Στις 21 Μαΐου, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει για την τακτική μηνιαία ενημέρωση αναφορικά με τη Συρία, υπό την προεδρία του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη.
Η ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί από τον Ειδικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Γκίαρ Πέντερσεν, και τον Διευθυντή του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων, Ράμες Ραζασίνγκαμ, ακολουθούμενη από κλειστές διαβουλεύσεις.
Η συνεδρίαση πραγματοποιείται σε μια χρονική περίοδο όπου ο μεταβατικός πρόεδρος της Συρίας, Αχμεντ Αλ Σάρα, πρώην ηγέτης της οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), που έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική από το Συμβούλιο Ασφαλείας, προσπαθεί να αποκαταστήσει τη διεθνή θέση της χώρας μέσω διπλωματικών ενεργειών.
Στις 13 Μαΐου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την άρση των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Συρίας, έπειτα από συνάντησή του με ηγέτες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) στη Σαουδική Αραβία. Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι το αίτημα προήλθε από τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, και τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Τραμπ διατύπωσε πέντε προϋποθέσεις: την εξομάλυνση σχέσεων με το Ισραήλ στο πλαίσιο των Συμφωνιών Αβραάμ, την αποχώρηση όλων των «ξένων τρομοκρατών» από τη Συρία, την απέλαση Παλαιστινίων μαχητών, την υποστήριξη κατά της αναβίωσης του ISIS, και την ανάληψη ευθύνης για τα κέντρα κράτησης του ISIS. Αυτές οι προϋποθέσεις αναμένεται να επαναληφθούν στη συνεδρίαση.
Στις 20 Μαΐου, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Κάγια Κάλας, ανακοίνωσε την απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών να άρουν όλες τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Συρίας, εφόσον υπάρξει πρόοδος σε μεταρρυθμιστικά θέματα.
Ο κύριος Πέντερσεν χαιρέτισε την εξέλιξη αυτή, επισημαίνοντας ότι η άρση των κυρώσεων «μπορεί να ανοίξει το δρόμο για περιφερειακή στήριξη και βασικές υπηρεσίες».
Οι θέσεις της Ελλάδας για τη Συρία:
Για την Αθήνα, μια σταθερή και ευημερούσα Συρία είναι κρίσιμη για την περιφερειακή σταθερότητα. Η στήριξη της Ελλάδας προς τη Συρία δεν είναι άνευ όρων: η αναστολή των κυρώσεων συνδέεται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και πρέπει να είναι σταδιακή και αναστρέψιμη. Η Αθήνα επισημαίνει ότι προαπαιτείται ο σεβασμός προς τις θρησκευτικές και εθνοτικές κοινότητες, καθώς και μια συμπεριληπτική πολιτική μετάβασης που να περιλαμβάνει όλους τους πολίτες, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις.
Επιπλέον, η μεταβατική κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει έμπρακτα την προσήλωσή της στο διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα των Ευρωπαίων γειτόνων της.
Επισημαίνεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε τη Συρία τον περασμένο Φεβρουάριο και είχε συναντήσεις με τον μεταβατικό Πρόεδρο, Αχμεντ Αλ Σάρα, και τον Υπουργό Εξωτερικών, ‘Ασαντ Αλ-Σιμπάνι, στη Δαμασκό.
Ανθρωπιστική Κρίση και Ανάπτυξη
Ο κύριος Ραζασίνγκαμ αναμένεται να τονίσει τις ανάγκες για πρόσβαση σε νερό, ηλεκτρισμό και την επιστροφή προσφύγων και εκτοπισμένων.
Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε στις 16 Μαΐου ότι, χάρη στη στήριξη του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας, η Συρία εξόφλησε το χρέος της, επιτρέποντας εκ νέου την εμπλοκή της Τράπεζας σε αναπτυξιακά έργα.
Ωστόσο, παρά την πρόοδο, η ασφάλεια παραμένει εύθραυστη στη χώρα. Τον Μάρτιο, επιθέσεις σε Αλαουίτες στην ακτή αύξησαν την ένταση, ενώ τον Απρίλιο, συγκρούσεις με Δρούζους στα περίχωρα της Δαμασκού προκάλεσαν 119 θανάτους.
Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αναμένεται να ζητήσουν μεταρρύθμιση του τομέα ασφαλείας και την υλοποίηση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις 10 Μαρτίου με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) για την ενσωμάτωσή τους στο κρατικό μηχανισμό.
Πολλά κράτη πιθανότατα θα επαναλάβουν την προσήλωσή τους στην εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.
Ο απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Γκίαρ Πέντερσεν, καθώς και μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα καλέσουν τη μεταβατική κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια συμπεριληπτική πολιτική διαδικασία σύμφωνα με το Ψήφισμα 2254 (Δεκ. 2015), με στόχο τη δημιουργία ενός αντιπροσωπευτικού και νομιμοποιημένου νομοθετικού σώματος.