Οι διαχειριστές ιδιωτικών κεφαλαίων βρίσκονται σε μια περίεργη κατάσταση, καθώς ο χρηματοοικονομικός τομέας της ιδιωτικής πίστωσης, που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, αντιμετωπίζει προκλήσεις. Αν και χρηματοδοτήσεις δεν λείπουν, το βασικό ερώτημα είναι αν θα υπάρξουν ευκαιρίες για επενδύσεις.
Κατά τις πρόσφατες περιόδους αστάθειας και αβεβαιότητας, οι διαχειριστές άμεσων δανείων, που συγκεντρώνουν κεφάλαια για να τα χορηγήσουν σε υψηλού κινδύνου εταιρείες, είδαν αύξηση της δραστηριότητάς τους.
Μετά την πανδημία Covid-19, η ζήτηση για άμεσα δάνεια και οι αποδόσεις των επενδύσεων αυξήθηκαν σημαντικά.
Οι εμπορικές πολιτικές του Προέδρου Τραμπ κατά την «Ημέρα της Απελευθέρωσης», οι «μετασεισμικές» συνέπειες και η αβεβαιότητα που ακολούθησε δημιουργούν μια ιδιαίτερη στιγμή για τα ιδιωτικά δάνεια.
Κρίσιμες Διαφορές
Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Wall Street Journal, αυτή τη φορά υπάρχουν σημαντικές διαφορές.
Πρώτον, η τρέχουσα αστάθεια έρχεται μετά από μια ραγδαία αύξηση της άντλησης κεφαλαίων για ιδιωτικά δάνεια.
Παραδοσιακοί διαχειριστές περιουσίας, τράπεζες και διαχειριστές εναλλακτικών περιουσιακών στοιχείων έχουν λανσάρει νέα προϊόντα άμεσης δανειοδότησης, επεκτείνοντας τις συνεργασίες και αναζητώντας περισσότερη χρηματοδότηση από τη λιανική.
Ωστόσο, η ζήτηση από τους δανειολήπτες είναι λιγότερη από ότι αναμενόταν, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε χαμηλότερες αποδόσεις για τους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτών αποταμιευτών.
Ο τομέας των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων είναι καθοριστικός για τη χορήγηση δανείων με χαμηλό επιτόκιο, απαιτώντας παράλληλα μεγάλο όγκο δανείων για την χρηματοδότηση εξαγορών. Ωστόσο, η οικονομική αβεβαιότητα έχει περιορίσει νέες συμφωνίες, με αποτέλεσμα οι ιδιωτικοί κεφαλαιούχοι να διατηρούν παλιές επενδύσεις περισσότερο, μειώνοντας έτσι τις ταμειακές ροές στους επενδυτές.
Υψηλό Κόστος, Υψηλές Προσδοκίες
«Ο τομέας επιδιώκει ενεργά την επάνοδο των συγχωνεύσεων και εξαγορών για να δικαιολογήσει το ύψος των κεφαλαίων που έχει συγκεντρώσει», δήλωσε ο Τζος Ίστερλι, συνδιευθύνων επενδυτικός διευθυντής της Sixth Street, νωρίτερα αυτό το μήνα.
«Το πρόβλημα είναι ότι οι επενδυτές πλήρωσαν πολύ υψηλές τιμές για περιουσιακά στοιχεία μεταξύ 2019 και 2022, και κανείς δεν θέλει να πουλήσει αυτά τα περιουσιακά στοιχεία χωρίς σημαντική απόδοση.
Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερες αποδόσεις για νέες συναλλαγές, καθώς οι δανειστές διαγωνίζονται τιμολόγησης.
«Βλέπουμε μια ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης», αναφέρει η Μαρίνα Λουκάτσκι, παγκόσμια επικεφαλής ερευνών πιστώσεων στην PitchBook LCD. «Όταν οι δανειστές ανταγωνίζονται για συμφωνίες, αυτό επηρεάζει τις διαφορές επιτοκίων».
Η διαφορά αναφέρεται στην επιπλέον απόδοση των πιο επικίνδυνων δανείων σε σύγκριση με τα βασικά επιτόκια.
Αυτές οι συνθήκες εξηγούν γιατί οι μεγάλοι διαχειριστές πιστώσεων, όπως η Apollo Global, η Ares Management και η Blue Owl, έχουν εστιάσει στην έκδοση νέων τύπων δανείων, όπως εξειδικευμένα καταναλωτικά δάνεια και δάνεια για πολύπλοκα έργα, όπως κέντρα δεδομένων.