Τέσσερα διαδοχικά κλεισίματα πάνω από τις 1.800 μονάδες, τέσσερα 15ετή ύψη, και τέσσερις συνεχόμενες θετικές συνεδριάσεις. Αυτά είναι τα επιτεύγματα που καταγράφει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο φαίνεται να απολαμβάνει μια παρατεταμένη περίοδο ευνοϊκών συνθηκών.
Ο Γενικός Δείκτης «μπαίνει» στη σημερινή συνεδρίαση από τις 1.835 μονάδες, το καλύτερο επίπεδο από τον Μάιο του 2025. Η ελληνική αγορά έχει μόνο μία αρνητική ημέρα στις τελευταίες εννέα, ή αλλιώς μόλις τρεις αρνητικές από τις αρχές Μαΐου.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η συνολική απόδοση του βασικού δείκτη της Αθήνας να αγγίζει το +25% μέσα στο 2025, ενώ η άνοδος από το χαμηλό του Απριλίου ξεπερνά το +26%, με τη συνολική κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων να φτάνει τα επίπεδα των 125 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, το χθεσινό sell off στη Wall Street και οι ανησυχίες για τις οικονομικές συνθήκες στις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδιαίτερα λόγω των αυξανόμενων ομολογιακών αποδόσεων, ενδέχεται να επηρεάσουν το θετικό κλίμα του Χ.Α., λαμβάνοντας υπόψη και την αγοραστική κόπωση από την πρόσφατη άνοδο.
Παρά τις ανησυχίες, υπάρχουν ακόμη αισιόδοξοι καταλύτες που μπορούν να προσφέρουν πολύτιμη στήριξη, όπως η ανθεκτικότητα της εταιρικής κερδοφορίας, οι ικανοποιητικές μερισματικές αποδόσεις, το εξαιρετικό μακροοικονομικό περιβάλλον και οι θετικές επιχειρηματικές εξελίξεις.
Στην ατζέντα της ημέρας, Ideal Holdings και As Company προσελκύουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς θα δημοσιεύσουν τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου. Ταυτόχρονα, οι Alpha Bank και BriQ καθορίζουν το δικαίωμα στο φετινό μέρισμα (0,03 και 0,135 ευρώ/μετοχή αντίστοιχα), καθώς η σχετική αποκοπή θα γίνει αύριο.
Επιπλέον, προσοχή δίνεται και στις χθεσινές ανακοινώσεις της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, καθώς τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 40,3 εκατ. ευρώ από 12,9 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο το 2024. Η διοίκηση της Quest ανέφερε αύξηση πωλήσεων κατά 8,2% (828,0 εκατ. ευρώ από 303,1 εκατ. ευρώ) και της καθαρής κερδοφορίας κατά 6,8% (9,1 εκατ. ευρώ από 8,5 εκατ. ευρώ).
Ανησυχίες για τις ΗΠΑ
Διεθνώς, η ανησυχία για τη διεύρυνση του αμερικανικού ελλείμματος, σε συνδυασμό με την υποβάθμιση από την Moody’s και την αύξηση των ομολογιακών αποδόσεων, αποτελεί το κύριο πρόβλημα των παγκόσμιων αγορών. Ο Dow Jones χθες έχασε 816 μονάδες (-1,9%) και ο S&P 500 υποχώρησε κατά -1,6%.
(Τα παραπάνω προέρχονται από δημοσιογραφική έρευνα και δεν αποτελούν προτροπή για αγοραπωλησία μετοχών.)