Η σημερινή πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών αποδείχθηκε ελεγχόμενη, καθώς οι πωλητές ανέκτησαν μεν την πρωτοβουλία, αλλά δεν απείλησαν τα κεκτημένα των προηγούμενων ημερών.
Ετσι, παρά το profit taking και τις εκτενείς απώλειες διεθνώς, η ελληνική αγορά αρνήθηκε να απολέσει τα υψηλά 15ετίας, επωφελούμενη από επιλεκτικές στηρίξεις των μη τραπεζικών blue chips, συνεχίζοντας με κέρδη άνω του +24% για το 2025.
Παράλληλα, η προσοχή των επενδυτών παραμένει στραμμένη στα οικονομικά στοιχεία του α’ τριμήνου και στις ικανοποιητικές μερισματικές διανομές, οι οποίες ενισχύουν την ανθεκτικότητα απέναντι στις διεθνείς ανησυχίες για την αμερικανική οικονομία.
Συγκεκριμένα, στην 4η συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε μικρή πτώση -0,41%, διαμορφούμενος στις 1.828,31 μονάδες, απομακρυνόμενος από το ημερήσιο χαμηλό και χάνοντας λιγότερο από 7,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.835,79 μονάδες).
Το εύρος των ημερήσιων διακυμάνσεων κυμάνθηκε σε 17 μονάδες (από 1.819,88 έως 1.836,51 μονάδες), με τζίρο συναλλαγών στα 198 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 21,7 εκατ. ευρώ ήταν προσυμφωνημένα πακέτα.
Οι κρυφές υπεραξίες των εισηγμένων
Ανθεκτικότητα στις 1.800 μονάδες
Ο Γενικός Δείκτης, παρά το αρνητικό πρόσημο, παραμένει στα καλύτερα επίπεδα από τον Μάιο του 2025, διατηρώντας μια σταθερή θέση πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1.800 μονάδων.
Η ελληνική αγορά έχει μόνο δύο πτωτικές συνεδριάσεις τις τελευταίες 10 ημέρες, με μόλις τέσσερις πτωτικές από την αρχή του Μαΐου, και προχωρά προς την 6η συνεχόμενη κερδοφόρα εβδομάδα.
Έτσι, η συνολική απόδοση του βασικού δείκτη ξεπερνά το +24% για το 2025, με την ανοδική αντίδραση από το χαμηλό του Απριλίου να αγγίζει το +26% και την αθροιστική κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων να φτάνει τα 125 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, το χθεσινό sell off στη Wall Street και τα ευρύτερα σύννεφα στην αμερικανική αγορά, λόγω της εκτόξευσης των ομολογιακών αποδόσεων, ενδέχεται να συνεχίσουν να επηρεάζουν το θετικό κλίμα του Χ.Α., εν μέσω μιας αγοραστικής κόπωσης από την πρόσφατη έντονη άνοδο.
Αυτό, όμως, δεν αναιρεί τους αισιόδοξους καταλύτες που μπορούν να προσφέρουν ανεκτίμητη στήριξη, όπως η ανθεκτική εταιρική κερδοφορία, οι ικανοποιητικές μερισματικές αποδόσεις, το σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον και οι συνεχείς επιχειρηματικές εξελίξεις.
Κεπενού: Η ηρωική… έξοδος για την πατρινή αλευροβιομηχανία
Πτώση στην Ευρώπη, ανησυχία για τις ΗΠΑ
Στο εξωτερικό, η ανησυχία σχετικά με την αύξηση του αμερικανικού ελλείμματος, σε συνδυασμό με την υποβάθμιση του Moody’s και τις ανεβασμένες ομολογιακές αποδόσεις, είναι το Νο.1 ζήτημα στις διεθνείς αγορές. Χθες, ο Dow Jones απώλεσε 816 μονάδες (-1,9%) και ο S&P 500 σημείωσε πτώση -1,6%.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά -1,03% και διαμορφώθηκε στις 548 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά -0,86% στις 23.912 μονάδες, διορθώνοντας από τα πρόσφατα ρεκόρ. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι Dow Jones και S&P 500 παραμένουν σε αρνητικό έδαφος, με τις ομολογιακές αποδόσεις να αυξάνονται (4,5% η αμερικανική 10ετία).
(Αυτές οι πληροφορίες προέρχονται από δημοσιογραφική έρευνα και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση μετοχών.)