Νοσοκομεία κλείνουν ή βομβαρδίζονται, παιδιά με ασθένειες επαναπροωθούνται από την Ιορδανία σε σκηνές χωρίς φάρμακα, βρέφη πνίγονται ανάμεσα σε μπάζα, σκόνη και στις κραυγές των μανάδων τους.
Ένα κομμάτι γης σβήνει από τον χάρτη – και μαζί του πεθαίνει κάθε ίχνος ανθρωπιάς. Καλώς ήρθατε στον ζωντανό εφιάλτη της Γάζας.
Ποιος αφύπνισε αυτόν τον εφιάλτη; Η Χαμάς με μια τρομοκρατική επίθεση. Ποιος τώρα εμμένει σε μια πολυάσχολη στρατηγική που ισοδυναμεί με συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων, αντί για την εξόντωση της τρομοκρατικής οργάνωσης; Η κυβέρνηση Νετανιάχου, την οποία η ισραηλινή αντιπολίτευση καταδικάζει ότι μετατρέπει το Ισραήλ σε κράτος παρία.
Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα αποφάσισε να μην υποστηρίξει την απόφαση της Ε.Ε. για επανεξέταση της συμφωνίας σύνδεσης με το Ισραήλ. Δεν ήταν η μόνη – δέκα από τους 27 υπουργούς Εξωτερικών δεν υπέγραψαν.
Η Γερμανία ίσως δικαιολογεί τη στάση της λόγω της ιστορικής ευθύνης. Αλλά η χώρα μας; Γιατί να συνεργαστεί με την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και την Κροατία και όχι με τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία και τις σκανδιναβικές χώρες που εκφράζουν μια σαφή στάση απέναντι στην ανθρωπιστική κρίση; Γιατί να απουσιάζει από τη μετριοπαθή δήλωση 24 ΥΠΕΞ της EEAS, που καλούν την κυβέρνηση Νετανιάχου να επιτρέψει την ανεμπόδιστη αποστολή βοήθειας και να σεβαστεί την αξιοπρέπεια των αμάχων;
Ανάμεσα σε ενεργειακά σχέδια…και Eurovision
Ανάμεσα στα ενεργειακά σχέδια (παρόλο που αφήσαμε Ισραήλ και Κύπρο μόνοι τους να προχωρήσουν, ώστε να μην αναταραχτούν τα “ήσυχα νερά”), και στο 12αρι της Eurovision, η Ελλάδα… έμεινε σιωπηλή.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν βρήκε ούτε μία λέξη να πει για την ανθρωπιστική καταστροφή στον ΟΗΕ, ενώ ακόμη και ο Τραμπ αναφέρεται σε λιμό και αποστασιοποιείται από τον Νετανιάχου. Η στάση του ΥΠΕΞ ήταν ‘ουδέτερη’, προσπαθώντας να κρατήσει ισορροπίες σε ένα πεδίο που δεν υπάρχουν πια ίσες αποστάσεις. Μόνο ακατανόητες θέσεις.