Η Γαλλία, η Βρετανία και ο Καναδάς εξέδωσαν μια κοινή ανακοίνωση καλώντας την ισραηλινή κυβέρνηση να τερματίσει την επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας και να διευκολύνει την ανθρωπιστική βοήθεια υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα αναλάβουν συγκεκριμένα μέτρα.
Οι τρεις χώρες χαρακτηρίζουν «απεχθή» τη γλώσσα αρμοδίων της ισραηλινής κυβέρνησης και τονίζουν ότι οι βίαιες μετακινήσεις του πληθυσμού στη Γάζα συνιστούν παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
Η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς δηλώνουν πως αν η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν σταματήσει τις σκανδαλώδεις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, δεν θα παραμείνουν αδρανείς και θα προχωρήσουν σε συγκεκριμένα μέτρα.
Επιπλέον, υπογραμμίζουν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου για άμεση κατάπαυση του πυρός, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων.
Για την επίτευξη της ειρήνης και της ασφάλειας που δικαιούνται οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι, σημειώνουν πως η δημιουργία δύο κρατών είναι η μόνη λύση και δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένοι να αναγνωρίσουν ένα Παλαιστινιακό κράτος σε συνεργασία με άλλες χώρες.
22 χώρες ζητούν από το Ισραήλ την άμεση ανανέωση της ανθρωπιστικής βοήθειας
Τα υπουργεία Εξωτερικών 22 κρατών, περιλαμβανομένων της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, του Καναδά, της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας, ζήτησαν σήμερα από το Ισραήλ να επαναφέρει «άμεσα» και «πλήρως» την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, που θα πρέπει να οργανωθεί από τον ΟΗΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Οι χώρες αυτές αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους, που δημοσιεύθηκε από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, ότι ο ΟΗΕ και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις «δεν μπορούν να υποστηρίξουν» το νέο μοντέλο αποστολής βοήθειας που αποφάσισε η ισραηλινή κυβέρνηση.
Λίγο νωρίτερα, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι επέτρεψε την είσοδο φορτηγών με βρεφικές τροφές στη Λωρίδα της Γάζας, για πρώτη φορά τα τελευταία δύο μήνες.
Επιτράπηκε η είσοδος εννέα φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια
Ο επικεφαλής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων των ΗΕ, Τομ Φλέτσερ, δήλωσε ότι εννέα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια επιτράπηκαν να εισέλθουν σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας, επισημαίνοντας ότι αυτό αποτελεί «μια σταγόνα στον ωκεανό» μετά από 11 εβδομάδες αποκλεισμού.
Η δυνατότητα εισόδου μίας «περιορισμένης» βοήθειας μέσω του σημείου Κερέμ Σαλόμ είναι μια θετική εξέλιξη που πρέπει να συνεχιστεί, αλλά «χρειάζονται περισσότερη βοήθεια και πρέπει να επιτραπεί η είσοδος περισσότερων φορτηγών στη Γάζα από αύριο το πρωί», δήλωσε σε ανακοίνωσή του.
«Για να ανακοπεί η λεηλασία, πρέπει να υπάρχει τακτική ροή βοήθειας και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις να έχουν άδεια για πολλαπλές διαδρομές. Τα εμπορικά αγαθά πρέπει να συνεργάζονται με τις ανθρωπιστικές ανάγκες», υπογράμμισε.
Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πέντε φορτηγά του ΟΗΕ που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων βρεφικών τροφών, πέρασαν από το σημείο Κερέμ Σαλόμ στη Γάζα.
Ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου αναγκάστηκε να συμφωνήσει στην είσοδο περιορισμένης ποσότητας βοήθειας ως απάντηση στις παγκόσμιες ανησυχίες μετά από αναφορές για λιμό.
Η ισραηλινή διπλωματία ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι θα επιτρέψει φορτηγά με βρεφικές τροφές στη Γάζα, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Νετανιάχου για είσοδο περιορισμένης ποσότητας τροφίμων στον θύλακα έπειτα από δύο μήνες αποκλεισμού.
«Σήμερα, το Ισραήλ διευκολύνει την είσοδο φορτηγών με βρεφικές τροφές στη Γάζα. Τις επόμενες ημέρες, θα διευκολυνθεί η είσοδος δεκάδων φορτηγών με βοήθεια», δήλωσε ο ‘Εντεν Μπαρ Ταλ, γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών σε συνέντευξη Τύπου στην Ιερουσαλήμ.
Όταν ρωτήθηκε για τον αριθμό των φορτηγών που έχουν ήδη περάσει στη Λωρίδα της Γάζας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Όρεν Μαρμορστάιν, είπε ότι «πρέπει να εξακριβώσει τον ακριβή αριθμό» από τον COGAT, τον οργανισμό του υπουργείου Άμυνας που επιβλέπει τις πολιτικές υποθέσεις στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
«Και η ιδέα είναι να έχουμε έναν σημαντικό αριθμό (φορτηγών) μέσα στις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε.
Υπηρεσίες του ΟΗΕ και διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις προειδοποιούν εδώ και εβδομάδες για ελλείψεις σε τρόφιμα, πόσιμο νερό, καύσιμα και φάρμακα στη Λωρίδα της Γάζας, όπου μαίνεται πόλεμος τους τελευταίους 19 μήνες.
«Δύο εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούν» στη Γάζα, ενώ «τόνοι τροφίμων έχουν μπλοκαριστεί στα σύνορα», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γεμπρεγέσους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ