Το κενό ασφάλισης στην Ελλάδα καταγράφεται τέσσερις φορές υψηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Αυτή η ανεπάρκεια μπορεί να καλυφθεί μόνο μέσω της ενίσχυσης των συνεργασιών μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
Αυτό επισήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, στην ομιλία του στο 25ο διεθνές συνέδριο ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών εταιρειών της ΕΑΕΕ, που διεξάγεται στην Ύδρα. Ζήτησε από την κυβέρνηση μεγαλύτερες παρεμβάσεις για την περαιτέρω στήριξη της ιδιωτικής ασφάλισης.
Σχολιάζοντας την ευρωπαϊκή αγορά, ανέφερε ότι σε σύγκριση με τις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα ακριβή και πολύπλοκη. Χρησιμοποίησε τον όρο «υπέρ-ρυθμισμένη» για την οικονομία, επισημαίνοντας ότι το ευρωπαϊκό περιβάλλον δεν ευνοεί τη ανάπτυξη ασφαλιστικών δραστηριοτήτων.
Ο κ. Σαρρηγεωργίου ανέφερε ότι σε μια εποχή γεωπολιτικών εξελίξεων και διεθνών κρίσεων, η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρές απειλές, όπως οι πόλεμοι, η κλιματική αλλαγή, η δημογραφική κρίση και η ταχεία τεχνολογική πρόοδος.
Παρά την δυναμική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, η ιδιωτική ασφάλιση απέχει από τους στόχους της. Ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ προσδιόρισε τέσσερα κρίσιμα σημεία στα οποία πρέπει να εστιάσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες για να συμβάλουν περισσότερο στην κοινωνία.
Συγκεκριμένα τόνισε:
Στις ασφαλίσεις υγείας, η τεχνολογία συμβάλλει στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής, αλλά αυξάνει το κόστος εξυπηρέτησης, αναγκάζοντας τις ασφαλιστικές εταιρείες σε ανατιμήσεις. Φέτος, η αγορά περιορισμένες τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα για να ευθυγραμμιστεί με την κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας οικονομικές επιβαρύνσεις. Ωστόσο, αναμένει ότι το ζήτημα θα επιλυθεί δίκαια, με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού στα ιδιωτικά θεραπευτήρια και την εφαρμογή των DRGs (ιατρικά πρωτόκολλα).
Η κυβέρνηση οφείλει να επανασχεδιάσει την φορολογική πολιτική της σχετικά με την ιδιωτική ασφάλιση, καταργώντας τον φόρο 15% επί των ασφαλίστρων υγείας, ο οποίος ισχύει αποκλειστικά στην Ελλάδα.
Είναι αναγκαίο να υπάρξουν κοινές πρωτοβουλίες μεταξύ της αγοράς και της κυβέρνησης για την προώθηση της αποταμίευσης στη χώρα και την καταπολέμηση του χρηματοοικονομικού και ασφαλιστικού αναλφαβητισμού του μέσου Έλληνα πολίτη.
Η τεχνολογική πρόοδος, και ειδικότερα η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης, υποχρεώνει τις ασφαλιστικές εταιρείες να επενδύσουν σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να προσαρμοστούν στις νέες τεχνολογικές απαιτήσεις και να εξυπηρετούν καλύτερα τους ασφαλισμένους.