Στη Λωρίδα της Γάζας, η πείνα έχει μετατραπεί σε καθημερινότητα. Ο πόλεμος συνεχίζεται με βομβαρδισμούς και κλειστά νοσοκομεία, ενώ τα βρέφη υποφέρουν στη σκόνη και στις κραυγές των μανάδων τους.
Μωρά με καρδιοπάθειες επιστρέφουν από την Ιορδανία σε σκηνές χωρίς ιατρική φροντίδα. Άρρωστα παιδιά στέλνονται πίσω στη φωτιά καθώς ο πόλεμος αναζωπυρώνεται, και η διεθνής κοινότητα μετράει μόνο φορτηγά βοήθειας, όχι ανθρώπινες ζωές. Εκατομμύρια άνθρωποι είναι παγιδευμένοι σε έδαφος που σβήνει από τον χάρτη, μαζί με κάθε ίχνος ανθρωπιάς.
Η επιμονή του Μπενιαμίν Νετανιάχου να συνεχίζει μια αυστηρή στρατηγική, εν μέσω της κατάρρευσης της κοινωνίας, απομονώνει σταδιακά το Ισραήλ στη διεθνή σκηνή.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, παλαιός σύμμαχος, αποστασιοποιείται, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του. Η Βρετανία έχει παγώσει τις εμπορικές συνομιλίες, χαρακτηρίζοντας την κλιμάκωση «ηθικά αδικαιολόγητη», ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση επανεξετάζει τη συμφωνία της με το Ισραήλ λόγω των βομβαρδισμών και της ανθρωπιστικής κρίσης. Οι σύμμαχοι, ακόμη και οι πιο πιστοί, δεν μπορούν πλέον να δικαιολογήσουν την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα. Η ηγεσία του Νετανιάχου δεν ενισχύει τη θέση του Ισραήλ στην καταπολέμηση της Χαμάς, αλλά το ωθεί στο περιθώριο. Η αντιπολίτευση προειδοποιεί ότι το Ισραήλ κινδυνεύει να γίνει κράτος-παρίας.
Βρέφος 7 μηνών σε σκηνή μετά από εγχείρηση καρδιάς
Σε μια πρόχειρη σκηνή του προσφυγικού καταυλισμού αλ Σάτι, η 33χρονη Ενάς Αμπού Ντάκα κρατά την επτά μηνών κόρη της, Νιβίν. Το βρέφος γεννήθηκε με καρδιοπάθεια και έχει υποβληθεί σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς, αλλά ζει ξανά υπό τον κίνδυνο θανάτου, σε ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη για παιδιά.
«Το παιδί μου αναπνέει δυσκολότερα και γίνεται μπλε. Δεν μπορεί να μείνει σε σκηνή», λέει η Ενάς, ενώ περιγράφει τις προσπάθειες για να μεταφερθεί η κόρη της στην Ιορδανία για επείγουσα περίθαλψη. Δύο εβδομάδες μετά την εγχείρηση, οι αρχές την επαναφόρτωσαν στη Γάζα.
Παρόμοια είναι και η κατάσταση της Νιχάγια Μπασέλ, του οποίου ο γιος Μοχάμεντ, μόλις ενός έτους, πάσχει από άσθμα και αλλεργίες. «Ζούμε με φόβο και πείνα, περιτριγυρισμένοι από τον θάνατο», λέει με δάκρυα στα μάτια. Κατά τη διάρκεια της επιστροφής τους, Ισραηλινοί στρατιώτες κατέσχεσαν τα προσωπικά τους αντικείμενα.
Η ισραηλινή πλευρά ισχυρίζεται ότι οι κατασχέσεις έγιναν για λόγους ασφαλείας, ενώ η Ιορδανία τονίζει πως η επιστροφή των παιδιών είχε σκοπό να παραμείνουν στον τόπο τους.

Αδιέξοδο στη διανομή βοήθειας – Κίνδυνος λιμού
Η περίπτωση της Νιβίν αντανακλά τη συνολική ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για επικείμενο λιμό, καθώς οι φορτηγά με βοήθεια δεν μπορούν να διανεμηθούν λόγω της ισραηλινής στρατιωτικής δραστηριότητας. Παρά την είσοδο 93 φορτηγών, μόλις 5 κατάφεραν να φθάσουν στους ανθρώπους που λιμοκτονούν.
«Χρειαζόμαστε μαζική και σταθερή ροή βοήθειας για να αποφύγουμε τον λιμό», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, τονίζοντας ότι οι προσωρινές διέλευσεις δεν είναι αρκετές.

Νοσοκομεία υπό πίεση
Δύο από τα τελευταία λειτουργούντα νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα της Γάζας — το Ινδονησιακό και το al-Awda — έχουν περικυκλωθεί από τον ισραηλινό στρατό. Γιατροί και ανθρωπιστικές οργανώσεις δηλώνουν ότι η είσοδος και έξοδος προσωπικού και ασθενών είναι αδύνατη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει ότι το υγειονομικό σύστημα έχει φτάσει στα όριά του, με σχεδόν 700 επιθέσεις σε ιατρικές δομές από την αρχή του πολέμου.
Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία ως κέντρα διοίκησης, αλλά οι επιθέσεις σε ιατρικές υποδομές προκαλούν ανησυχίες για παραβίαση ανθρωπιστικού δικαίου.
Διεθνής πίεση και παράνομη στρατηγική
Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία την ισραηλινή επιχείρηση εκκένωσης του βόρειου τμήματος της Γάζας, που θεωρείται βίαιη μετακίνηση πληθυσμού από τους Παλαιστίνιους. Το Τελ Αβίβ κάνει λόγο για «εθελοντική μετανάστευση», αλλά πολλοί το ερμηνεύουν ως σχέδιο εκδίωξης.
Ο πληθυσμός είναι εγκλωβισμένος ανάμεσα σε βομβαρδισμούς, στέρηση τροφής και ιατρικής περίθαλψης, ενώ η διεθνής πίεση αυξάνεται χωρίς να μπορεί να ανακόψει τη στρατιωτική δράση του Ισραήλ.