Η Ελλάδα κατέχει μία από τις κορυφαίες θέσεις παγκοσμίως όσον αφορά τη διείσδυση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, κατά την ομιλία του στο International Forum on Power System Transformation 2025 στην Κίνα.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με επικεφαλής Διαχειριστές, παραγωγούς και τεχνολογικές εταιρείες, τόνισε ότι τα τελευταία οκτώ χρόνια, το ενεργειακό μείγμα της χώρας έχει υποστεί ριζικές αλλαγές, με τις “πράσινες” επιδόσεις να ξεχωρίζουν διεθνώς. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά, καλύπτουν πλέον το 50% της ζήτησης, σε σύγκριση με περίπου 20% το 2017, και αναμένεται να φτάσουν το 80% έως το 2030.
Σχετικά με την συμβολή του ΑΔΜΗΕ στην επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης της χώρας, ανέφερε ότι από το 2017 που ανέλαβε τη διοίκηση, έχει επενδύσει συνολικά 3,1 δισ. ευρώ στην κατασκευή κρίσιμων ενεργειακών υποδομών, που διευρύνουν σημαντικά τον ηλεκτρικό τομέα και επιτρέπουν την ενσωμάτωσής περισσότερων ΑΠΕ. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην ηλεκτρική διασύνδεση της νησιωτικής και της ηπειρωτικής χώρας, όπου έχουν ήδη ολοκληρωθεί 8 υποθαλάσσιες διασυνδέσεις, με νέες επενδύσεις να προγραμματίζονται στο επόμενο διάστημα, συμπεριλαμβανομένου του δεκαετούς προγράμματος ανάπτυξης του ελληνικού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ύψους 6,3 δισ. ευρώ.
Διεθνείς Διασυνδέσεις
Ο κ. Μανουσάκης ανέφερε επίσης τις διεθνείς διασυνδέσεις που αναπτύσσει ο ΑΔΜΗΕ, σε συνεργασία με γειτονικούς Διαχειριστές, προς την ηπειρωτική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Μεταξύ αυτών είναι η διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ Great Sea Interconnector, η Ελλάδας-Ιταλίας GRITA 2, η Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας Saudi Greek Interconnection και η Ελλάδας-Γερμανίας Green Aegean Interconnector. Επίσης, αναφέρθηκε στη σημασία της διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου GREGY, για την οποία ο όμιλος Κοπελούζου και ο ΑΔΜΗΕ εξετάζουν επενδυτική συμμετοχή.
Όπως τόνισε, αυτά τα έργα αξιοποιούν τη γεωστρατηγική θέση της χώρας και το εξαιρετικό δυναμικό ΑΠΕ, ενισχύοντας παράλληλα την ενεργειακή διαφοροποίηση και ανθεκτικότητα της Ευρώπης. «Οργανώνουμε την ανάπτυξη ενεργειακών διαδρόμων στο ευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, συμβάλλοντας στην ασφάλεια και σταθερότητα των εθνικών ηλεκτρικών συστημάτων, καθώς το ποσοστό των ΑΠΕ αυξάνεται», σημείωσε.
Οι Προκλήσεις
Αναφερόμενος στο μπλακάουτ που συνέβη στην Ιβηρική Χερσόνησο, ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ επισήμανε ότι η αυξανόμενη διείσδυση καθαρής ενέργειας δημιουργεί προκλήσεις στην διαχείριση και σταθερότητα του ηλεκτρικού συστήματος. Η αποτελεσματική και έξυπνη διαχείριση της τυχαίας παραγωγής των ΑΠΕ είναι «κλειδί» για την αποφυγή παρόμοιων γεγονότων στο μέλλον.
Έκανε επίσης λόγο για τον στρατηγικό στόχο του Διαχειριστή, εν μέσω ενεργειακής μετάβασης και κλιματικής κρίσης, να δημιουργήσει ένα Ψηφιακό Κέντρο Ελέγχου Συντήρησης του ηλεκτρικού συστήματος, το οποίο θα δραστηριοποιείται 24/7, θα αναλύει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και θα λαμβάνει αποφάσεις μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης για την πρόληψη τυχόν βλαβών και την έγκαιρη αποκατάστασή τους.
Στο συνέδριο συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με την συνεχόμενη ανάπτυξη των ΑΠΕ. Ακαδημαϊκοί επισήμαναν ότι το μοντέλο της οριακής τιμολόγησης δεν λειτουργεί πια αποτελεσματικά και προτείνουν τη στροφή της αγοράς προς τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ