«Τα Τέμπη αποτελούν μια ανοιχτή πληγή για τη χώρα, και είναι επιτακτική η ανάγκη για απονομή δικαιοσύνης, χωρίς αστερίσκους και εξαιρέσεις, σύμφωνα με το νόμο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Παύλος Μαρινάκης, στον Αθήνα 9.84. Τόνισε ότι οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης δεν χρειάζεται να φορτίζονται κομματικά, όσον αφορά την καταδίκη ή όχι ενός ατόμου.
Επιπλέον, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για κομματική αξιοποίηση του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, υπογραμμίζοντας ότι ο πιθανός δόλος που αναφέρει δεν τεκμηριώνεται και δεν προκύπτει από πουθενά.
«Δεν υπάρχει πουθενά ενδεχόμενος δόλος»
«Όσον αφορά τον κ. Καραμανλή, οι κατηγορίες του ΠΑΣΟΚ έχουν κομματική σκοπιμότητα και δεν βασίζονται σε λογική. Επικαλούνται δόλο που δεν αποδεικνύεται. Πρέπει να διαχωρίσουμε την πολιτική από την ποινική ευθύνη. Η πολιτική ευθύνη αναγνωρίζεται, αλλά στην περίπτωση των Τεμπών ενώθηκαν σοβαρά λάθη του κράτους με ανθρώπινες αποτυχίες. Η ποινική ευθύνη αξιολογείται από τη Δικαιοσύνη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μαρινάκης.
Πρόσθεσε ότι «η ποινική ευθύνη είναι προσωπική και όχι συλλογική. Πώς μπορεί να κατηγορείται κάποιος υπάλληλος γιατί δεν ενημέρωσε, ενώ ο υπουργός κατηγορείται γιατί δεν ενημερώθηκε; Αυτό είναι παράξενο. Η ΝΔ έχει ξεκάθαρη θέση: όλα πρέπει να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη, η οποία θα κρίνει. Αν το δικαστικό συμβούλιο δει κάτι διαφορετικό στην περίπτωση του Καραμανλή που να υπερβαίνει το πλημμέλημα, καμία Βουλή ή κόμμα δεν μπορεί να εξασφαλίσει εμπόδιο στη Δικαιοσύνη. Η πολιτική ευθύνη είναι διαφορετική από την ποινική. Ο κ. Καραμανλής ανέλαβε την πολιτική ευθύνη παραιτούμενος και προχώρησε σε μέτρα για έναν ασφαλή σιδηρόδρομο. Η ποινική ευθύνη δεν πρέπει να οδηγείται σε κομματικές αντιπαραθέσεις για την κατασκευή πολιτικών αφηγήσεων.»
«Η αξία της ανθρώπινης ζωής δεν είναι διαπραγματεύσιμη»
Σχετικά με τις εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε: «Η στάση μας για τη Γάζα είναι ξεκάθαρη και αυτονόητη. Δεν μετράμε την αξία της ανθρώπινης ζωής. Επιδιώκουμε, μέσω δικών μας πρωτοβουλιών, να στηρίξουμε τις ανθρωπιστικές προσπάθειες, όπως η υποδοχή τραυματισμένων παιδιών στην Ελλάδα. Το Ισραήλ δέχτηκε μια άδικη επίθεση από τη Χαμάς, όχι από τον παλαιστινιακό λαό. Η Ελλάδα δεν μεροληπτεί και παρακολουθεί. Πρέπει να προστατεύσουμε τους αμάχους, να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και να ανοίξουν οι διάδρομοι ανθρωπιστικής βοήθειας. Θα ακολουθήσουμε ό,τι αποφασιστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Είναι αυτονόητο ότι ως άνθρωποι πρέπει να συντασσόμαστε με ανθρωπιστικές αξίες. Ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί την ιστορία. Ολόκληρη η κρίση στη Γάζα ξεκίνησε από μια ξεκάθαρη και άδικη επίθεση από τη Χαμάς. Δεν νομίζω ότι το θέμα προσφέρεται για κομματική αντιπαράθεση. Πρέπει να υποστηρίξουμε όλες τις προσπάθειες ενίσχυσης των αμάχων και να υλοποιηθούν οι γενικές αποφάσεις που λήφθηκαν σε ανώτερο επίπεδο.