Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ επιτίθεται ξανά στο Χάρβαρντ, διακόπτοντας επιχορηγήσεις ύψους 450 εκατ. δολαρίων. Αυτές οι ενέργειες υποδεικνύουν κλιμάκωση της αντιπαράθεσης και προμηνύουν πιθανές συνέπειες και για άλλα πανεπιστήμια.
Η απόφαση της Πέμπτης, που απαγορεύει την εγγραφή ξένων φοιτητών, εντείνει τη σύγκρουση μεταξύ του Χάρβαρντ και του Τραμπ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα καταργήσει και το αφορολόγητο καθεστώς του πανεπιστημίου. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι το Χάρβαρντ δεν θα είναι πλέον επιλέξιμοι για νέες ομοσπονδιακές ερευνητικές επιχορηγήσεις.
Στις 6 Μαΐου, η κυβέρνηση αποκάλυψε ότι θα εμποδίσει το Χάρβαρντ από τη λήψη νέων ερευνητικών επιχορηγήσεων. Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του υπουργείου Παιδείας, το μπλοκάρισμα αφορά ειδικά τις χορηγίες για έρευνα.

Η πολιτική παγίδα
Οι συντηρητικοί βλέπουν τα ελίτ πανεπιστήμια των ΗΠΑ ως πηγή ανισότητας. Οι επιθέσεις της κυβέρνησης δεν είναι νέες και περιλαμβάνουν και πολιτικά ζητήματα που αναδείχθηκαν από τις διαμαρτυρίες για τον πόλεμο στη Γάζα.
Ο πρόεδρος του Χάρβαρντ έχει αναφέρει ότι έχει γίνει στόχος αντισημιτισμού. Η στρατηγική του Τραμπ για αυτά τα πανεπιστήμια αποτελεί παγίδα για τους Δημοκρατικούς, καθώς αν τα υπερασπιστούν, μπορεί να φανούν ως κόμμα των πλουσίων.
Η κυβέρνηση έχει κατηγορήσει τα πανεπιστήμια που έχει θέσει στο στόχαστρο για υποστήριξη του αντισημιτισμού. Όταν το 2024 η χώρα βρέθηκε σε αναταραχή λόγω του πολέμου στη Γάζα, πολλές διαμαρτυρίες εκτυλίχθηκαν σε πανεπιστημιουπόλεις, όπως στο Κολούμπια.
Η εχθρότητα προς τα μεγάλα πανεπιστήμια έχει βαθιές ρίζες, κυρίως λόγω των θεμάτων που σχετίζονται με το κόστος των διδάκτρων και τις απόψεις των καθηγητών.
Η woke ατζέντα
Pολοί συντηρητικοί θεωρούν ότι οι απόψεις τους περιθωριοποιούνται και θεωρούν τα κορυφαία πανεπιστήμια ως χώρους όπου προωθείται η λεγόμενη woke ατζέντα. Υποστηρίζουν ότι προτιμούν πανεπιστήμια που να εστιάζουν σε προγράμματα που οδηγούν σε θέσεις εργασίας αναγκαίες για την οικονομία.
Ο Λευκός Οίκος απαιτεί από το Χάρβαρντ να αναθεωρήσει τις πρακτικές του για να καταπολεμήσει τον αντισημιτισμό στην πανεπιστημιούπολη. Με την επιστροφή του στην εξουσία, ο Τραμπ έχει πιέσει για αλλαγές στα κορυφαία πανεπιστήμια, απειλώντας να παρακρατήσει ομοσπονδιακή χρηματοδότηση. Το Χάρβαρντ είναι το πρώτο μεγάλο πανεπιστήμιο που έχει αντιταχθεί στις κυβερνητικές απαιτήσεις.
Το Χάρβαρντ έχει δηλώσει ότι έχει λάβει μέτρα κατά του αντισημιτισμού και ότι οι απαιτήσεις της κυβέρνησης προσπαθούν να περιορίσουν τις “πνευματικές συνθήκες” της πανεπιστημιούπολης, ενώ έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της κυβέρνησης.
Την Πέμπτη, η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας ανέφερε ότι το Χάρβαρντ πρέπει να τηρήσει ένα σύνολο απαιτήσεων για να μπορέσει να επαναφέρει την εγγραφή διεθνών φοιτητών. Ζητά δεδομένα που αφορούν τους φοιτητές των τελευταίων πέντε ετών, καθώς και υλικό που σχετίζεται με “παράνομες” δραστηριότητες στην πανεπιστημιούπολη.
Οι επικριτές του Τραμπ υποστηρίζουν ότι οι επιθέσεις στα πανεπιστήμια ισοδυναμούν με καταστολή της ελευθερίας του λόγου.
Ο Τραμπ φαίνεται να επιτίθεται σε ό,τι έχει συμβάλλει στη σημαντικότητα των ΗΠΑ. Το Χάρβαρντ έχει προσφύγει δικαστικά κατά της διακοπής των επιδοτήσεών του, ύψους 2 δισ. δολαρίων. Η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας κατηγόρησε το Χάρβαρντ ότι δημιουργεί “εχθρικό” περιβάλλον για τους Εβραίους, καθώς οι φοιτητές συμμετείχαν σε φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις μετά τις επιθέσεις του 2022.
Η απαγόρευση εγγραφής διεθνών φοιτητών θα ανησυχήσει 1,1 εκατομμύρια ξένους φοιτητές στις ΗΠΑ, οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονται από την Ινδία και την Κίνα, καθώς και εκείνους που επιθυμούν να σπουδάσουν στη χώρα. Οι δίδακοι των διεθνών φοιτητών αποτελούν πλέον ζωτικής σημασίας πηγή εσόδων για τα πανεπιστήμια.
Η απόφαση του Τραμπ ήρθε μετά από την δολοφονία δύο υπαλλήλων της ισραηλινής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον και εν μέσω της αυξανόμενης δυσαρέσκειας για τη νέα σύγκρουση με τη Χαμάς και τις ανθρωπιστικές κρίσεις στη Γάζα.