Αναπάντεχα αποτελέσματα από μια νέα μελέτη που περιλάμβανε 1,293 άτομα ηλικίας 16-21 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σχεδόν το 50% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι θα προτιμούσαν να ζουν σε έναν κόσμο χωρίς το Διαδίκτυο.
Επιπλέον, σχεδόν το 70% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι νιώθουν χειρότερα για τον εαυτό τους μετά από χρόνο που περνούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το 50% υποστήριξε την ιδέα μιας «ψηφιακής απαγόρευσης κυκλοφορίας» που θα περιορίζει την πρόσβαση σε συγκεκριμένες εφαρμογές και ιστοσελίδες μετά τις 10 το βράδυ, ενώ το 46% δήλωσε ότι θα ήθελε να είναι νέος σε έναν κόσμο χωρίς καθόλου Διαδίκτυο.
Περίπου το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων ανέφερε ότι περνούσε τέσσερις ή περισσότερες ώρες καθημερινά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και το 42% παραδέχτηκε ότι είπε ψέματα στους γονείς τους σχετικά με το τι κάνουν στο Διαδίκτυο. Ειδικότερα, το 42% παραδέχθηκε ότι είχε πει ψέματα για την ηλικία του, το 40% είχε λογαριασμό δόλωμα και το 27% προσποιήθηκε ότι ήταν εντελώς διαφορετικό άτομο.
Η μελέτη αυτή έρχεται στο πλαίσιο δηλώσεων αξιωματούχων της βρετανικής κυβέρνησης, οι οποίοι εξετάζουν τη δυνατότητα επιβολής υποχρεωτικών χρόνων παύσης για ορισμένες πλατφόρμες, όπως το TikTok και το Instagram. Ο Ράνι Γκόβεντερ, υπεύθυνος πολιτικής για την ασφάλεια των παιδιών στο Διαδίκτυο στον εθνικό οργανισμό NSPCC, τόνισε ότι οι «απαγορεύσεις κυκλοφορίας» είναι χρήσιμες, αλλά δεν μπορούν να προφυλάξουν τα παιδιά από επιβλαβές υλικό στο Διαδίκτυο χωρίς επιπλέον μέτρα.
«Πρέπει να κατανοήσουμε ότι μια ψηφιακή απαγόρευση κυκλοφορίας από μόνη της δεν αρκεί για να προστατεύσει τα παιδιά από τους κινδύνους του Διαδικτύου. Αυτοί οι κίνδυνοι θα είναι διαθέσιμοι σε άλλες στιγμές της ημέρας και θα συνεχίσουν να έχουν τον ίδιο αντίκτυπο», είπε.
Naftemporiki.gr