Δριμεία κριτική κατά του κυβερνητικού εκπροσώπου εξαπολύει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και υπεύθυνος ΚΤΕ Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος, με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Μαρινάκη σχετικά με τη Γάζα και τη θέση της χώρας μας.
«Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη σχετικά με την “ισορροπημένη πολιτική” της Ελλάδας στο ζήτημα της Γάζας είναι κυνική και ντροπιαστική, αποδεικνύοντας τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην ανθρωπιστική τραγωδία και τα εγκλήματα κατά του παλαιστινιακού λαού», υπογραμμίζει ο κ. Μάντζος.
Προσθέτει: «Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει επίσημα: υιοθετεί τη δήλωση του εκπροσώπου; Ακολουθεί πολιτική ίσων αποστάσεων σε μια κρίση με απρόβλεπτες διαστάσεις, όπως δείχνει η αρνητική της στάση στις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για επανέναρξη ανθρωπιστικής βοήθειας;».
«Αυτή είναι η εξωτερική πολιτική “αρχών” που διατείνει ότι εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη; “Αρχές” που δικαιολογούν την ανοχή στη βία, στους θανάτους αμάχων, στον εκτοπισμό και στην εθνοκάθαρση;», αναρωτιέται ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
«Δεν μπορεί να υπάρχει ανοχή για το θάνατο παιδιών ή την καταστροφή μιας ολόκληρης περιοχής. Καμία “ισορροπία” απέναντι σε αυτή τη φρίκη», τονίζει ο κ. Μάντζος.
Π. Μαρινάκης: Άδικη η κριτική – Δεν κλείνουμε τα μάτια απέναντι στη φρίκη
Μιλώντας νωρίτερα στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σχολίασε τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης λόγω της μη αναφοράς του πρωθυπουργού στο θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο κ. Μαρινάκης δήλωσε:
«Νομίζω ότι αυτή η κριτική είναι άδικη. Η χώρα μας έχει μία ξεκάθαρη και ισορροπημένη στάση. Δεν μετράμε την αξία μιας ανθρώπινης ζωής. Θέλουμε και προχωρούμε με συγκεκριμένες ενέργειες, προκειμένου να υποστηρίξουμε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και όχι μόνο μέσω επίσημων ψηφισμάτων. Έχουμε αποδεχτεί την περίθαλψη τραυματισμένων και ασθενών παιδιών από τη Γάζα σε ελληνικά νοσοκομεία. Για την Πέμπτη προγραμματίζεται συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Νέα Υόρκη υπό την προεδρία του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών για την προστασία αμάχων σε πολεμικές συνθήκες. Αυτά τα έχουμε ανακοινώσει ήδη από τη Δευτέρα, πριν την κριτική. Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια σε ό,τι συμβαίνει. Θεωρούμε ότι το Ισραήλ, με το οποίο έχουμε μια διαχρονική σχέση, έχει υποστεί άδικη επίθεση από τη Χαμάς, όχι από τον παλαιστινιακό λαό. Έτσι, η στάση μας είναι αυτή που πρέπει να έχει ένα σοβαρό κράτος, αναγνωρίζοντας την ανάγκη προστασίας των αμάχων, ιδίως των παιδιών, που έχουν χάσει τη ζωή τους και από τις δύο πλευρές».
«Δεν προσφέρεται για κομματική αντιπαράθεση το ζήτημα»
Κληθείς να απαντήσει αν υπάρχει περιθώριο για «ισορροπημένη γραμμή» στη διάρκεια της κλιμάκωσης των αντιδράσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε:
«Πρέπει να προστατευθούν οι άμαχοι και να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός, με περισσότερες δίοδοι ανθρωπιστικής βοήθειας. Είναι προφανές ότι η χώρα μας θα συνταχθεί με ό,τι θα αποφασιστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν θα έπρεπε καν να συζητούμε κάτι τέτοιο. Ωστόσο, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι όλα ξεκίνησαν από μια άδικη, επιθετική κίνηση της Χαμάς, που είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν θάνατοι και ανθρώπων από το Ισραήλ. Αυτές οι εικόνες είναι αποτρόπαιες. Δεν νομίζω ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε το ζήτημα με κομματικούς όρους, πρέπει να στηρίξουμε τις προσπάθειες για την προστασία των αμάχων».
«Μεμονωμένη καταγγελία κρατών – μελών»
Όταν ρωτήθηκε εάν η θέση της Ελλάδας ως προεδρεύουσα στο Συμβούλιο Ασφαλείας επηρέασε την απόφαση να μην υπογράψει το κείμενο, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε: «Δεν είναι θέμα “να μην επετράπη να υπογράψουμε”. Υπήρξε μια μεμονωμένη καταγγελία από βουλευτή της Αντιπολίτευσης και δεν αφορά κεντρική ενέργεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η Ελλάδα έχει διαχρονική στάση και θα συνεχίσει να έχει στο Συμβούλιο Ασφαλείας».