Η χρήση υψηλής πίεσης νερού μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, προσφέροντας καλύτερη διατήρηση της ικανότητας εκσπερμάτισης σε σχέση με τη συμβατική θεραπεία λέιζερ, αναφέρουν Γερμανοί επιστήμονες.
Η μέθοδος αποδίδει παρόμοια αποτελέσματα με την θεραπεία λέιζερ, αλλά εκτελείται με τη βοήθεια ρομπότ, αυξάνοντας την ακρίβεια και μειώνοντας τις παρενέργειες, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας (EAU 2025) στη Μαδρίτη.
Η μελέτη WATER III επικεντρώθηκε στην τεχνική Aquablation, η οποία προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Ουρολογική Εταιρεία (EAU) για την καλοήθη υπερπλασία προστάτη μικρού και μεσαίου μεγέθους.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της τεχνικής σε μεγαλύτερα αδενώματα προστάτη, συγκρίνοντάς την με τις επεμβάσεις λέιζερ, καθώς και την συχνότητα παρενεργειών όπως η στυτική δυσλειτουργία και η ακράτεια ούρων.
Η έρευνα διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Βόννης και συμμετείχαν περισσότεροι από 200 ασθενείς από την Γερμανία και την Βρετανία.
Πόσο συχνή είναι
Η καλοήθης υπερτροφία του προστάτη είναι η πιο κοινή πάθηση του προστάτη στους ηλικιωμένους άνδρες και η συχνότητά της αυξάνεται με την ηλικία. Επηρεάζει το 50% των ανδρών άνω των 50 ετών και πάνω από το 80% των ανδρών άνω των 70. Παρά την καλοήθη φύση της, προκαλεί σημαντικά προβλήματα στην ούρηση και επηρεάζει την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Καθώς το μέγεθος του προστάτη αυξάνεται, ασκεί πίεση στην ουρήθρα, προκαλώντας συμπτώματα όπως συχνουρία, αδύναμη ροή ούρων, νυκτουρία, επιτακτική ανάγκη για ούρηση και διαφυγή ούρων. Όταν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και τα φάρμακα δεν είναι αποτελεσματικά, οι άνδρες ενδέχεται να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση, συνήθως μέσω ηλεκτροδίου ή λέιζερ που απομακρύνει τον περιττό προστατικό ιστό.
Η παλίνδρομη εκσπερμάτιση είναι συχνή παρενέργεια τέτοιων επεμβάσεων, όπου το σπέρμα απελευθερώνεται στην ουροδόχο κύστη αντί να βγαίνει από το πέος. Αν και δεν απειλεί την υγεία, μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική ικανοποίηση και τη γονιμότητα.
Η νέα μελέτη
Η τεχνική Aquablation είναι ελάχιστα επεμβατική, χρησιμοποιώντας ριπές νερού υψηλής πίεσης, καθοδηγούμενες ρομποτικά και με υπερηχογραφική απεικόνιση, για την καταστροφή του περιττού ιστού του προστάτη.
Η μέθοδος συγκρίνεται με κλασικές επεμβάσεις λέιζερ όπως οι HoLEP και ThuLEP, που απομακρύνουν ή εξαχνώνουν το αδένωμα του προστάτη.
Στη μελέτη συμμετείχαν 202 άνδρες με μεγαλύτερους προστάτες (80-180 κ.ε.). Περίπου οι μισοί υποβλήθηκαν σε Aquablation, ενώ οι υπόλοιποι σε θεραπεία με λέιζερ. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους ασθενείς για 3 μήνες, καταγράφοντας τα περιστατικά παλίνδρομης εκσπερμάτισης και ακράτειας ούρων, καθώς και τη σοβαρότητα των ουρολογικών συμπτωμάτων.
Από τους 89 άνδρες που ήταν σεξουαλικά ενεργοί, το 15% που έκανε Aquablation παρουσίασε παλίνδρομη εκσπερμάτιση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τη θεραπεία με λέιζερ ήταν 77%. Η ακράτεια ούρων παρατηρήθηκε στο 9% των ασθενών της Aquablation και στο 20% των ασθενών της θεραπείας με λέιζερ. Οι βραχυπρόθεσμες βελτιώσεις των συμπτωμάτων και οι παρενέργειες ήταν παρόμοιες και στις δύο ομάδες.
Προκλήσεις και υποσχέσεις
«Η μελέτη μας υποδεικνύει ότι η Aquablation προσφέρει σημαντικές δυνατότητες ως εναλλακτική λύση στις θεραπείες με λέιζερ για άνδρες με μεγάλα αδενώματα προστάτη. Πολλοί από αυτούς θεωρούν ότι τα συμπτώματά τους είναι απλά μια φυσιολογική συνέπεια της ηλικίας, αλλά μετά την επέμβαση βιώνουν με ικανοποίηση την ανακούφιση από τα συμπτώματα και από τη φαρμακευτική αγωγή. Η διατήρηση της ικανότητας εκσπερμάτισης είναι ποσοστό που ενισχύει τη σεξουαλική ζωή τους», δήλωσε ο Δρ. Manuel Ritter, καθηγητής Ουρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόννης.
«Η μη φυσιολογική εκσπερμάτιση αποτελεί κοινή επιπλοκή μετά από επεμβάσεις για καλοήθη υπερπλασία του προστάτη. Η πρόκληση είναι να εξισορροπήσουμε τις ανάγκες θεραπείας των ασθενών με τη διατήρηση της εκσπερμάτισης», ανέφερε ο Δρ. Cosimo De Nunzio, αναπληρωτής καθηγητής Ουρολογίας στο Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης.
Και πρόσθεσε: «Η παλίνδρομη εκσπερμάτιση είναι σημαντική ανησυχία για τους άνδρες που επιθυμούν να διατηρήσουν ελάχιστο ή καθόλου αντίκτυπο στην σεξουαλική τους ζωή. Οι ανακαλύψεις της παρούσας μελέτης είναι ελπιδοφόρες, αλλά χρειάζονται περισσότερες μελέτες με μεγαλύτερη διάρκεια παρακολούθησης, όπως και έρευνες σε ασθενείς με χρόνια κατακράτηση ούρων ή καθετήρες. Πρέπει επίσης να διακριβωθεί αν η Aquablation μειώνει τα επίπεδα PSA στο αίμα και βελτιώνει τον ρυθμό ροής ούρων.»
Σύμφωνα με τον χειρουργό ουρολόγο Δρ Ηρακλή Πούλια, πρώην διευθυντή Ουρολογικής Κλινικής στο Κοργιαλένειο Μπενάκειο Νοσοκομείο, «η Aquablation έχει εγκριθεί από το 2017 στις ΗΠΑ από τον FDA και από το 2020 προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Ουρολογική Εταιρεία για μικρά και μεσαία αδενώματα προστάτη. Τα επιστημονικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι μπορεί να αποτελέσει τη μέθοδο εκλογής για την καλοήθη υπερπλασία προστάτη, με πολλές μελέτες να είναι σε εξέλιξη.»