Η αναζήτηση ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής καριέρας και προσωπικής ζωής έχει αποκτήσει ολοένα και μεγαλύτερη σημασία στη δημόσια συζήτηση. Οι ταχύτατοι ρυθμοί ζωής και οι δραστικές αλλαγές στις εργασιακές συνθήκες, κυρίως λόγω της ψηφιακής τεχνολογίας και της αύξησης της τηλεργασίας, μαζί με τον πολλαπλασιασμό των δυνατοτήτων για αξιοποίηση του προσωπικού χρόνου, καθιστούν την εύρεση μιας βιώσιμης λύσης για την ισορροπία αυτή, ιδιαίτερα στην οικογενειακή ζωή, ακόμα πιο δύσκολη. Ιδιαίτερα έντονα το βάρος αυτού του συμβιβασμού αισθάνονται οι εργαζόμενες μητέρες.
Αυτή η πρόκληση αφορά όλους τους εργαζόμενους γονείς, αλλά στους δικηγόρους η κατάσταση είναι πιο επιτακτική. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ίδρυση ειδικής επιτροπής από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, με συμμετοχή των Χριστίνας Τσαγκλή, Χριστίνας Πέλκα, Αναστασίας Ματσούκα, Αναστασίας Σταυροπούλου, Ανδρέα Κουτσόλαμπρο και εμού.
Η ουσιαστική υποστήριξη της μητρότητας και της γονεϊκότητας απαιτεί την καθιέρωση συγκεκριμένων μέτρων, που αποτελούν τον πυρήνα των προτάσεών μας:
- Αποσύνδεση της ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας από την καταβολή της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας, για πρόσβαση όλων των δικαιούχων.
- Άμεση επίλυση των καθυστερήσεων στην καταβολή της ίδιας παροχής, ένα συχνό φαινόμενο που προκαλείται από τεχνικά ζητήματα.
- Αναδρομική επέκταση της παροχής σε μητέρες που γέννησαν από 1 Ιανουαρίου 2023.
- Αύξηση του εφάπαξ επιδόματος λοχείας για αυτοαπασχολούμενες δικηγόρους από 800 ευρώ σε τέσσερις δόσεις των 880 ευρώ.
- Κάλυψη εξόδων για θεραπείες υπογονιμότητας και κρυοσυντήρηση ωαρίων.
- Πλήρης απαλλαγή από φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές για τουλάχιστον ένα έτος σε περίπτωση γέννησης, και για τους δύο γονείς.
- Επέκταση των παροχών σε θετούς και ανάδοχους γονείς, καθώς και σε περιπτώσεις προαιρετικής ασφάλισης.
Οι προτάσεις μας είναι σχεδιασμένες ώστε να μην επιβαρύνουν δυσανάλογα τη δημοσιονομική ισορροπία και δεν έχουν συντεχνιακό χαρακτήρα. Αντιθέτως, είναι πλήρως προσαρμοσμένες στις ανάγκες του νομικού επαγγέλματος και έχουν ευρύτερη εφαρμογή, καθώς οι ίδιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν επίσης μητέρες σε άλλους επαγγελματικούς τομείς, ειδικά στους επιστημονικούς. Είναι κρίσιμο να ενταχθούν στην ευρύτερη δημόσια συζήτηση για το δημογραφικό ζήτημα.
Η υλοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων μπορεί να έχει περιορισμένο κόστος για το κράτος, αλλά θα προσφέρει ανυπολόγιστα οφέλη. Η υποστήριξη της μητρότητας και της γονεϊκότητας αποτελούν ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης, προάγοντας ίσες ευκαιρίες στον επαγγελματικό χώρο για τις γυναίκες που συνδυάζουν επαγγελματικές υποχρεώσεις και ευθύνες μητρότητας, ειδικά ενώ το δικηγορικό επάγγελμα απαιτεί διαρκή επαφή με τις αγορές και τις εξελίξεις του νομικού πλαισίου.
Ωστόσο, οι δημογραφικές προοπτικές της Ελλάδας είναι εξαιρετικά ανησυχητικές. Η μείωση του πληθυσμού είναι ήδη πραγματικότητα και οι έγκυρες προβλέψεις δείχνουν ότι δεν θα αντιστραφεί. Η υποστήριξη νέων οικογενειών και η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων είναι οι μοναδικοί τρόποι για να αντιμετωπιστεί αυτή η δημογραφική κρίση. Η στήριξη της γονεϊκότητας, με έμφαση στη μητρότητα και αναγνώριση των δικαιωμάτων των πατέρων, είναι πλέον επιτακτική εθνική ανάγκη, που δεν επιδέχεται καθυστέρηση.
Δημήτρης Αναστασόπουλος
Σύμβουλος ΔΣΑ
Επικεφαλής της Παράταξης «Με Το Δικηγόρο