Η Cosmote Telecom αναπτύσσει δίκτυα και υπηρεσίες 6ης γενιάς μέσω συμμετοχής σε νέα ερευνητικά έργα για το 6G.
Δεσμευμένη στην υπόσχεσή της για την παροχή ακόμα πιο ισχυρών συνδέσεων, συμμετέχει σε πέντε έργα της τρίτης φάσης της πρωτοβουλίας Smart Networks and Services Joint Undertaking (SNS JU), υποστηρίζοντας την τεχνολογική κυριαρχία της Ευρώπης στα μελλοντικά έξυπνα δίκτυα.
Η Cosmote Telecom, συμμετέχοντας συνολικά σε 15 ερευνητικά έργα για το 6G, ενισχύει τον ρόλο της στη διαμόρφωση του οικοσυστήματος 6G, εργαστεί ώστε να αναπτύξει και να αξιολογήσει νέες τεχνολογικές λύσεις, εμπορικές εφαρμογές και καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα σε τομείς όπως τα AI-native δίκτυα, οι ενεργειακά αποδοτικές αρχιτεκτονικές, η ασφάλεια και οι κβαντικές επικοινωνίες.
Ο Γιώργος Τσώνης, Chief Technology Officer του Ομίλου ΟΤΕ, δήλωσε: «Στην Cosmote Telecom προωθούμε την καινοτομία, δοκιμάζοντας νέες τεχνολογίες από τα πρώτα στάδια. Αξιοποιώντας την εμπειρία μας στην ευρωπαϊκή έρευνα, συμμετέχουμε ενεργά σε πέντε νέα έργα 6ης γενιάς, προετοιμάζοντας την υιοθέτηση των μελλοντικών τεχνολογιών, διευκολύνοντας παράλληλα την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση της κοινωνίας και της οικονομίας».
Νέα έργα 6G στα οποία συμμετέχει η Cosmote Telecom
1. Το FLECON-6G στοχεύει στη δημιουργία μιας καινοτόμου πλατφόρμας 6G που θα επιτρέπει τη διασύνδεση πολλαπλών παρόχων βελτιώνοντας τη συνολική αποδοτικότητα. Η νέα αρχιτεκτονική θα χρησιμοποιεί AI και Network Digital Twins για τη βελτίωση της διαχείρισης των δικτύων, αυξάνοντας την αξιοπιστία και μειώνοντας την καθυστέρηση.
2. Το NexaSphere θα δημιουργήσει ένα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας που θα συνδυάζει επίγεια δίκτυα, δορυφόρους και εναέριες πλατφόρμες, παρέχοντας απρόσκοπτη συνδεσιμότητα σε αεροσκάφη, τρένα και αυτοκίνητα, με στόχο τη βέλτιστη απόδοση και αξιοπιστία μέσω AI.
3. Το MultiX στοχεύει στην επανάσταση του Radio Access Network (RAN), αναπτύσσοντας ένα 6G σύστημα που θα συνδυάζει πολλαπλούς αισθητήρες και διαφορετικές τεχνολογίες, εξασφαλίζοντας ενεργειακή αποδοτικότητα μέσω AI. Θα δοκιμαστεί σε δύο πιλοτικές εφαρμογές: α) Ψηφιακό Δίδυμο για βιομηχανία και β) Παρακολούθηση υγείας στο σπίτι χωρίς επαφή.
4. Στο πρόγραμμα 6G-VERSUS, θα δοκιμαστεί η τεχνολογία 6G σε έξι ευρωπαϊκές χώρες, σημειώνοντας τη συμβολή της 6G στη βιωσιμότητα μέσω εφαρμογών όπως η βελτιστοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η διαχείριση κρίσιμων υποδομών.
5. Το 6G-DALI επιδιώκει να δημιουργήσει ένα συνεκτικό πλαίσιο AI για το 6G, επικεντρωμένο στη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων, παρέχοντας πρόσβαση σε προγραμματιστές για την εκπαίδευση μοντέλων μηχανικής μάθησης.
Η Cosmote Telecom παραμένει πρωτοπόρος στις τεχνολογικές εξελίξεις και τον μεγαλύτερο επενδυτή σε νέες τεχνολογίες στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή συμμετέχει σε 45 ερευνητικά προγράμματα, έχοντας συμμετάσχει σε πάνω από 140 έργα από το 2009. Με επενδύσεις περίπου 5 δισ. ευρώ την τελευταία δεκαετία και σχέδιο 3 δισ. ευρώ έως το 2027, συνεχίζει να ενισχύει τις ψηφιακές υποδομές ανά την επικράτεια, υποστηρίζοντας την Κοινωνία των Gigabit.