Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη παρουσίασε απρόσμενη συρρίκνωση τον Μάιο, με τον τομέα των υπηρεσιών να καταγράφει την χειρότερη επίδοση των τελευταίων 16 μηνών.
Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global υποχώρησε κάτω από το όριο των 50 μονάδων, φτάνοντας τις 49,5 τον Μάιο από 50,4 τον Απρίλιο, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση στις 50,6 μονάδες.
Σημειώνεται ότι οποιαδήποτε τιμή κάτω από 50 μονάδες υποδεικνύει μείωση της δραστηριότητας.
Ο Μάιος είναι η πρώτη φορά φέτος που ο δείκτης πέφτει κάτω από τις 50 μονάδες, σημείο που χωρίζει τη συρρίκνωση από την ανάπτυξη. Οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ότι θα διαμορφωθεί στις 50,7 μονάδες.
«Η οικονομία της Ευρωζώνης φαίνεται πως δυσκολεύεται να βρει ρυθμό. Από τον Ιανουάριο, ο συνολικός PMI έχει δείξει μόνο περιορισμένες ενδείξεις ανάπτυξης, και τον Μάιο ο ιδιωτικός τομέας επανήλθε σε ύφεση», δήλωσε ο Σάιρους ντε λα Ρούμπια, οικονομολόγος στην Hamburg Commercial Bank. «Η εξωτερική ζήτηση για υπηρεσίες μειώνεται, αλλά η αδύναμη εγχώρια ζήτηση φαίνεται να πλήττει τον τομέα».
- Ο δείκτης PMI για τον τομέα υπηρεσιών υποχώρησε στις 48,9 από 50,1, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2024, πολύ χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που προέβλεπαν αύξηση στις 50,3.
- Αντίθετα, ο τομέας της μεταποίησης παρουσίασε περαιτέρω ενδείξεις ανάκαμψης, με τον δείκτη PMI να φτάνει σχεδόν σε τριετές υψηλό, στις 49,4 από 49,0, ελαφρώς υψηλότερα από την εκτίμηση των αναλυτών για 49,3.
Για πρώτη φορά μετά την πανδημία, τα εργοστάσια στην Ευρωζώνη παρουσίασαν καλύτερες επιδόσεις από τις υπηρεσίες τον Μάιο. Ο Ντε λα Ρούμπια σημείωσε ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των αμερικανικών δασμών. Επιπλέον, οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να συμβάλουν στην παραμονή της θετικής εικόνας.
«Οι προσπάθειες να αποφευχθούν αυτοί οι δασμοί μπορεί να εξηγούν γιατί ο τομέας της μεταποίησης έχει αποδειχθεί πιο ανθεκτικός τελευταία», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Τα εργοστάσια έχουν πλέον αυξήσει την παραγωγή για τρίτο συνεχόμενο μήνα και για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2022, οι νέες παραγγελίες δεν μειώθηκαν».
«Η ανάκαμψη στη μεταποίηση είναι ευρεία, με θετικά σημάδια από τη Γερμανία και τη Γαλλία. Περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων θα μπορούσαν να ενισχύσουν αυτή την τάση, ενώ οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου σε σύγκριση με πέρυσι βοηθούν», πρόσθεσε.
Η οικονομία της Ευρωζώνης παρουσίασε καλές επιδόσεις τους πρώτους μήνες του έτους, ξεπερνώντας τις προσδοκίες παρά την αβεβαιότητα στις εμπορικές σχέσεις, που επηρεάζει τις επενδύσεις και τις δαπάνες των νοικοκυριών. Ωστόσο, η ανάπτυξη αναμένεται να περιοριστεί το 2025, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,9%.
Η ευρωπαϊκή οικονομία μπορεί να σημειώσει βελτίωση τον επόμενο μήνα, καθώς οι αναλυτές περιμένουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων για όγδοη φορά στο 2%. Το αν θα υπάρξει περαιτέρω νομισματική χαλάρωση εξαρτάται από τις εμπορικές πολιτικές των ΗΠΑ, με τους αξιωματούχους της ΕΚΤ να σχεδιάζουν να δημοσιεύσουν τα πιθανά σενάρια στις τριμηνιαίες προβλέψεις τους για μια καλύτερη κατανόηση των πιθανών αποτελεσμάτων.