Για πρώτη φορά από την επανέναρξη των ρωσικών επιθετικών ενεργειών και την αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων από ρωσικό έδαφος, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέφθηκε την περιοχή Κουρσκ στη δυτική Ρωσία.
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του την Τρίτη, ο Πούτιν συναντήθηκε με εθελοντικές οργανώσεις της περιοχής και επισκέφθηκε τον πυρηνικό σταθμό Kursk-II.
Η ρωσική κρατική τηλεόραση έδειξε πλάνα από τις συναντήσεις του Πούτιν με εθελοντές και τοπικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του υπηρεσιακού κυβερνήτη Αλεξάντρ Κινστέιν.
‼️🇷🇺 Ο Βλαντιμίρ #Putin επισκέφθηκε την περιφέρεια Κουρσκ. #Russia pic.twitter.com/jCxSwKIuRZ
— Maimunka News (@MaimunkaNews) 21 Μαΐου 2025
Μαζί του ήταν ο Σεργκέι Κιριγιένκο, πρώτος αναπληρωτής επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης του Κρεμλίνου.
Ο Πούτιν επισκέπτεται την περιφέρεια Κουρσκ
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Πούτιν περιηγήθηκε σε έναν πυρηνικό σταθμό υπό κατασκευή και είχε συνάντηση με τοπικούς αξιωματούχους στην Κουρτσατόβ.
Ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι η Ουκρανία συνεχίζει να προσπαθεί να προχωρήσει προς τα ρωσικά σύνορα. pic.twitter.com/XMqPuJXauR
— Clash Report (@clashreport) 21 Μαΐου 2025
Ο Κινστέιν ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πούτιν ότι στο Κουρσκ διεξάγεται «ενεργητική αποναρκοθέτηση», με «δεκάδες εκρηκτικούς μηχανισμούς να εξουδετερώνονται καθημερινά».
Επιπλέον, ο υπηρεσιακός κυβερνήτης πρότεινε τη δημιουργία ενός μουσείου αφιερωμένου «στα γεγονότα της περιοχής Κουρσκ το 2024-2025», με στόχο «τη διατήρηση της μνήμης όσων συνέβησαν, του ηρωισμού των υπερασπιστών μας και των κατοίκων», μια ιδέα που βρίσκει υποστήριξη από τον Ρώσο Πρόεδρο.
Η Ρωσία είχε ανακοινώσει στα τέλη Απριλίου ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απωθήθηκαν πλήρως από την περιοχή του Κουρσκ, τερματίζοντας τη μεγαλύτερη εισβολή σε ρωσικό έδαφος από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Πούτιν είχε επισκεφθεί το Κουρσκ και στα τέλη Μαρτίου, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η περιοχή «θα απελευθερωθεί εντελώς» στο άμεσο μέλλον.
Στα τέλη Απριλίου, ο επικεφαλής των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, Βαλέρι Γκερασίμοφ, είχε διαβεβαιώσει ότι η Ρωσία έχει πλήρως ανακαταλάβει την περιοχή, αν και ορισμένοι θύλακες ήταν μέχρι τότε υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων.
Επιπλέον, ο Γκερασίμοφ αναγνώρισε το «ηρωισμό» των Βορειοκορεατών στρατιωτών που πολέμησαν στο πλευρό των Ρώσων, μια παραδοχή που είναι η πρώτη φορά που η Μόσχα παραδέχεται τη συμμετοχή τους στις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Ουκρανίας.
Περισσότερο από δύο χρόνια μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022, το Κίεβο πραγματοποίησε στις 6 Αυγούστου την πιο τολμηρή του επίθεση, διασπώντας τα ρωσικά σύνορα και προχωρώντας στην περιοχή Κουρσκ, με την υποστήριξη σμηνών drones και βαρέως οπλισμού ξένης προέλευσης.
Στο αποκορύφωμά της, η ουκρανική προέλαση είχε καταφέρει να ελέγξει σχεδόν 1.400 τετραγωνικά χιλιόμετρα ρωσικού εδάφους.
Σημαντικές δηλώσεις του Πούτιν στην Κουρσκ:
▪️ Στην Ουκρανία και στη Δύση, γκρεμίζουν μνημεία που σχετίζονται με τη Ρωσία για να σβήσουν τη μνήμη εκείνων που «κοιτούν προς τη Ρωσία»;
▪️ Οι ενέργειες των ουκρανικών δυνάμεων παρακινούν να θεωρούμε ότι αυτά τα άτομα έχουν ιδεολογία… pic.twitter.com/VucsUZQWF3
— Sputnik Africa (@sputnik_africa) 21 Μαΐου 2025
Η επίσκεψη του Πούτιν στην Κουρσκ πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά από ρωσική πυραυλική επίθεση στην περιοχή Σούμι της Ουκρανίας, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν έξι στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι δέκα, καθώς βρίσκονταν σε εκπαίδευση, σύμφωνα με τη στρατιωτική διοίκηση της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας.
Ο διοικητής της μονάδας τέθηκε σε διαθεσιμότητα, και ξεκίνησε εσωτερική έρευνα για το περιστατικό.
Αυτή η επίθεση συνέβη σε μια περίοδο κατά την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Βολοντίμηρ Ζελένσκι, καλώντας και τους δύο ηγέτες να επαναρχίσουν συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός.
Πηγές: Reuters, Sky News, ΑΠΕ-ΜΠΕ