με αποτέλεσμα οι ανάγκες του πληθυσμού να παραμένουν ανεκπλήρωτες. Οι ελάχιστες ποσότητες τροφίμων και ιατρικών προμηθευτών που έχουν φτάσει στη Γάζα, λόγω διεθνούς πίεσης, είναι ανεπαρκείς για τη στήριξη των περίπου 2 εκατομμυρίων Παλαιστινίων που εξαρτώνται από αυτή τη βοήθεια.
Η δίχρονη Μαϊάρ, ένα από τα παιδιά που βρίσκονται σε νοσοκομείο λόγω σοβαρού υποσιτισμού, έχει βρεθεί σε κρίσιμη κατάσταση. Πάσχει από κοιλιοκάκη και απαιτεί ειδική διατροφή, η οποία είναι ανύπαρκτη στην τρέχουσα κατάσταση. Η μητέρα της, Άσμα, εκφράζει την απελπισία της: «Χρειάζεμαι πάνες, γάλα σόγιας, ειδική τροφή. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα. Όταν υπάρχουν, είναι τόσο ακριβά που δεν μπορώ να τα αποκτήσω».

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, πάνω από 9.000 παιδιά έχουν λάβει θεραπεία για υποσιτισμό από την αρχή του έτους, ενώ οι εκτιμήσεις για το 2025 προαναγγέλλουν δεκάδες χιλιάδες νέα περιστατικά. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τον Πληθυσμό στα Παλαιστινιακά Εδάφη, Νέστορ Οβομούχανγκι, περιγράφει την κατάσταση με δραματικό τρόπο: «Όπου κι αν κοιτάξεις, οι άνθρωποι πεινάνε… δείχνουν με τα δάχτυλά τους ότι χρειάζονται φαγητό». Προειδοποιεί επίσης ότι «το χειρότερο έχει αρχίσει ήδη να ξετυλίγεται στη Γάζα».
Αν και υπάρχει μια περιορισμένη είσοδος φορτηγών με βασικά τρόφιμα, ο ΟΗΕ υπογραμμίζει ότι αυτή η βοήθεια είναι ελάχιστη σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες: απαιτούνται τουλάχιστον 600 φορτηγά ημερησίως για να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού — αριθμός που είναι ανέφικτος. Επιπλέον, οι στρατιωτικές διαδικασίες του Ισραήλ και η κατάρρευση της κοινωνικής υποδομής στη Γάζα εμποδίζουν τη διανομή της βοήθειας.

Παρ’ όλα αυτά, οι υγειονομικές υποδομές της Λωρίδας της Γάζας καταρρέουν. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι μόλις 19 από τα 36 νοσοκομεία είναι λειτουργικά, με το 94% των εγκαταστάσεων να έχουν υποστεί ζημιές. Από αυτά, μόνο 12 προσφέρουν πλήρεις ιατρικές υπηρεσίες, ενώ 4 μεγάλα νοσοκομεία έχουν αναγκαστεί να κλείσουν. Η προμήθεια του ΠΟΥ σε κρίσιμες δομές, όπως το Ινδονησιακό Νοσοκομείο και το Αλ Άουντα, έχει εμποδιστεί.
Ο γιατρός Άχμεντ αλ-Φάρα από το Νοσοκομείο Νάσερ εκφράζει την αγωνία του: «Δεν έχουμε τίποτα. Όλα έχουν εξαντληθεί. Τα βρέφη και οι έγκυες γυναίκες βρίσκονται σε ακραία κατάσταση». Σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς, οι μητέρες προσπαθούν να ταΐσουν τα παιδιά τους με αραιωμένο γάλα ή άμυλο, μόλις και για να σταματήσουν τις κραυγές πείνας. Η Μαΐ Ναμλέχ αναφέρει ότι τα 30 φακελάκια διατροφικού συμπληρώματος που έλαβε «τελείωσαν σε δύο ημέρες», ενώ η Νουφ αλ-Άρτζα αναγκάστηκε να πληρώσει μια περιουσία για ένα κιλό φακές ώστε να θρέψει την οικογένειά της, έχοντας χάσει 23 κιλά από την πείνα.

Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία και οι εκκλήσεις για βοήθεια συνεχίζονται. Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο οποίος έχει βιώσει προσωπικά πολέμους στην Αιθιοπία, απηύθυνε δημόσια έκκληση προς το Ισραήλ να δείξει έλεος στον παλαιστινιακό λαό: «Μπορώ να νιώσω την αγωνία των ανθρώπων στη Γάζα. Καταλαβαίνω τη θλίψη τους», είπε, προσθέτοντας ότι «η ειρήνη είναι προς το συμφέρον και του Ισραήλ» με δάκρυα στα μάτια.