Ο Επίτροπος Οικονομίας Βάλντις Ντομπρόβσκις παρουσίασε σήμερα τα πέντε βασικά μηνύματα που προκύπτουν από τις εαρινές προβλέψεις της ΕΕ. «Οι εαρινές προβλέψεις επισημαίνουν την ανάγκη για επείγουσες και αποφασιστικές ενέργειες από την Ένωση, προκειμένου να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και να διασφαλίσει τη μακροχρόνια ευημερία», δήλωσε ο κ. Ντομπρόβσκις. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους αμερικανικούς δασμούς και τις αμυντικές επενδύσεις, επισημαίνοντας πως το πρώτο μήνυμα είναι η ύπαρξη «κρυφής παγκόσμιας αβεβαιότητας».
Το δεύτερο μήνυμα είναι ότι «η οικονομία της ΕΕ παραμένει ανθεκτική παρά τις δύσκολες συνθήκες». Είναι αναμενόμενο μια μέτρια ανάπτυξη φέτος, με επιτάχυνση τον επόμενο χρόνο. «Το ΑΕΠ της ΕΕ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,1% το 2025 και 1,5% το 2026, ενώ η οικονομία της ζώνης του ευρώ αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 0,9% φέτος και 1,4% το επόμενο έτος».
Το τρίτο μήνυμα αφορά την αγορά εργασίας που «διατηρείται ισχυρή, με περισσότερες θέσεις εργασίας και αύξηση στους πραγματικούς μισθούς».
«Ο πληθωρισμός μειώνεται ταχύτερα από ότι αναμενόταν εξαιτίας των χαμηλότερων τιμών ενέργειας», ενώ «οι προοπτικές παραμένουν αβέβαιες, κυρίως λόγω εμπορικών εντάσεων» ήταν τα τελευταία δύο μηνύματα που ανέφερε ο Επίτροπος.
Αντίκτυπος των Αμερικανικών Δασμών
Οι εξελίξεις αυτές «επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία και το εμπόριο, και για αυτό οι εαρινές προβλέψεις προβλέπουν μια αναθεώρηση προς τα κάτω της παγκόσμιας ανάπτυξης και του εμπορίου. Η ανάπτυξη εκτός ΕΕ αναμένεται 3,2% το 2025 και 2026, μειωμένη κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες από τις προηγούμενες προβλέψεις. Οι αναθεωρήσεις των παγκόσμιων εισαγωγών είναι επίσης σημαντικές», πρόσθεσε.
«Οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ και ΗΠΑ-Κίνας ίσως πιέσουν την αύξηση του ΑΕΠ και αναζωπυρώσουν τον πληθωρισμό». Ταυτόχρονα, «περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων ή οι νέες εμπορικές συμφωνίες θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ανάπτυξη της ΕΕ», σημείωσε.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, «το εμπόριο παραμένει υψηλό το πρώτο τρίμηνο του 2025, πιθανώς λόγω προκαταβολικών αγορών ενόψει δασμών», αν και οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι το εμπόριο αναμένεται να είναι λιγότερο σημαντικός παράγοντας για την παγκόσμια ανάπτυξη.
«Οι υψηλότεροι δασμοί των ΗΠΑ πλήττουν τις εξαγωγές της ΕΕ», ενώ οι εισαγωγές προβλέπεται να μειωθούν το 2025. «Οι καθαρές εξαγωγές μειώνουν σχεδόν το 0,5% της ανάπτυξης, με βελτίωση το 2026. Αυτή είναι μια σημαντική αλλαγή σε σχέση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις», δήλωσε ο κ. Ντομπρόβσκις.
Προσομοίωση Σοκ
«Είναι δύσκολο να απομονωθούν οι επιπτώσεις των δασμών, της αβεβαιότητας και των σφιχτών χρηματοπιστωτικών συνθηκών στις προοπτικές ανάπτυξης και πληθωρισμού», δήλωσε ο Επίτροπος. Ωστόσο, μια άσκηση προσομοίωσης μας επιτρέπει να εξετάσουμε την επίδραση διαφορετικών σοκ. Αναφερόμενος στην προσομοίωση των αμερικανικών δασμών, δήλωσε ότι «οι σχεδόν καθολικοί δασμοί θα είχαν σημαντική επίδραση στη συρρίκνωση του παγκόσμιου εμπορίου και της οικονομικής δραστηριότητας. Μέχρι το 2026, το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να είναι 0,4% ακριβώς κάτω από το βασικό επίπεδο, με μείωση του παγκόσμιου εμπορίου κατά 2,9%».
Αμυντικές Δαπάνες
«Οι αυξημένες αμυντικές δαπάνες θα μπορούσαν επίσης να έχουν θετική επίδραση στην ανάπτυξη, πέρα από τη βασική τους αποστολή ενίσχυσης της ασφάλειας ΕΕ-ΗΠΑ», δήλωσε ο κ. Ντομπρόβσκις.
Μια ειδική μελέτη που διεξήχθη από την Κομισιόν επικεντρώνεται στον πιθανό οικονομικό αντίκτυπο των υψηλότερων αμυντικών δαπανών στην ΕΕ, με δεδομένα μέχρι τις 30/4. Η πρόβλεψη δείχνει «την αύξηση των αμυντικών δαπανών της ΕΕ από 1,4% του ΑΕΠ το 2024 σε 1,6% το 2025 και 2026.
«Η ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες έως και 1,5 ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ ετησίως μεταξύ 2025 και 2028. Εως τη στιγμή της πρόβλεψης, η πλειονότητα των κρατών μελών είχε ήδη αποφασίσει να ζητήσει την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής, συμπεριλαμβανομένων των Βελγίου, Βουλγαρίας, Δανίας, Γερμανίας, Εσθονίας, Ελλάδας, Λετονίας, Λιθουανίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας, Πορτογαλίας, Σλοβενίας, Σλοβακίας και Φινλανδίας».