Ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόσα προσπάθησε χθες, ανεπιτυχώς, να αντεπιτεθεί στους ισχυρισμούς του Τραμπ για «γενοκτονία» των Αφρικάνερ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, διακόπηκε συνεχώς, καθώς το Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters κατέγραψαν τα λάθη και τις διαστρεβλώσεις από το βίντεο και τα άρθρα που προβάλλονταν από τον Αμερικανό πρόεδρο.
Σε ένα τμήμα του βίντεο, φαίνονται σταθμευμένα οχήματα κατά μήκος ενός δρόμου με λευκούς σταυρούς καρφωμένους στο έδαφος, τους οποίους ο Τραμπ ανέφερε ως «ταφικά σημεία» για «χιλιάδες λευκούς αγρότες».
Διαδήλωση του 2020
«Είδατε όλους αυτούς τους τάφους», παρατήρησε ο Τραμπ. «Είναι συγγενείς που πηγαίνουν, φαντάζομαι, μια Κυριακή πρωί για να προσευχηθούν στα αγαπημένα τους πρόσωπα που σκοτώθηκαν», πρόσθεσε.
Στην πραγματικότητα, το βίντεο προέρχεται από μια διαδήλωση το 2020 κοντά στο Νιούκαστλ, στην ανατολική Νότια Αφρική, μετά τη δολοφονία ενός ζευγαριού αγροτών, όπως είπαν τότε βίντεο και ΜΜΕ. Οι δράστες του εγκλήματος καταδικάστηκαν σε ισόβια.
Συμβολική η παρουσία των ξύλινων σταυρών
Οι σταυροί δεν είναι σημάδια πραγματικών ταφών. Ένας διοργανωτής είχε δηλώσει στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα SABC ότι οι ξύλινοι σταυροί ήταν συμβολικοί για αγρότες που είχαν σκοτωθεί τα τελευταία χρόνια.
Σε μια άλλη σκηνή του μονταρισμένου βίντεο, ένας πολιτικός φωνάζει: «Είμαστε Νοτιοαφρικανοί, καταλαμβάνουμε γη».
«Οι άνθρωποι που βλέπατε σε αυτό το βίντεο είναι στην εξουσία», είπε ο Τραμπ. Ωστόσο, ο πολιτικός που εμφανίζεται είναι ο Τζούλιους Μαλέμα, ηγέτης του κόμματος EFF, το οποίο κέρδισε το 9,5% των ψήφων στις τελευταίες εκλογές και δεν συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Ο Μαλέμα, γνωστός για τη φιλορωσική του στάση, τραγούδησε το «Kill the Boer», ένα τραγούδι από την εποχή του απαρτχάιντ. Το τραγούδι έχει προκαλέσει πολλές αντιπαραθέσεις, και η απαγόρευσή του έχει ζητηθεί από τη Δημοκρατική Συμμαχία, το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της Νότιας Αφρικής.
Το 2010, ένα δικαστήριο το χαρακτήρισε ρητορική μίσους, αλλά εντέλει άλλοι δικαστές αποφάνθηκαν ότι αποτελεί ιστορικό σύνθημα απελευθέρωσης, και το 2024, το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε αυτή την απόφαση.
Η AfriForum, μια ΜΚΟ που εκπροσωπεί τη λευκή μειονότητα, προχώρησε στο Ανώτατο Δικαστήριο στηρίξατε αυτή την υπόθεση.
Μετά τη συνάντηση, το EFF δήλωσε ότι το τραγούδι «εκφράζει την επιθυμία να ανατραπεί το σύστημα ελέγχου των λευκών επί των πόρων της Νότιας Αφρικής».
«Δεν γνωρίζαμε ότι θα γινόμασταν μέρος αυτού του θεάτρου για τη δικαιολόγηση μιας γενοκτονίας λευκών που δεν συμβαίνει στη Νότια Αφρική», δήλωσε εκπρόσωπος του EFF.
Η σωρός με τα άρθρα
Μετά το βίντεο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ σήκωσε μια σωρό άρθρων αναφερόμενος σε δολοφονίες αγροτών.
Ένα από αυτά ήταν από το “American Thinker”, που περιλάμβανε εικόνα ανθρώπων σε στολές του Ερυθρού Σταυρού που κουβαλούν σάκους για πτώματα.
«Όλοι αυτοί είναι λευκοί αγρότες που θάβονται», είπε ο Τραμπ.
Ωστόσο, η εικόνα προέρχεται από βίντεο που γυρίστηκε στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και δείχνει θύματα φρικαλεοτήτων από τον πόλεμο.
«Αυτοί οι άνθρωποι σκοτώνονται σε μεγάλους αριθμούς», επέμεινε ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ όταν ρωτήθηκε για το Boeing που του δώρισε το Κατάρ, αναφώνησε: «Αυτό είχε να πει αυτός ο ηλίθιος αφού είδε κάτι όπου χιλιάδες άνθρωποι είναι νεκροί».
72 δολοφονίες την ημέρα
Η Νότια Αφρική έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά δολοφονιών παγκοσμίως, με μέσο όρο 72 την ημέρα σε μια χώρα 60 εκατομμυρίων κατοίκων, με τα περισσότερα θύματα να είναι μαύροι.
Οι δολοφονίες λευκών αγροτών αντιπροσωπεύουν ένα μικρό ποσοστό. Η AfriForum κατέγραψε 49 δολοφονίες λευκών αγροτών το 2023, σε σύγκριση με 27.621 ανθρωποκτονίες συνολικά από τον Απρίλιο του 2023 έως τον Μάρτιο του 2024.
Οι ισχυρισμοί περί γενοκτονίας αποτελούν θεωρία συνωμοσίας που προέρχεται από περιθωριακές ομάδες λευκών Νοτιοαφρικανών από το 1994, με αντίκτυπο σε παγκόσμιες ακροδεξιές συνομιλίες και υποστήριξη από τον Ίλον Μασκ.
Πηγή: ΑΜΠΕ