«Στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ελλάδα διοργάνωσε συζήτηση σχετικά με την προστασία των αμάχων σε καιρό πολέμου. Ένα ζήτημα που είναι ιδιαίτερα επίκαιρο και αφορά τις θεμελιώδεις ανθρωπιστικές αξίες που αποτυπώνονται στον Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μετά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη.
«Οι ευάλωτες ομάδες, όπως γυναίκες, κορίτσια, παιδιά, δημοσιογράφοι και διπλωμάτες που συμμετέχουν σε ανθρωπιστικές αποστολές, χρειάζονται ειδική προστασία», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.
Η Ελληνική Πρωτοβουλία για τους Αμάχους
«Δυστυχώς, τα δεδομένα είναι εξαιρετικά ανησυχητικά. Οι επιθέσεις αυξάνονται και γίνονται ολοένα πιο επιθετικές, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για άμεσες ενέργειες προστασίας των αμάχων. Αυτή τη στιγμή διεξάγονται περίπου 130 συγκρούσεις παγκοσμίως, οι οποίες πλήττουν κυρίως τους πιο ευάλωτους. Η Ελλάδα, αναλαμβάνοντας αυτή την πρωτοβουλία, υπέβαλε μια κοινή δήλωση που αντικατοπτρίζει τα πρόσφατα γεγονότα σε περιοχές συγκρούσεων», επισημαίνει ο Υπουργός.
Πρόσθεσε: «Η πρόταση αυτή, που εκφράζει τις αξίες του ανθρωπιστικού δικαίου, είχε τη στήριξη 80 διπλωματικών αποστολών. Ένας υψηλός αριθμός χωρών που αγκαλιάζουν την ελληνική πρόταση. Είχα την τιμή να παρουσιάσω τη δήλωση αυτή στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ, καταδεικνύοντας τις θέσεις του Οργανισμού σχετικά με την προστασία των αμάχων».
Για την Κοινή Δήλωση των 80 Χωρών-Μελών του ΟΗΕ
«Επιπλέον, η Ελληνική Προεδρία ανέλαβε μια ειδική πρωτοβουλία για την έκδοση μιας κοινής δήλωσης που θα αναφέρεται στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις κατά τη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων, που επηρεάζουν τους αμάχους που αναγκάζονται να εκτοπιστούν από τα σπίτια τους, καθιστώντας τους πιο ευάλωτους», ανέφερε.
«Στην Κορυφή της Παγκόσμιας Διπλωματίας» η Ελλάδα
Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε επίσης: «Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας διπλωματίας στον ΟΗΕ. Έχουμε αναλάβει την πρωτοβουλία, μέχρι το τέλος Μαΐου, να συγκαλέσουμε μια ειδική συνεδρίαση για την κατάσταση των αμάχων και την προστασία ευάλωτων πληθυσμών στη Γάζα, ώστε να υπάρξει αποτίμηση και μια ενεργή συμμαχία για την προστασία των παιδιών και των γυναικών που υποφέρουν από τις συνέπειες των συγκρούσεων».
«Είναι ευθύνη της διεθνούς κοινότητας, και η Ελλάδα προγραμματίζει πρωτοβουλίες για να περιορίσει τις ένοπλες συγκρούσεις και τις αρνητικές επιπτώσεις για τους ανθρώπους, ιδιαίτερα για τους πιο ευάλωτους», κατέληξε.